Tuesday, October 24, 2006

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα αναψυκτικά

10 λόγοι για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τα αναψυκτικά





1)Τα αναψυκτικά περιέχουν μηδαμινά θρεπτικά συστατικά, και είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη. Μελέτες δείχνουν έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και την παιδική παχυσαρκία.

2)Τα αναψυκτικά καταστέλλουν την όρεξη κι έτσι τα παιδιά δεν θα προτιμήσουν τροφές με θρεπτικά συστατικά. Οι πότες αναψυκτικών δεν είναι πιθανό να πάρουν τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης Α, ασβεστίου και μαγνησίου.

3)Ο φώσφορος, κοινό συστατικό στα αναψυκτικά, μπορεί να εξαντλήσει τα κόκκαλα από το ασβέστιο. Τα κορίτσια που πίνουν περισσότερα αναψυκτικά είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο κοκκάλων. Οι γιατροί αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την επίδραση στην υγεία από την κατανάλωση των ανθρακούχων οινοπνευματωδών ποτών στα έφηβα κορίτσια.



4)Μελέτες δείχνουν έναν απόλυτο δεσμό ανάμεσα στην αποσύνθεση των δοντιών και στα αναψυκτικά. Η ζάχαρη προκαλεί κοιλότητες και τα οξέα στα αναψυκτικά χαράζουν και διώχνουν απ’ τα δόντια την αδαμαντίνη (σμάλτο). Τα οξέα μπορούν ν’ αρχίσουν να διαλύουν την αδαμαντίνη μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Οι οδοντίατροι αναφέρουν παντελής έλλειψη αδαμαντίνης από τα μπροστινά δόντια εφήβων που πίνουν τακτικά αναψυκτικά.

5)Η καφεϊνη είναι γνωστό ότι προκαλεί σωματική εξάρτηση και ταράζει την φυσιολογική ισορροπία της νευροχημείας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Η καφεϊνη διεγείρει το επινεφρίδιο χωρίς να παρέχει την θρεπτικότητα που χρειάζεται. Σε μεγάλες ποσότητες, η καφεϊνη μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του επινεφριδίου, ειδικά στα παιδιά. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν 35-38 mg καφεϊνης σε ένα αλουμινένιο κουτάκι. Οι diet colas συχνά περιέχουν πολύ περισσότερα. Ένα κουτάκι από Pepsi One έχει περίπου 56mg καφεϊνης. Η sprite, 7-up, το ginger (πιπερόριζα) και άλλα δεν περιέχουν καφεϊνη.

6)Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.



7)Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, είναι μια ισχυρή εγκεφαλική τοξίνη και ενδοκρινικός διαταραχέας.

8)Το κιτρικό οξύ, που συχνά βρίσκουμε στα αναψυκτικά, περιέχουν ίχνη από MSG. Το MSG είναι άλλο ένα ισχυρό εγκεφαλικό τοξικό. Τα τεχνητά αρώματα που περιέχονται στα αναψυκτικά μπορεί επίσης να περιέχουν ίχνη MSG.

9)Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να ταράξει την ευαίσθητη, οξινο-αλκαλική ισορροπία του στομάχου, δημιουργώντας ένα συνεχές όξινο περιβάλλον. Αυτό το παρατεινόμενο όξινο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.

10)Τα αναψυκτικά δρουν όπως τα αφυδατωμένα διουρητικά, σχεδόν σαν το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ και μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική λειτουργεία της πέψης.



Πηγή:
  • 10 Reasons to keep kids off soda


  • Δείτε και:

  • Καφεϊνη

  • Κινδυνεύουμε από την ασπαρτάμη;

  • Aσπαρτάμη

  • Συντηρητικά

  • Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά τον χρόνο!

  • Τα Ε στις τροφές
  • Thursday, October 19, 2006

    Αλλαγή του κλίματος(I)

    Περί τίνος πρόκειται;

    Μια εισαγωγή για τους νέους




    Η αλλαγή του κλίματος εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, και οι επιπτώσεις της σε όλους εμάς συνεχώς αυξάνονται. Έχεις προσέξει ότι οι καταιγίδες και οι πλημμύρες γίνονται ολοένα και συχνότερες στην περιοχή σου; Εάν όχι, σίγουρα θα το αντιλήφθηκες στην οθόνη της τηλεόρασής σου. Μήπως πλέον ο χειμώνας σού φαίνεται θερμότερος, με λιγότερο χιόνι και περισσότερες βροχές; Μήπως νιώθεις ότι η άνοιξη κάθε φορά φθάνει λίγο νωρίτερα, τα λουλούδια ανθίζουν και τα αποδημητικά πουλιά φθάνουν νωρίτερα απ’ ό,τι τα περιμένεις; Όλες αυτές είναι ενδείξεις της επιτάχυνσης της αλλαγής του κλίματος, ή της αναθέρμανσης του πλανήτη όπως πολλές φορές την ονομάζουμε.

    Εάν δεν λάβουμε μέτρα για να την αναστείλουμε, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον κόσμο που μας περιβάλλει και θα μεταβάλλει τους τρόπους ζωής μας που σήμερα θεωρούμε αυτονόητους.

    ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ;

    Το κλίμα αλλάζει λόγω του σημερινού τρόπου ζωής μας, ιδίως στις πλουσιότερες, οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες - μη εξαιρουμένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μας εφοδιάζουν με ηλεκτρισμό και που θερμαίνουν τα σπίτια μας, τα αυτοκίνητα και αεροπλάνα που χρησιμοποιούμε, τα εργοστάσια που παράγουν τα προϊόντα που αγοράζουμε, οι καλλιέργειες που μας εφοδιάζουν με τρόφιμα - όλα αυτά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.

    ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

    Η ατμόσφαιρα της γης λειτουργεί ως ένα διαφανές, προστατευτικό κάλυμα γύρω από τον πλανήτη μας. Αφήνει το ηλιακό φως να περνά και συγκρατεί τη θερμότητα. Χωρίς αυτήν, η ηλιακή θερμότητα θα αντανακλάτο κατευθείαν από την επιφάνεια της γης και θα επέστρεφε ακέραιη στο διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, η θερμοκρασία στη γη θα ήταν περίπου κατά 30ο Κελσίου χαμηλότερη - όλα θα πάγωναν. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ατμόσφαιρα λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, σαν τα γυάλινα τοιχώματα ενός θερμοκηπίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος μιλάει για το “φαινόμενο θερμοκηπίου”. Υπεύθυνα για το φαινόμενο αυτό είναι τα “αέρια θερμοκηπίου” στην ατμόσφαιρα, τα οποία παγιδεύουν θερμότητα.

    Τα περισσότερα από τα αέρια θερμοκηπίου δημιουργούνται με φυσικές διεργασίες. Ωστόσο, από τη βιομηχανική επανάσταση του 18ου αιώνα και μετά, με τη συμβολή της ανθρώπινης κοινωνίας, οι συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα υψηλότερες από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία 420,000 έτη. Η αύξηση των συγκεντρώσεων ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει αύξηση των θερμοκρασιών του πλανήτη μας, αλλαγή του κλίματος.

    ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

    Το κυριότερο αέριο θερμοκηπίου που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Αντιπροσωπεύει το 75% περίπου όλων των “εκπομπών αερίων θερμοκηπίου” ανά τον κόσμο. Ο όρος αυτός περιγράφει όλες τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που αποτελούν μέρος του καπνού, του ατμού και των αερίων που εκπέμπονται από τους αγωγούς καυσαερίων, τις καπνοδόχους, τις πυρκαγιές και άλλες πηγές.

    Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται κυρίως όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Και βεβαίως τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν ακόμη την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ενεργειακή πηγή. Τα καίμε για να παράγουμε ηλεκτρισμό και θερμότητα και τα χρησιμοποιούμε ως καύσιμα για τα αυτοκίνητά μας, για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

    Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από τα αεριούχα ποτά - οι φυσαλίδες στα ανθρακούχα ποτά και την μπίρα είναι φυσαλίδες CO2. Επίσης, το CO2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή: εισπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα δένδρα και τα φυτά απορροφούν CO2 προκειμένου να παράγουν οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δάση του πλανήτη μας είναι τόσο σημαντικά. Συμβάλλουν στην απορρόφηση ποσότητας του πλεονάζοντος CO2 που παράγουμε. Ωστόσο, η αποψίλωση των δασών - η υλοτομία, ο καθαρισμός και η καύση δασών - συμβαίνει σε κάθε ήπειρο.

    Άλλα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων είναι το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου. Τα αέρια αυτά συγκαταλέγονται στα αόρατα αέρια που εκπέμπονται από τους χώρους υγειονομικής ταφής (χωματερές), από τις δραστηριότητες εκτροφής ζώων, από τις καλλιέργειες ρυζιού και λόγω της χρήσης ορισμένων πρακτικών γεωργικής λίπανσης. Επίσης, παράγουμε με τεχνητό τρόπο ορισμένα αέρια θερμοκηπίου, τα λεγόμενα φθοριούχα αέρια. Αυτά χρησιμοποιούνται στις ψυκτικές εφαρμογές και τα συστήματα κλιματισμού, αλλά εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα λόγω διαφυγών και σε περίπτωση που οι συσκευές δεν υφίστανται την κατάλληλη επεξεργασία όταν κλείνουν τον κύκλο ζωής τους.

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη αρχίσει για τα καλά. Τον περασμένο αιώνα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,6ο Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε περίπου κατά 1ο Κελσίου.

    Παγκοσμίως, τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν ποτέ καταγραφεί (από το 1860 περίπου όταν κατασκευάσαμε όργανα που μετρούν με ικανοποιητική ακρίβεια τις θερμοκρασίες) υπήρξαν, με την ακόλουθη σειρά:

    1. 1998
    2. 2002
    3. 2003
    4. 2004
    5. 2001

    Η τάση θέρμανσης οφείλεται στις αυξανόμενες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Οι κλιματολόγοι προβλέπουν ότι η τάση θα επιταχυνθεί με αποτέλεσμα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά 1,4ο - 5,8ο Κελσίου μέχρι το 2100 και οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη μεταξύ 2ο και 6,3ο Κελσίου.

    Εκ πρώτης όψεως οι εν λόγω αυξήσεις θερμοκρασίας δεν φαίνονται δα και τόσο τρομερές. Δεν πρέπει όμως να λησμονείται ότι την τελευταία περίοδο των παγετώνων, η οποία τερματίστηκε εδώ και 11,500 έτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν μόλις κατά 5ο Κελσίου χαμηλότερη απ’ ό,τι σήμερα. Και όμως, μεγάλο μέρος της Ευρώπης καλυπτόταν τότε από πολικό πάγο. Επομένως η διαφορά ελαχίστων βαθμών συνεπάγεται κοσμογονικής κλίμακας αλλαγές.

    Η τρέχουσα αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επιπτώσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει καταστροφικά φαινόμενα, όπως ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρες, τεράστιες καταιγίδες και έλλειψη τροφίμων και νερού σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει όλες τις χώρες, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι πλέον εκτεθειμένες. Αυτές εξαρτώνται συχνά από δραστηριότητες που είναι ευαίσθητες στο κλίμα, όπως η γεωργία, και επιπλέον δεν έχουν αρκετά χρήματα για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

    ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

    Η σύγχρονη κλιματολογία διαλαμβάνει τη μελέτη του παρελθόντος και την ακριβή παρατήρηση και ερμηνεία του τι συμβαίνει σήμερα.

    Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα εκπληκτικό φάσμα πηγών για να γνωρίσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν. Λόγου χάριν, πραγματοποιούν διατρήσεις στην κορυφή των στρωμάτων πάγου στους πόλους σε βάθος που φθάνει το μητρικό πέτρωμα και αφαιρούν κυλίνδρους πάγου, γνωστούς ως πυρήνες πάγου. Στην Ανταρκτική, ομάδα ευρωπαίων ερευνητών προέβη πρόσφατα σε πυρηνοληψία από βάθος πλέον των 3 χλμ., δηλαδή από στρώματα που δεν είχαν γνωρίσει το φως ή τον ατμοσφαιρικό αέρα για διάστημα μεγαλύτερο των 900,000 ετών! (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρωπαϊκό αυτό έργο που φέρει τον τίτλο EPICA, παρακαλείστε να ανατρέξετε στον δικτυακό τόπο:

  • EPICA
  • )

    Οι φυσικές ιδιότητες του πάγου και του αέρα που περιέχεται στο δείγμα αυτό σε μικρές φυσαλίδες επιτρέπουν στους ερευνητές να κατανοήσουν πώς ήταν το κλίμα και η ατμόσφαιρα την εποχή εκείνη. Άλλες πηγές που προσφέρουν ενδείξεις για το παρελθόν είναι οι δακτύλιοι στα δένδρα και τα κοράλλια από αρχαιότερες εποχές, οι σταλαγμίτες, καθώς και η παλιά γύρη, οι σπόροι και τα φύλλα.

    Με βάση τέτοιες μελέτες γνωρίζουμε ότι οι εποχές παγετώνων εναλλάχθηκαν με θερμότερες περιόδους και ότι οι θερμοκρασίες στη γη παρουσίασαν διακυμάνσεις μεταξύ 9ο και 22ο Κελσίου (η μέση τρέχουσα παγκόσμια θερμοκρασία είναι 15ο Κελσίου). Οι διακυμάνσεις αυτές οφείλονταν σε φυσικά αίτια, όπως οι αλλαγές στην τροχιά κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο καθώς και στον άξονα της γης, οι διακυμάνσεις της ηλιακής δραστηριότητας καθώς και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

    Τα τελευταία 8,000 έτη το κλίμα ήταν αρκετά σταθερό, με μικρές αλλαγές μικρότερες του 1ο Κελσίου ανά αιώνα. Οι σταθερές αυτές συνθήκες επέτρεψαν στην κοινωνία και τα οικοσυστήματα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, να αναπτυχθούν. Τώρα όμως η θερμοκρασία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι φυσικές συνθήκες από μόνες τους αποκλείεται να ευθύνονται για τέτοιους ταχείς ρυθμούς θέρμανσης, οι οποίοι είναι πρωτοφανείς για τα τελευταία τουλάχιστον 1000 - ορισμένοι μιλούν για 2000 - έτη.

    Πολλές από τις πληροφορίες που οι επιστήμονες συγκέντρωσαν χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό γίνεται μέσω της κατασκευής μοντέλων με υπολογιστή και με προσομοιώσεις. Δεν πρόκειται για απλούς υπολογιστές - οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιούν προβλέψεις σε βάθος χρόνου 100, 200 ή 300 ετών είναι σύνθετα συστήματα που συνεκτιμούν σωρεία μεταβλητών. Λόγου χάριν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβώς πόσο ανεπηρέαστο είναι το κλίμα μας στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, δηλαδή ποιες συγκεντρώσεις προκαλούν ποιους ακριβώς τύπους μεταβολής θερμοκρασιών. Αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα και ο σχηματισμός νεφών. Έτσι, οι επιστήμονες προβαίνουν σε προσoμοιώσεις που στηρίζονται σε διαφορετικές υποθέσεις εργασίας.

    Οφείλουν επίσης να υιοθετήσουν και άλλες υποθέσεις εργασίας, π.χ. ποιες ποσότητες καυσίμων θα καίμε στο μέλλον, ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός και πώς θα αναπτυχθούν οι οικονομίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον όλες οι προβλέψεις των μελλοντικών κλιματικών εξελίξεων κυμαίνονται εντός ορισμένων ορίων.

    Το 1998, τα Ηνωμένα Έθνη συνέστησαν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) η οποία συντονίζει χιλιάδες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος τους είναι η αξιολόγηση της υφιστάμενης έρευνας και γνωστικής βάσης για την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις της και η υποβολή σχετικών εκθέσεων. Μέχρι στιγμής, η IPCC έχει δημοσιεύσει τρείς εκθέσεις - το 1990, 1995, και 2001. Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, η IPCC συνήγαγε το συμπέρασμα ότι οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κυρίως λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η IPCC εκτιμά επίσης ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε πλαίσια που κυμαίνονται μεταξύ 1,4ο και 5,8ο Κελσίου μέχρι το 2100.

    ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΘΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ;

    Το θέμα είναι απλό: είναι απολύτως αναγκαίο να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Ορισμένα αέρια θερμοκηπίου έχουν μεγάλο κύκλο ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες ή και περισσότερο. Ακόμη και εάν λάβουμε δραστικά μέτρα εδώ και τώρα, οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν αδρανήσουμε, μη λαμβάνοντας οποιοδήποτε μέτρο, οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς και σε κάποιο σημείο το κλίμα θα τεθεί τελείως εκτός ελέγχου.

    Ο περιορισμός των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου που προέρχονται από εμάς θα απαιτήσει επενδύσεις και αλλαγές ως προς τους τρόπους παραγωγής και χρήσης της ενέργειας. Από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι το τίμημα μιας τυχόν αδράνειας εκ μέρους μας θα ήταν πολύ υψηλότερο λόγω των καταστροφών και της δυστυχίας που η απεριόριστη αλλαγή του κλίματος θα δημιουργούσε.

    Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Ευρωπαϊκές Κοινότητες, 2006

  • europa

  • Αλλαγή του κλίματος ΙΙ

    Αλλαγή του κλίματος ΙΙΙ

    Monday, October 09, 2006

    Όταν ο πλανήτης ζεσταίνεται...

    ...οι πρώτες βοήθειες είναι και στο χέρι μας


    Μικρός οδηγός
    για μια καθημερινότητα
    πιο φιλική
    προς το περιβάλλον
    και το κλίμα

    ΟΤΑΝ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ…
    δεν αρκεί να φοράμε πιο ελαφρά ρούχα

    Η “κλιματική κρίση” είναι ένα φαινόμενο που φαντάζει να εξελίσσεται με αργό ρυθμό.

    Σε πολύ πρόσφατη έρευνα του περιοδικού TIME, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι κλιματικές αλλαγές και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα.

    Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία κατάσταση “έκτακτης πλανητικής ανάγκης”.

    Τα στοιχεία πλέον είναι αδιάψευστα. Μόνο με αποφασιστικές και ταχείς πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποφευχθούν καταστροφές σε πλούσια και φτωχά κράτη.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με την εκτεταμένη υλοτομία, τις δασικές πυρκαγιές και την εξαφάνιση κρίσιμων οικοσυστημάτων - βλέπε Αμαζόνιος - προκαλεί την απομείωση ζώντων ειδών, σε ρυθμό συγκρίσιμο με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται κανένας γιγαντιαίος αστεροειδής.

    Παν μέτρον άριστον

    Δίχως την ύπαρξη των, από την φύση τροφοδοτούμενων, αερίων του θερμοκηπίου, η ζωή στη γη δεν θα υπήρχε όπως την ξέρουμε. Η ηλιακή ενέργεια απορροφάται από τη γη κι αντανακλάται ως ενέργεια. Τα αέρια της ατμόσφαιρας όπως το διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύουν αυτή την ενέργεια κι έτσι διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα η θερμοκρασία το βράδυ όταν ο ήλιος δεν λάμπει. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και δραστηριότητες προκαλούν την έκλυση όλο και περισσότερων ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται περισσότερη θερμότητα και ο πλανήτης μας αποκτά “πυρετό”.

    Οι κλιματικές αλλαγές που δημιουργούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σε έναν φαύλο κύκλο, αποτελούν πρόβλημα για όλη την κοινωνία, ένα πρόβλημα που επηρρεάζει την υγεία, τη γεωργία, την ασφάλεια, την οικονομία και πλείστους άλλους τομείς. Μια αποτελεσματική παγκόσμια και τοπική στρατηγική περιορισμού των κινδύνων που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, προϋποθέτει ικανότητες προσαρμογής και βούληση για περιορισμό των αιτίων.

    Η λύση στο… κρασί και… στα γουρούνια

    Η ανάγκη για “καθαρές” ή πιο καθαρές από τις συμβατικές τεχνολογίες καύσης ή καθαρότερα καύσιμα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αν και η διαδεδομένη χρήση τους θα αργήσει λόγω των περιορισμών που τίθενται από τα πετρελαϊκά συμφέροντα και τις περιφερειακές αυτών δραστηριότητες.

    Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία τα προϊόντα όπως τα βιοκαύσιμα - ήδη στη χώρα μας έχουν δρομολογηθεί αρκετές επενδύσεις - ορισμένες φορές μάλιστα προερχόμενων από ευγενείς καταγωγές όπως το γαλλικό κρασί, με το οποίο σε μορφή βιοκαυσίμου οι γάλλοι αυτοκινητιστές θα μπορούν να “φουλάρουν” τα τεπόζιτά τους.

    Η Γαλλία παράγει σήμερα πάνω από 200,000 τόνους αιθανόλης το χρόνο και είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα παραγωγός αιθανόλης μετά την Ισπανία και την Πολωνία, στις οποίες η παραγωγή στηρίζεται κυρίως στα ζαχαρότευτλα και τα δημητριακά - ενεργειακές καλλιέργειες. Την ίδια στιγμή τα αρμόδια όργανα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του KYOTO (KYOTO CLEAN DEVELOPMENT MECHANISM) αναζητούν έργα, τα οποία να συμβάλλουν είτε με την υποκατάσταση συμβατικών και εξαιρετικά ρυπογόνων καυσίμων ή διεργασιών με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, είτε με την προώθηση και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι βεβαίως της πυρηνικής.

    Για παράδειγμα, στο τέλος του 2005 στο Μεξικό επελέγη η υιοθέτηση ενός έργου, το οποίο έχει ως αντικείμενο την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κοπριά 23 μεγάλων χοιροστασίων. Στόχος είναι το έργο να επιτύχει περικοπή της τάξης των 122,000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

    Οι “ανήθικες” κλιματικές αλλαγές

    Τέτοια έργα βεβαίως κάνουν απόλυτα σαφές ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει με βάση το πρωτόκολλο του KYOTO να μειώσουν τις εκπομπές τους, επιλέγουν να επενδύσουν σε έργα στις αναπτυσσόμενες χώρες με μικρότερο κόστος, ώστε να κερδίσουν τα πολυπόθητα “δικαιώματα” ρύπανσης.

    Τίθεται λοιπόν, ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξης

    Κι αυτό γιατί οι χώρες που ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα, είναι εκείνες που θα υποφέρουν περισσότερο από τις αλλαγές του κλίματος. Η Αφρική κάτω από τη Σαχάρα, η Ασία και η Νότιος Αμερική είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στις επιπτώσεις των θερμοκρασιακών αλλαγών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών πεθαίνουν σήμερα περισσότερα από 150,000 άτομα το χρόνο, ενώ το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται για τουλάχιστον 5,000,000 περιπτώσεις ασθενειών. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μοντέλα, προβλέπουν ότι ο κίνδυνος επιδημιών σχετικών με το κλίμα θα διπλασιαστεί το 2030 και οι πλημμύρες θα επηρεάσουν πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους το 2080.

    Σε έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας - αντίστοιχη της ΠΑΣΕΓΕΣ - το ένα τρίτο των άγγλων αγροτών πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές απειλούν την παραγωγή τους και την οικονομική τους ευμάρεια. Η έκθεση σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο καιρός δεν ήταν “όπως συνήθως”, μειώθηκε η παραγωγή σε ορισμένες καλλιέργειες λόγω των περιορισμένων καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, ενώ παρουσιάσθηκαν αυξημένες ασθένειες και προβλήματα με έντομα και τρωκτικά.

    Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η γεωργία στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την ανάπτυξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Δεν παραλείπουν τέλος οι βρετανοί αγρότες να σημειώσουν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία, προκειμένου να μειωθεί το μεθάνιο - σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου - το οποίο παράγεται φυσικά κατά τη χώνεψη των αιγοπροβάτων και βοοειδών. Άραγε τα ερωτήματα στα οποία παίρνουν θέση οι άγγλοι αγρότες θα απασχολήσουν τα ελληνικά αντίστοιχα συλλογικά όργανα;

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ

    Εάν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου των κλιματικών αλλαγών, οι επιστήμονες μεταξύ άλλων προβλέπουν:
    -Άνοδο της θερμοκρασίας της γης από 1,4οC έως 5,8οC μέχρι το 2100.
    -Άνοδο της στάθμης θάλασσας λόγω του λιώσιμου των παγετώνων κατά πενήντα εκατοστά το 2100.
    -Πολύπλοκες αλλαγές καιρικών φαινομένων όπως εντονότερες περίοδοι ξηρασίας ή πλημμυρών και πιο έντονες βροχοπτώσεις.

    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ…

    Ο όγκος ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα γεμίζει ένα μεγάλο οικιακό ψυγείο.

    Ο όγκος ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα γεμίζει ένα σπίτι τεσσάρων δωματίων.

    Ψυχαγωγία, άθληση, ρύπανση

    Η επίπτωση μεγάλων αλλά και μικρότερων διοργανώσεων στο κλίμα, απασχολούν τις τελευταίες αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τορίνο ή το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Οι διοργανωτές αναγνωρίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν το περιβάλλον, έχουν προχωρήσει στον υπολογισμό του ισοδύναμου των τόνων διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τη διοργάνωση και στη συνέχεια “αγοράζουν” τα δικαιώματα ρύπανσης από έργα που αντισταθμίζουν την έκλυση ρύπως ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνουν και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα των μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενεργειακής κατανάλωσης, δημιουργώντας μια καλύτερη σχέση του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας με το περιβάλλον.

    Τα ασφάλιστρα και το φθηνό κινέζικο μπλουζάκι

    Οι ζημιές του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού κλάδου διεθνώς που προήλθαν από τις τρεις - διάσημες πλέον - καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ το 2004, υπολογίζονται σε 57,6 δις δολάρια, καθιστώντας τες αθροιστικά ως ποσό ρεκόρ. Οι διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες ήδη επεξεργάζονται σενάρια επιβολής επασφαλίστρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απαιτήσεις που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα και που αυξάνονται με ρυθμό 2-4% ετησίως.

    Η παγκοσμιοποίηση και η εύκολη μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων προς χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι μικρό, όπως στην Κίνα, δημιουργούν ένα νέο εξαγωγικό προϊόν, τη ρύπανση.

    Λόγω της έντονης βιομηχανοποίησής της, χωρίς τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, η Κίνα σήμερα ευθύνεται για το 12,1% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και μαζί με την “πρωτοπόρο” Αμερική δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο του KYOTO.

    Με το θερμόμετρο στο χέρι;

    Πόσες φορές μας έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ένα αεροπορικό ταξίδι έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση ανεπιθύμητων αέριων ρύπων; Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας πολλών. Υπολογισμένα ανά επιβάτη, ένα ταξίδι από τη Ζυρίχη στη Νέα Υόρκη με επιστροφή, αποδεσμεύει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο σε έναν χρόνο. Φυσικά η λύση δεν είναι να μην ταξιδεύουμε…

    Δεν είναι δουλειά του καθενός και της καθεμιάς να συλλέγει στοιχεία για τη θερμοκρασία του πλανήτη. Κατανοώντας όμως το πρόβλημα, αντιλαμβανόμαστε τα όρια και συμμετέχουμε στη λύση. Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο των διακηρύξεων και στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία, είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να επισπευθεί.

    Η υπεύθυνη στάση ωστόσο, ατομική και συλλογική είναι επιβεβλημένη. Η ιδέα ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα πρέπει να ζήσουνε με ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όλοι μας τροφοδοτούμε με τις επιλογές μας, δε μοιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητική.

    Είτε από άγνοια είτε από “τεμπελιά”, δεν κάνουμε μικρά πράγματα που περνάνε από το χέρι μας.

    Στην ερώτηση πόσο επηρεάζει μία ατομική υπεύθυνη στάση όταν δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη παγκόσμια πολιτική τόλμη για λήψη ρηξικέλευθων μέτρων, η απάντηση έχει δοθεί πριν από αιώνες στην… Κίνα: “Το δικό μου λίγο είναι πιο ωφέλιμο από το δικό σου καθόλου”.

    ———————————————————————————-
    120,000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράχθηκαν από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006.

    28,5% μεταφορές/μετακινήσεις.
    0,4% διαχείρηση απορριμάτων
    11,8% φιλοξενία/διαμονή.
    59,3% λειτουργία εγκαταστάσεων.

    100,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα παραχθούν για τη διοργάνωση του FIFA WORLDCUP 2006 στη Γερμανία.
    ————————————————————————————

    Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

    ΟΧΙ στην αγορά συσκευασμένων προϊόντων, όταν δεν είναι απαραίτητο.

    ΝΑΙ στην ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και αλουμινίου, γιατί έτσι κάνετε οικονομία στα υλικά της φύσης.

    ΟΧΙ στα προϊόντα μιας χρήσης.

    ΝΑΙ στο μάζεμα των σκουπιδιών μετά από το πικνίκ στην εξοχή.

    ΟΧΙ στις νάιλον σακούλες για τα ψώνια. Να έχετε πάνινες, για πολλές χρήσεις.

    ΝΑΙ στη διατήρηση της παραλίας καθαρής, γιατί εσείς την απολαμβάνετε.

    ΟΧΙ στο… ξεφόρτωμα αντικειμένων, αν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πάλι.

    ΝΑΙ στην τακτική απόψυξη του ψυγείου, αν δεν γίνεται αυτόματα. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

    ΟΧΙ στο… ξεφόρτωμα των σκουπιδιών από το μπαλκόνι ή το παράθυρό σας, ούτε από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

    ΝΑΙ στην αγορά βιολογικών προϊόντων.

    ΟΧΙ στη χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι και τον κήπο. Προτιμάτε βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης.

    ΝΑΙ στο άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό του σπιτιού. Αποφύγετε τα αποσμητικά χώρων.

    ΟΧΙ στο βγάλσιμο των σκουπιδιών όταν δεν γίνεται αποκομιδή για κάποιους λόγους (απεργία κλπ.)

    ΝΑΙ στα φιλικά προς το περιβάλλον,καθαριστικά.

    ΟΧΙ στις βρύσες που στάζουν και στο ζεστό νερό που τρέχει άσκοπα.

    ΝΑΙ στην εκτύπωση και στις δύο όψεις του χαρτιού, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

    ΟΧΙ στα… νευρικά γκάζια στην οδήγηση. Ξοδεύετε επιπλέον βενζίνη και ρυπαίνετε το περιβάλλον.

    ΝΑΙ στην καλλιέργεια δέντρων για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό “μικροκλίμα”, όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον. Βάλτε φυτά στην ταράτσα, σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους.

    ΟΧΙ στο πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο. Ξοδεύετε έως και 300 λίτρα νερό, ενώ με τον κουβά μόνο 30.

    ΝΑΙ στον γενικό χαμηλό φωτισμό και τον πρόσθετο τοπικό στα σημεία όπου χρειάζεται.

    ΟΧΙ στη μετακίνηση σε κοντινές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, αλλά με τα πόδια ή με ποδήλατο.

    ΝΑΙ στο σκέπασμα της κατσαρόλας με το καπάκι της όταν βράζετε νερό. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

    ΟΧΙ στη συνεχή και ανεξέλεγκτη χρήση του θερμοσίφωνα. Ανάψτε τον τόσο μόνο όσο χρειάζεται.

    ΝΑΙ στη ρύθμιση του θερμοστάτη του ψυγείου, ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7οC και στον καταψύκτη -18οC. Έτσι κάνετε οικονομία έως και 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    ΟΧΙ στην αναμμένη τηλεόραση, καφετιέρα, σίδερο, κ.α., όταν δεν τα χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

    ΝΑΙ στο σβήσιμο όλων των συσκευών (τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό) από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι μένουν σε λειτουργία αναμονής και συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    ΟΧΙ στα φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα. Προτιμήστε τα οργανικά.

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Επειδή η δράση για το περιβάλλον ξεκινά και από το σπίτι, κάποια πράγματα είναι στο χέρι σας να τα κάνετε. Αρκεί να τα έχετε πάντα… στην άκρη του μυαλού σας.

    TEST ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΙ;

    1) Όταν κάνεις μπάνιο, γεμίζεις την μπανιέρα;
    α) Πάντα.
    β) Μερικές φορές.
    γ) Όχι, συνήθως κάνω ένα γρήγορο ντους.

    2)Όταν ξυρίζεσαι ή βουρτσίζεις τα δόντια σου, αφήνεις τη βρύση να τρέχει;
    α) Μερικές φορές.
    β) Πάντα.
    γ) Ποτέ.

    3) Στο σπίτι σου έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα ή boiler;
    α) Ναι.
    β) Όχι, αλλά σκέφτομαι να εγκαταστήσω.
    γ) Όχι.

    4) Πώς διάλεξες το ψυγείο και τις άλλες συσκευές σου;
    α) Προτίμησα συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και χωρίς φρέον στα ψυκτικά τους κυκλώματα.
    β) Διάλεξα με άλλα κριτήρια.

    5) Πώς χρησιμοποιείς το πληντύριο ρούχων και πιάτων;
    α) Φροντίζω να είναι εντελώς γεμάτο και το χρησιμοποιώ μόνο τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
    β) Συνήθως βάζω πλυντήριο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρτητα από το αν είναι γεμάτο ή άδειο.

    6) Στο σπίτι ή στη δουλειά σου έχεις λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος;
    α) Ναι.
    β) Όχι, αλλά σκέφτομαι να εγκαταστήσω.
    γ) Όχι.

    7) Χρησιμοποιείς air condition στο σπίτι ή στο γραφείο;
    α) Κάθε μέρα, τουλάχιστον 6 ώρες.
    β) Μερικές φορές ή/και κατά μέσο όρο 3 ώρες.
    γ) Σπάνια ή/και λιγότερο από 2 ώρες.

    8) Πόσες ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο είναι αναμμένος ο θερμοσίφωνας στο σπίτι σου;
    α) Περισσότερες από 3 ώρες.
    β) Περίπου 1-2 ώρες.
    γ) Λιγότερο από 1 ώρα.

    9) Αφήνεις συχνά την τηλεόραση ή τον υπολογιστή αναμμένα χωρίς να τα χρησιμοποιείς;
    α) Ναι.
    β) Όχι.

    10) Μαζεύεις ξεχωριστά τα απορρίμματά σου από χαρτί και τα πηγαίνεις για ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους στην περιοχή σου;
    α) Πάντα.
    β) Μερικές φορές.
    γ) Ποτέ.

    11) Για το βάψιμο του σπιτιού σου, έχεις χρησιμοποιήσει υδατοδιαλυτά χρώματα και βερνίκια;
    α) Ναι.
    β) Όχι/Δεν γνωρίζω.

    12) Πώς ποτίζεις τα λουλούδια και τα φυτά στο μπαλκόνι;
    α) Με το λάστιχο.
    β) Με ποτιστήρι ή/και προσέχοντας την κατανάλωση νερού.
    γ) Με σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

    13) Έχεις αυτοκίνητο;
    α) Ναι.
    β) Όχι. (Αν όχι, παρέλειψε τις ερωτήσεις 14-17 και συνέχισε με την ερώτηση 1 8)

    14) Φροντίζεις για τη συστηματική έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων του αυτοκινήτου σου;
    α) Ναι.
    β) Όχι.

    15) Κάνεις συστηματικά την απαιτούμενη συντήρηση και τις αλλαγές ελαστικών στο αυτοκίνητό σου;
    α) Ναι.
    β) Όχι.

    16) Πώς αλλάζεις τα λάδια, τα υγρά φρένων, τα υδραυλικά υγρά και τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου;
    α) Πάντα σε αδειοδοτημένο συνεργείο ή βενζινάδικο.
    β) Μόνος μου, φροντίζοντας όμως να τα δώσω σε κάποιο αδειοδοτημένο συνεργείο ή βενζινάδικο για την περαιτέρω διαχείρισή τους.
    γ) Μόνος μου, πετώντας τα στην αποχέτευση του σπιτιού, σε κάποιο φρεάτιο ή ακάλυπτο χώρο.

    17) Πώς πλένεις το αυτοκίνητό σου;
    α) Με το λάστιχο του ποτίσματος.
    β) Με τον κουβά.
    γ) Το πηγαίνω στο πλυντήριο.

    1 8) Πώς πηγαίνεις στη δουλειά σου;
    α) Με το αυτοκίνητό μου.
    β) Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα πόδια ή ποδήλατο.
    γ) Με το μηχανάκι μου ή με αυτοκίνητο, μαζί με άλλα άτομα, συναδέλφους ή φίλους που δουλεύουν στην ίδια περιοχή.

    19) Στη δουλειά σου συνηθίζεις να χρησιμοποιείς τα χαρτιά από τις αποτυχημένες εκτυπώσεις σου για πρόχειρα;
    α) Πάντοτε.
    β) Μερικές φορές.
    γ) Ποτέ.

    20) Στη δουλειά, συνηθίζεις να κάνεις εκτυπώσεις ή φωτοτυπίες διπλής όψεως;
    α) Ναι.
    β) Όχι.

    21) Όταν αγοράζεις λαχανικά και φρούτα, ποια προτιμάς;
    α) Αυτά με τα λιγότερα υλικά συσκευασίας.
    β) Τα συσκευασμένα, χωρίς να με απασχολεί η ποσότητα των υλικών συσκευασίας τους.
    γ) Προτιμώ τα χύμα, που δεν είναι συσκευασμένα.

    22) Όταν χρειάζεσαι υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι, τι αγοράζεις;
    α) Νέα συσκευασία κάθε φορά.
    β) Μόνο το ανταλλακτικό.
    γ) Το προϊόν με την πιο ελκυστική συσκευασία ή αυτό που έχω δει σε διαφήμιση.

    23) Πώς μεταφέρεις τα ψώνια σου;
    α) Με πλαστικές σακούλες, αλλά φροντίζω να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερες.
    β) Με πλαστικές σακούλες που έχω κρατήσει από τα προηγούμενα ψώνια μου ή με ειδική τσάντα, δίχτυ ή καροτσάκι.
    γ) Χρησιμοποιώ καινούριες σακούλες κάθε φορά, χωρίς να με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα.

    24) Σε τι συσκευασία αγοράζεις τα αναψυκτικά και τις μπύρες;
    α) Σε γυάλινες ή αλουμινένιες συσκευασίες, που τις επιστρέφω στο κατάστημα ή τις ανακυκλώνω σε κάποιο μεγάλο super market.
    β) Αγοράζω συνήθως γυάλινες ή αλουμινένιες συσκευασίες, όμως σπάνια φροντίζω για την επιστροφή ή για την ανακύκλωσή τους.
    γ) Δεν με απασχολεί το υλικό συσκευασίας των προϊόντων που αγοράζω.

    25) Χρησιμοποιείς τις σακούλες από τα ψώνια σου ξανά στο σπίτι για άλλες χρήσεις όπως αποθήκευση, μεταφορά αντικειμένων ή συλλογή απορριμμάτων;
    α) Ναι.
    β) Όχι, συνήθως τις πετάω.

    26) Διαλέγοντας προϊόν ή υπηρεσία, πόσο θα σε επηρέαζε η οικολογική σήμανση ενός προϊόντος (Eco-Label) ή η πιστοποίηση για την οικολογική περιβαλλοντική διαχείρηση κάποιας υπηρεσίας (ΕΜΑS ή ISO Ι400Ι);
    α) Πολύ.
    β) Λίγο.
    γ) Καθόλου. Δεν γνωρίζω τη σήμανση και η επιλογή μου θα βασιζόταν σε άλλα κριτήρια.

    27) Προτιμάς να αγοράζεις τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας ή προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά, π.χ. χαρτί;
    α) Συχνά.
    β) Μερικές φορές και μόνο αν αυτό συνδυάζεται με άλλες προϋποθέσεις, όπως οικονομικότερη τιμή.
    γ) Όχι, η επιλογή μου βασίζεται σε άλλα κριτήρια.

    2 8) Όταν ταξιδεύεις ή οδηγείς για μεγάλες αποστάσεις, μαζεύεις τα απορρίμματα από φαγητά, τσίχλες κλπ. που δημιουργήθηκαν στη διαδρομή, για να τα πετάξεις σε ένα κάδο απορριμμάτων όταν φθάσεις στον προορισμό σου;
    α) Πάντα.
    β) Τις περισσότερες φορές.
    γ) Σπάνια.

    29) Όταν μένεις σε ξενοδοχείο, πόσο συχνά ζητάς να σου αλλάζουν τα σεντόνια ή/και τις πετσέτες του δωματίου;
    α) Κάθε μέρα.
    β) Μόνο εφόσον χρειάζεται.
    γ) Δεν με έχει απασχολήσει.

    30) Στην εκδρομή, αν δεις κάποιους να πετούν ή να αφήνουν τα σκουπίδια τους στην εξοχή ή στην παραλία, θα τους κάνεις σύσταση;
    α) Οπωσδήποτε.
    β) Όχι, αν και με ενοχλεί ιδιαίτερα αυτή η συμπεριφορά.
    γ) Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι δική μου υποχρέωση.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Μέτρησε τη βαθμολογία σου, υπολογίζοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσες συνολικά με τις απαντήσεις σου.

    1. α:0, β:5, γ:10 6. α:10, β:5, γ:0 11. α:5, β:0
    2. α:5, β:0, γ:10 7. α:0, β:5, γ:10 12. α:0, β:5, γ:10
    3. α:10, β:5, γ:0 8. α:0, β:5, γ:10 13. α:0, β:10
    4. α:5, β:0 9. α:0, β:5 14. α:5, β:0
    5. α:10, β:0 10. α:10, β:5, γ:0 15. α:5, β:0

    16. α:10, β:5, γ:0 21. α:5, β:0, γ:10 26. α:10, β:5, γ:0
    17. α:0, β:10, γ:5 22. α:5, β:10, γ:0 27. α:10, β:5, γ:0
    18. α:0, β:10, γ:5 23. α:5, β:10, γ:0 28. α:10, β:5, γ:0
    19. α:10, β:5, γ:0 24. α:10, β:5, γ:0 29. α:0, β:10, γ:5
    20. α:5, β:0 25. α:5, β:0 30. α:10, β:5, γ:0

    Περισσότεροι από 150 βαθμοί: Είσαι αληθινός φίλος για το περιβάλλον. Το προσέχεις κάθε στιγμή, όπου κι αν βρεθείς. Συνέχισε!

    Από 100 έως 150 βαθμοί: Με λίγη προσπάθεια, μπορείς να γίνεις καλύτερος φίλος για το περιβάλλον. Αρκεί ν’ αλλάξεις μερικές από τις συνήθειές σου!

    Λιγότεροι από 100 βαθμοί: Είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζεις να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και να βελτιώσεις τις περιβαλλοντικές επιδόσεις σου!

    Πηγή:ΥΠΕΧΩΔΕ

    ΞEΡΕΤΕ ΟΤΙ…

    1) 40% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι ανακυκλώνει περισσότερο από το 50% του όγκου του χαρτιού που χρησιμοποιεί;

    2) Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 5,5 εκατ. τόνοι σκουπιδιών ετησίως, δηλαδή γύρω στα 400 κιλά ανά άτομο;

    3) Αν ανακυκλώνονταν όλα τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουν οι Έλληνες σε ένα χρόνο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250,000 τόνους ετησίως;

    4) Ο κάθε Έλληνας καταναλώνει ημερησίως για τις ανάγκες του κατά μέσο όρο 100-200 λίτρα νερού, ενώ μια βρύση που στάζει μπορεί να κοστίζει επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα έως 200 λίτρα;

    5) Από το σύνολο των προϊόντων που αγοράζονται από σούπερ μάρκετ, το 10-20% πηγαίνει κατ’ ευθείαν στα σκουπίδια, δίχως να χρησιμοποιηθεί;

    6) Οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή (δηλαδή με το κόκκινο λαμπάκι να ανάβει, αν και είναι κλειστές) στο σύνολο της Ε.Ε. καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση χρειάζεται σε ημερήσια βάση όλη η Ελλάδα;

    7) Ένα μαρούλι ή ένα μπιφτέκι που έχει θαφτεί μέσα σε πλαστική σακούλα χρειάζεται από 30 έως και 70 χρόνια για να αποσυντεθεί; 8) Μειώνοντας τη θερμοκρασία του λέβητα μόνον κατά ένα βαθμό, εξοικονομούμε μέχρι και το 7-10% των καυσίμων;

    9) Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, το 2004 ανακυκλώθηκε το 7-8% του συνόλου των απορριμμάτων στην Ελλάδα;

    10) Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί, με την πλήρη ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου, αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη των Αθηνών σε τέσσερις μήνες;

    11) Αν ένα παλιό σπίτι ανακαινιστεί με βιοκλιματικές παρεμβάσεις μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 60%;

    12) Κάθε χρόνο καταναλώνουμε στην Ελλάδα 60,000 τόνους πλαστικό μίας χρήσης; Αυτό μεταφράζεται σε 300,000,000 ευρώ, τόσο όσο κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας στο σπίτι;

    Δείτε και:

  • Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ανά χώρα
  • Πώς να φτιάξετε φυσικά φυτοφάρμακα
  • Επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Καζαντζόπουλος, Ανδρέας Λουκάκης

    Tuesday, October 03, 2006

    Η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται!



    Υγιεινό πρωινό

    Το πρωινό παρέχει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα. Όταν ξυπνάμε το πρωί, δεν έχουμε φάει για 8-12 ώρες. Το πρωινό βοηθά στο να εφοδιάσουμε εκ νέου τα ενεργειακά μας αποθέματα που έχουν εξαντληθεί κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης μας δίνει ενέργεια για τις πρωινές μας δραστηριότητες. Το πρωινό θεωρείται το καλύτερο γεύμα όλης της ημέρας, ωστόσο το 10-33% των ανθρώπων το παραλείπουν τακτικά.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην βελτίωση διανοητικής και φυσικής απόδοσης και συνεισφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στην δίαιτά μας.

    Η παράλειψη του πρωινού δεν είναι ένας καλός τρόπος για να κόψετε τις θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας... πιθανώς θα καταλήξετε να τρώτε περισσότερο στο γεύμα, ή θα εκτονώσετε την πείνα σας με πρόχειρα φαγητά υψηλά σε λιπαρά και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.

    Τι έχουμε για πρωινό;


    Καλό πρωινό είναι ένα από αυτά που:

    -είναι υψηλό σε υδατάνθρακες και χαμηλότερο σε λιπαρά (τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν: ψωμί, δημητριακά, άλλα προϊόντα σιτηρών, λαχανικά και φρούτα)

    -περιλαμβάνει 3 τουλάχιστον επιλογές από τις 4 κύριες κατηγορίες τροφίμων (1. δημητριακά, 2. λαχανικά και φρούτα, 3. γαλακτοκομικά, 4. κρέας ή εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης)

    Εύγεστες προτάσεις για πρωινό:

    -δημητριακά με γάλα χαμηλών λιπαρών γαρνιρισμένα με φρούτα και ξηρούς καρπούς

    -ένα τόστ με φυστικοβούτυρο (ή ένα τοστ με φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα)κι ένα ρόφημα φτιαγμένο από γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμό και φρούτα

    -συνδυάστε χαμηλών λιπαρών γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα


    Ό,τι και να διαλέξετε, η κατανάλωση πρωινού (ακόμη και "στο πόδι") δίνει στο σώμα και στο νου την ενέργεια που χρειάζονται για να σας κρατήσουν όλη την ημέρα.

    Πηγή:
  • Healthy eating-Breakfast