Wednesday, November 29, 2006

Κομποστοποίηση

Εκστρατεία για την Οικιακή Κομποστοποίηση

Μπορούμε όλοι μαζί!!!

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την Οικιακή Κομποστοποίηση. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη δράση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που σκοπός της είναι η προώθηση μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.


Διάβασε περισσότερα εδώ

Tuesday, November 21, 2006

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Ι)


Λεύκωμα (Πρωτεΐνη)

Το λέυκωμα είναι χρήσιμο για το αίμα, τους μυς, τους αδένες, τα νεύρα και άλλους ιστούς του σώματος. Μεγάλη ποσότητα από λεύκωμα έχουν τα κρέατα, τ’ αβγά, τα ψάρια, το τυρί, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, τα καρύδια, τα ινδοκάρυα κλπ. Όταν όμως το σώμα παίρνει περισσότερο λεύκωμα απ’ όσο χρειάζεται για την ανοικοδόμηση των ιστών, το περίσσιο παθαίνει αποσύνθεση και προκαλεί την αυτοδηλητηρίαση με τα γνωστά της επακόλουθα, φορτώνει δε με περισσότερη εργασία το συκώτι και τα νεφρά που υποχρεώνονται να διώξουν από το σώμα τα δηλητήρια που προέρχονται από το αρχησιμοποίητο και αποσυντεθειμένο λεύκωμα των τροφών.

Ο Voigt προσδιόρισε σε 118γρ. το λεύκωμα που χρειάζεται ημερησίως το σώμα. Το 1887 όμως ο σοφός Hirsfeld κατέβασε το ποσόν τούτο στα 47 μόνο γρ. Μετά από λίγα χρόνια ο φημισμένος Fletcher και ο καθηγητής Chittenden, ύστερα από πολλά πειράματα σ’ ένα μεγάλο αριθμό αθλητών του Πανεπιστημίου Yale, έφεραν τη βάση του ημερησίου λευκώματος, στα 35 μόνο γρ.


Αλλά ούτε κι εδώ διετηρήθη για πολύ η βάσις. Εδώ και λίγα χρόνια ο πασίγνωστος θρεψολόγος και διαιτολόγος Hindhede, προς τιμήν του οποίου η Δανία ίδρυσε τελειότατο εργαστήριο θρεψολογίας, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην νέα Επιστήμη, απέδειξε ότι ένας άνθρωπος ηλικίας 20-30 ετών και βάρους 70 κιλών δεν χρειάζεται παραπάνω από 25γρ. λευκώματος την ημέρα.

Ο Hindhede ανέθρεψε τα τέσσερα παιδιά του με δίαιτα απηλλαγμένη από ζωϊκό λεύκωμα. Τονίζει δε πως το πολύ λεύκωμα είναι επιβλαβέστατο γιατί εναποθηκεύεται στο σώμα και παθαίνει αποσύνθεση με αποτέλεσμα την παραγωγή επιβλαβεστάτων οξέων όπως το νιτρικόν, το φωσφορικόν, το θεϊκόν και κυρίως το ουρικόν οξύ, καθώς και αμμωνία.

Το λίγο λεύκωμα που χρειάζεται το σώμα μας, το βρίσκουμε στις φυτικές τροφές, και μάλιστα στην πρέπουσα αναλογία ως προς τ’ άλλα συστατικά.

Από τα δηλητήρια που παράγουν τα κρέατα και τα ψάρια είναι και το ουρικό οξύ που δεν παράγουν καθόλου σχεδόν οι φυτικές τροφές, όπως μας δείχνει ο παρακάτω πίναξ.

Οι αριθμοί δεικνύουν τα χιλιοστόγραμμα του ουρικού οξέως που παράγουν τα 100γρ. τροφών.
Κρέας 75-170
Νεφρό βοδιού 240
Πουλερικά 85-175
Ψάρια ποταμού 50-170
Ρέγγα 85
Σολωμός 75
Αστακός 70
Μπακαλιάρος 145
Σαρδέλες (κονσέρβα) 354
Αντσούγες 435
Όλα τα φρούτα και λαχανικά 0 ίχνος

Όσοι πάσχουν από διαταραχές που οφείλονται στις τοξίνες, πρέπει να ελαττώσουν τις ζωϊκές λευκωματούχες τροφές και ν’ αυξήσουν τις πλούσιες σε οργανικά άλατα φυτικές τροφές.

Ο παρακάτω διαφωτιστικός πίναξ μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές φυτικές τροφές πλούσιες σε λεύκωμα. Προκειμένου δε να πάρει κανείς και λίγο ζωϊκό λεύκωμα είναι πολύ προτιμότερο να το αναζητήσει στο γάλα και τα προϊόντα του παρά στα κρέατα που, μαζί με το λεύκωμά τους, μας δίνουν και τα τόσο βλαβερά για το σώμα δηλητήρια, όπως είπαμε.

ΤΡΟΦΕΣ ΛΕΥΚΩΜΑ
Φυτικές τροφές
Σύκα ξερά 41γρ.
Χουρμάδες 20
Βατόμουρα 15
Σπανάκι 34
Μπρόκολα 20
Σκόρδα 50
Κουνουπίδι 20
Φασολάκια 35
Φασόλια 230
Φακές 250
Κουκιά 255
Μανιτάρια 35
Αγκινάρες 37
Μαϊντανός 20
Σέλινο 20
Λάχανο 22
Ελιές μαύρες 21
Σιτάρι 115
Ψωμί σιταρίσιο 100
Ψωμί άσπρο 55
Ψωμί από σίκαλη 65
Ψωμί Graham 65
Μπομπότα 85
Ρύζι αγυάλιστο 65
Ρύζι γυαλιστερό 40
Κάστανα 40
Λεπτοκάρυα 174
Καρύδια 157
Γαλακτοκομικά
Γάλα κατσικίσιο 35
Γάλα αγελαδινό 33
Κρέμα 40
Ξυνόγαλο 30
Γιαούρτι 35
Τυρί φέτα 175
Τυρί κασσέρι 290

Κρέατα
Κρέας χοίρου 120
Κρέας βοδιού 200
Κρέας προβάτου 171
Κότα 185

Ψάρια
Ρέγγα 150
Μπαρμπούνι 160
Κολιός 170
Μαρίδα 130



ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στο σώμα για όλες τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Αποτελούνται δε κυρίως από άμυλο και ζάχαρο. Άμυλο έχουν όλα τα δημητριακά γενικώς.

Άφθονο έχουν: το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια, το γυαλιστερό ρύζι κλπ.

Η Ιρλανδική πατάτα, η γλυκοπατάτα, οι μπανάνες και τα φυστίκια, περιέχουν επίσης πολύ άμυλο. Σχεδόν όλα τα χόρτα περιέχουν κάποια ποσότητα από άμυλο.

Τα λεγόμενα μη αμυλούχα χόρτα είναι εκείνα που περιέχουν ένα ελάχιστο ποσό αμύλου. Αυτά δε είναι τα εξής:
Φασολάκια, Μπιζέλια (αρακάς), Λάχανο, Μαρούλι,Ραπανάκια, Κουνουπίδι
Σέλινο, Μαϊντανός, Σπαράγγια, Κρεμμύδια,Σπανάκι,Αντίδια

Μερικά από τα χόρτα που έχουν αρκετό άμυλο είναι:
Πατζάρια, Κολοκύθι, Καρότα, Γλυκοκολόκυθο, Γογγύλι

Η μεγάλη κατανάλωσις μετουσιωμένων τροφών φέρνει φούσκωμα, πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, αμυγδαλίτιδα και φυματίωση ακόμη. Ενώ το άμυλο των φυσικών – μη μετουσιωμένων – τροφών, είναι ωφέλιμο.

Ο πιο πολύς κόσμος, δυστυχώς, τρέφεται κυρίως με φαμπρικαρισμένες αμυλούχες τροφές και ελάχιστα με πλούσιες σε οργανικά άλατα φυτικές τροφές.

Μερικές από τις φυσικές τροφές που περιέχουν αρκετό σάκχαρο είναι:
Γλυκά σταφύλια Μέλι Χουρμάδες
Γλυκά μήλα Σύκα Μπανάνες

Η ζάχαρη και τα γλυκίσματα γενικώς πρέπει ν’ αποφεύγονται όσο το δυνατόν για να λείψουν ο γαστρικός κατάρρους, η υπερχλωριδρίασις, ο διαβήτης και η αδράνεια του ήπατος.



ΛΙΠΟΣ

Το λίπος έχει διπλή επίδραση στο σώμα από όση έχουν το άμυλο και το σάκχαρο, αλλά απορροφάται πολύ δυσκολότερα.

Οι κυριότερες τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη είναι:
Βούτυρο Κρέμα Κρόκος αβγού
Λίπος ζώων Ελαιόλαδο Μουρουνόλαδο
Καθώς και τα λάδια των ξηρών καρπών

Η πολύ χρήση λίπους προκαλεί πεπτικές διαταραχές, ανωμαλίες της χοληδόχου κύστεως και χλωριδρίαση. Κατά το καλοκαίρι πρέπει να ελαττώσει κανείς πολύ τις λιπαρές τροφές.

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΛΑΤΑ

Τα οργανικά άλατα είναι απαραίτητα στην υγεία και σ’ αυτή τη ζωή ακόμη. Όπως γράφουμε και στην αρχή του τμήματος αυτού, το σώμα μας αποτελείται από 16 γνωστά οργανικά άλατα. Χωρίς τα οργανικά άλατα που βρίσκονται στις φυτικές κυρίως τροφές, η υγεία είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί. (αναλυτικά στο επόμενο κείμενο)

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία και βρίσκονται άφθονες στις διάφορες φυσικές τροφές. (αναλυτικά στο επόμενο κείμενο)

ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ

Την κυτταρίνη την προμηθεύεται το σώμα κυρίως από τα προϊόντα του κήπου. Είναι απαραίτητη για την κανονική περισταλτική ενέργεια των εντέρων. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει καθημερινώς η δίαιτά μας να περιλαμβάνει και μιά ποσότητα από λαχανικά. Έτσι
αποφεύγεται η δυσκοιλιότης και η αυτοτοξίνωσις. Το σιταρίσιο ψωμί πρέπει να γίνει από πλήρες αλεύρι, χωρίς να αφαιρεθεί ούτε το πίτουρό του. Δοκιμάστε τέτοιο ψωμί και θα κατενθουσιασθείτε. Είναι γευστικότατο όταν γίνεται χωρίς αλάτι. Πολλά χρόνια τώρα μεταχειριζόμαστε τέτοιο ψωμί κι έτσι είμεθα σε θέση να το εκτιμήσουμε και από ατομική πείρα. Το κοινό ψωμί μας φαίνεται σαν άχυρο και βαρύ.

ΦΡΟΥΤΑ

Ό,τι κάνει τα φρούτα να είναι η ωφελιμότερη τροφή για τον άνθρωπο είναι το σάκχαρο, τα οργανικά άλατα, οι βιταμίνες και τα διάφορα οξέα που περιέχουν. Τα οξέα των φρούτων είναι χρησιμότατα για το αίμα γιατί έχουν πάντα αλκαλική αντίδραση. Είναι επίσης ωφέλιμα γιατί επιδρούν ευεργετικά στις λειτουργίες της πέψεως κι έχουν φυσικές καθαρτικές ιδιότητες.

Τα φρούτα είναι και θεραπευτικά. Με τις διάφορες φρουτοθεραπείες έχουν θεραπευθεί αμέτρητοι ασθενείς.

Τα ξυνά και υπόξυνα φρούτα, όταν τρώγονται ώριμα και ωμά προμηθεύουν οργανικά πεπτικά υγρά, παρόμοια με την πεψίνη. Σ’ αυτά τα φρούτα βρίσκονται ο φώσφορος και ορισμένες ενώσεις που είναι χρησιμότατες για τον εγκέφαλο, τα νεύρα, το νωτιαίο μυελό, το μυελό των κοκκάλων και τους μυς.

Ξυνά φρούτα είναι τα εξής:
Λεμόνια Μανταρίνια Φράπα
Πορτοκάλια Ανανάς Κράνα
Κίτρο Βατόμουρα Φραγκοστάφυλλα

Υπόξυνα φρούτα είναι τα ακόλουθα:
Βερύκοκα Φράουλες Κεράσια
Μήλα Μηλοροδάκινα Αχλάδια
Δαμάσκηνα Ροδάκινα

Μερικά φρούτα είναι πολύ πλούσια σε σάκχαρο που είναι τόσο χρήσιμο στον οργανισμό. Το σάκχαρο που περιέχουν τα γλυκά φρούτα είναι πολύ πιο ανώτερο από τη συνήθη, τη μετουσιωμένη ζάχαρη του εμπορίου. Τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους και οι άνδρες που ασχολούνται με μεγάλη μυϊκή ενέργεια, έχουν ανάγκη από περισσότερο φρουτοσάκχαρο. Αυτή είναι πηγή ενέργειας και βρίσκεται στα φρούτα στην πρέπουσα χημική αναλογία με τα λοιπά οργανικά συστατικά, είναι δε ευκολοαφομοίωτη.

Γλυκά φρούτα είναι τα εξής:
Σύκα Χουρμάδες Καρπούζι
Σταφίδες Μούρα (ορισμένα) Πεπόνι
Δαμάσκηνα Σταφύλια



Πηγή: Υγιεινή Μαγειρική - Δρ. Ηλίας Πέτρου
  • Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Εισαγωγή)
  • Thursday, November 16, 2006

    Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Εισαγωγή)


    Το σώμα του ανθρώπου είναι μια χημική σύνθεσις δεκαέξι συστατικών. Κάθ'ένα από αυτά τα στοιχεία επιτελεί ορισμένη εργασία και όταν βρίσκεται σε ανεπαρκή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς, η υγεία κλονίζεται. Με τα στοιχεία αυτά, η Φύσις δημιουργεί, αποκαθιστά και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των λειτουργιών του αναβολισμού (οικοδομήσεως) και του καταβολισμού (φθοράς), δηλαδή του μεταβολισμού. Τα οργανικά άλατα που χρειάζεται να πάρει το σώμα από τις τροφές κάθε μέρα, είναι περίπου 9 δράμια (30γρ. περίπου). Μια δίαιτα που δεν παρέχει στο σώμα αυτά τα άλατα καθημερινώς, δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό. Το κρέας, το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά γενικώς κλπ. δεν παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα αυτά οργανικά άλατα σε επαρκή ποσότητα. Πρώτα γιατί είναι εκ φύσεως φτωχά σε οργανικά άλατα, και ύστερα γιατί κατά το ψήσιμο ή το βράσιμο πολλά από τα υπάρχοντα χάνονται ή μεταβάλλονται και καθίστανται αναλοίωτα. Οι τροφές αυτές έχουν άφθονα οξέα που παράγουν ζυμώσεις στο στομάχι και ελαττώνουν την αλκαλικότητα του αίματος. Τα οξέα και οι τοξίνες του κρέατος που παράγονται κατά την αποσύνθεσή του στο πεπτικό σύστημα, διαπερνούν τα τοιχώματα των εντέρων και φθάνουν με την κυκλοφορία σ'όλο το σώμα - το αίμα ποτίζεται με τοξίνες και διάφορα άχρηστα υλικά, τα τριχοειδή αγγεία φράσσονται - με αποτέλεσμα τις οδυνηρές υπεραιμίες, τις συμφορήσεις και τη χρονία αυτοδηλητηρίασης.

    Το αίμα είναι η ζωή του οργανισμου. Το 100% υγιές σώμα έχει 25 δισεκατομμύρια περίπου ερυθρά αιμοσφαίρια. Με τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του πλάσματος του αίματος γίνεται η μεταφορά του οξυγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος καθώς και η μεταφορά της φθαρμένης ύλης στα όργανα της αποκρίσεως.

    Τα οξέα και τα δηλητήρια των ζωικών τροφών ελαττώνουν την αλκαλικότητα του αίματος. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά το πλουτίζουν σε αλκαλικότητα γιατί έχουν άφθονα οργανικά άλατα, και δεν παράγουν τοξικές ουσίες γιατί δεν παθαίνουν εύκολα ζύμωση και αποσύνθεση στον πεπτικό σωλήνα. Τα φρούτα, τα χόρτα και οι ξηροί καρποί είναι η φυσική τροφή του ανθρώπου. Χωρίς αυτά δεν μπορεί ούτε ν'ανακτήσει ούτε να διατηρήσει την υγεία του.

    Οι φυσικές τροφές βελτιώνουν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού: Διατηρούν το στομάχι καθαρό, τονώνουν τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και απομακρύνουν εύκολα τις τοξίνες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα, προλαμβάνοντας έτσι την αυτοτοξίνωση του σώματος. Το ότι οι φυσικές τροφές είναι καταλληλότερες για τον άνθρωπο, ενώ οι ζωικές προκαλούν ασθένειες, έχει αναγνωρισθεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Το 1907 δεκατρείς Άγγλοι γνωστοί γιατροί δημοσίευσαν ένα αξιόλογο μανιφέστο στο οποίο έγραφαν: "Εμείς, οι υπογεγραμμένοι ιατροί, αφού μελετήσαμε επισταμένως το ζήτημα της φυτοφαγίας από επιστημονικής απόψεως, εκφέρομεν δια του παρόντος μετά πεποιθήσεως την γνώμην ότι όχι μόνον η εφαρμογή ταύτης στηρίζεται επί αληθούς επιστημονικής βάσεως, αλλ' ότι και επιδρά δια την εις ανώτερον βαθμόν εξέλιξιν του οργανισμού". Ο περίφημος Άγγλος Easton παρακολούθησε κι εμελέτησε τους όρους της ζωής πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που πέρασαν τα 100 χρόνια, και βρήκε πως ζούσαν υπό απλές συνθήκες και ήταν σχεδόν όλοι συστηματικοί φυτοφάγοι.

    Τα γεράματα καθώς και όλες οι αρρώστειες κυριώτερη αιτία έχουν τις συσωρευμένες στο σώμα ξένες ύλες και τις δηλητηριώδεις τοξίνες που οφείλονται στην ατελή απόκριση κυρίως. Περισσότερο δε υπεύθυνα από κάθε άλλο για την κατάσταση αυτή είναι τα κρέατα και όλες γενικώς οι μετουσιωμένες τροφές που μαγειρεύονται με σάλτσες και καρυκεύματα της παλιάς και ανθυγιεινής κουζίνας. Οι τροφές αυτές εμποδίζουν τον κανονικό μεταβολιστμό. Αυτές είναι κατά 90% αιτία όλων των σωματικών και ψυχικών βασάνων μας.

    Όταν οι φυσικές τροφές διαλεχτούν καταλλήλως, συνδυαστούν επιστημονικά και χρησιμοποιηθούν συνετά, μας παρέχουν όλα τα χρειαζούμενα για την εξασφάλιση της υγείας οργανικά άλατα που προφυλάσσουν τους ιστούς από την αποσύνθεση, τη διάλυση. Όταν όμως δεν βρίσκονται σε επαρκή ποσότητα στο σώμα τα οργανικά άλατα, εμφανίζονται διάφορες ασθένειες και το πρόωρο γήρας. Μια διατροφή πλούσια σε οργανικά άλατα, που ανανεώνουν φυσιολογικά τους ιστούς και τα όργανα, θα συντελέσει στην επανάκτηση της υγείας και της ζωτικότητος του λαού μας. Μόνον έτσι θα μπορέσει ο Έλληνας ν' απαλλαγεί από τις βασανιστικές και τυραννικές αρρώστειες που τον σακατεύουν.

    Στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που τρέφονται σύμφωνα με το πνεύμα της φυσιοθεραπείας. Σε πολλά εκατομμύρια ανέρχονται οι ανήκοντες στις λεγεώνες των φυτοφάγων που κατήργησαν τη σαρκοφαγία. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί από τους φυτοφάγους που μαζί με τα κρέατα έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους και ορισμένα προϊόντα των ζώων - αβγά, βούτυρο, τυρί, γάλα. Φθάνει ν' αναφέρουμε ότι από 3 εκατομμύρια συστηματικών φυτοφάγων που ανήκουν σε αναγνωρισμένα σωματεία της Αμερικής, οι μισοί και πλέον έχουν εξοστρακίσει τελείως και τ΄ αβγά από την διατροφή τους.

    Με τις σημερινές συνθήκες ζωής, ο απόλυτος αποκλεισμός του γάλακτος και των προϊόντων του - τυρί, βούτυρο κλπ. - από τη διατροφή του Έλληνα δεν μπορεί να γίνει. Χωρίς αβγά μπορούμε θαυμάσια να ζήσουμε μ' όλο που δεν βλάπτουν και τόσο, όταν μάλιστα πρόκειται να τρώει κανείς πολύ αραιά. Το κρέας όμως, μ' όλο που αναφέρουμε τον καλύτερο τρόπο της λήψεώς του για εκείνους που δεν το αποφεύγουν τελείως, ποτέ δεν θα πάψουμε να το θεωρούμε ανθυγιεινό και καταστρεπτικό στην υγεία. Υποστηρίζουμε δε τη φυτοφαγία και καταδικάζουμε τη σαρκοφαγία για τον εξής κυρίως σοβαρό λόγο: Ο οργανισμός που τρέφεται κυρίως με κρέατα παθαίνει ό,τι περίπου παθαίνουν τα φυτά που λιπαίνονται με χημικά λιπάσματα. Μεγαλώνουν και ωριμάζουν πρόωρα, αλλά και ξηραίνονται, φθείρονται κι εκφυλίζονται επίσης πρόωρα. Ας εξηγηθούμε καλύτερα. Τα φυτά που δεν έχουν λιπανθεί με χημικές ουσίες αργούν κάπως περισσότερο να μεγαλώσουν και δεν αναπτύσσονται όσο τα φυτά που λιπαίνονται, διατηρούνται όμως και αντέχουν πιο πολύ στις προσβολές και το χρόνο. Αυτό περίπου συμβαίνει και με τους ανθρώπους: Όσοι τρέφονται με φυτικές τροφές δεν παχαίνουν πολύ, αλλά αποκτούν οργανισμό με υγιείς ιστούς που αντέχει στις προσβολές - έχει ανοσία - και διατηρείται πιο πολύ από τον οργανισμό εκείνων που τρέφονται κυρίως με κρέατα. Το κρέας παχαίνει τον άνθρωπο - εννοείται τον άνθρωπο με καλή χώνευση και αφομοίωση - αλλά το σώμα του λόγω του ότι αναπλάσσεται από τους φθαρμένους ιστούς των πτωμάτων, όχι μόνο δεν αντέχει στις προσβολές, δεν έχει ανοσία, αλλά κι εκφυλίζεται και γηράσκει γρήγορα. Μοιάζει με τον πύργο που κτίζεται με χώμα και γκρεμίζεται από τον άνεμο.

    Στους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η πιο αφομοιώσιμη για τον άνθρωπο τροφή είναι το κρέας και μάλιστα το κρέας του... ανθρώπου, απαντούμε: Μάλιστα, αυτή είναι η πιο αφομοιώσιμη τροφή, γιατί το κρέας του ανθρώπου και μάλιστα του σημερινού εκφυλισμένου ανθρώπου αποσυντίθεται γρηγορότερα από κάθε άλλη τροφή - ένα σκοτωμένο ανθρώπινο σώμα αρχίζει να σαπίζει και να βρωμά μέσα σε λίγες ώρες - και συνεπώς σε περίπτωση ανθρωποφαγίας οι παραγόμενες τοξίνες θα απορροφώνταν εύκολα και θα αύξαιναν το βάρος του.. καταναλωτού με νοσηρότατα πάχη. Όλοι οι γιατροί - κι αυτοί που υποστηρίζουν θεωρητικά την... ανθρωποφαγική δίαιτα ως την πιο υγιεινή - συμφωνούν πως τα πάχη είναι αρρώστεια. Συμπέρασμα: Η χειρότερη τροφή για τον άνθρωπο είναι το ανθρώπινο κρέας και ύστερα έρχονται τα κρέατα των ζώων που ζουν πιο φυσικά κι έχουν αναπλάσει τους ιστούς τους με φυτικές ουσίες. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τούτο: Ὀταν τρεφόμαστε με φυτικές τροφές παίρνουμε τις απαραίτητες ουσίες απ'ευθείας από το Φυτικό Βασίλειο. Ενώ όταν τρώμε κρέατα, παίρνουμε τις ουσίες αυτές μεταχειρισμένες εφ' όσον τα ζώα τις έχουν πάρει από το Φυτικό Βασίλειο και τις έχουν χρησιμοποιήσει πρώτα για τις δικές τους ενέργειες. Όχι δε μόνον τα συστατικά αυτά είναι πολύ κατώτερα ποιοτικώς στα κρέατα, αλλά μαζί με αυτά παίρνουμε και τις τοξίνες και τα δηλητήρια των κρεάτων. Εάν μάλιστα επρόκειτο να τρώμε και κρέατα σαρκοφάγων ζώων, θα παίρναμε τις ουσίες πολύ κατώτερες ακόμη και με πολύ περισσότερα δηλητήρια, ενώ το κρέας αυτό των σαρκοφάγων ζώων θα ήταν το πιο... αφομοιώσιμο!

    Στις τροφές υπάρχουν τα ουσιώδη στοιχεία. Αυτά είναι γνωστά ως Λεύκωμα (πρωτεΐνη), Υδατάνθρακες, Λίπη, Οργανικά άλατα, Βιταμίνες και Κυτταρίνη (Τα οποία θα δούμε αναλυτικώς σε επόμενα κείμενα).


    Πηγή: Υγιεινή Μαγειρική - Δρ. Ηλίας Πέτρου

    Tuesday, November 07, 2006

    Αλλαγή του κλίματος (IΙΙ)


    Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

    - Τα στρώματα πολικού πάγου λιώνουν καθημερινά. Η θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από τον αρκτικό πάγο στον Βόρειο Πόλο συρρικνώθηκε κατά 10% τις τελευταίες δεκαετίες και το πάχος του πάγου που βρίσκεται πάνω από τη στάθμη του νερού μειώθηκε κατά 40% περίπου. Στην αντίθετη άκρη του κόσμου, το στρώμα πάγου που καλύπτει την ήπειρο της Ανταρκτικής έχει καταστεί ασταθές.

    - Οι παγετώνες υποχωρούν. Πιθανότατα, το 75% των παγετώνων των Ελβετικών Άλπεων θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2050. Οι επιχειρηματίες του κέντρου σκι του Άντερματ στην Ελβετία εξετάζουν τρόπους κάλυψης του παγετώνα του Gurschen, μιας δημοφιλούς για τους σκιέρ περιοχής, με ένα τεράστιο μονωτικό πλαστικό κάλυμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ούτως ώστε να αναστείλουν το λιώσιμο και τη διολίσθησή του.

    - Όσο λιώνουν τα στρώματα πάγου τόσο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Έχει ήδη ανέβει κατά 15-25 cm (ανάλογα με τη μέτρηση) τον τελευταίο αιώνα και προβλέπεται να ανέβει και άλλα 88 cm μέχρι το 2100. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν νησιά και παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου, όπως οι Μαλβίδες, το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, καθώς και το Μπανγκλαντές. Στην Ευρώπη, κινδυνεύουν περίπου 70 εκατ. κάτοικοι των παρακτίων περιοχών αλλά και στην ενδοχώρα των παράκτιων ζωνών, το δε θαλάσσιο νερό θα εισχωρούσε και θα κατέστρεφε το καλλιεργούμενο έδαφος και τα αποθέματα γλυκού νερού.

    - Εάν έλιωνε το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους αιώνες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 7 m περίπου.

    - Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες. Την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960 οι καιρικές θεομηνίες, κυρίως οι πλημμύρες και οι ανεμοθύελλες, στον κόσμο. Οι εν λόγω καταστροφές όχι μόνο προκαλούν πολλές ζημιές, αλλά και ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος των ασφαλίσεων.

    - Ήδη το νερό σπανίζει σε πολλές περιοχές του κόσμου. Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 1,2 δισ. άτομα, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες υπερβούν κατά 2,5ο Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα, άλλα 2,4 έως 3,1 δισ. άτομα παγκοσμίως θα υποφέρουν πιθανότατα από έλλειψη νερού.

    - Επίσης, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5ο Κελσίου θα εξέθετε 50 εκατ. άτομα στο ενδεχόμενο πείνας, πέραν των 850 εκατ. ατόμων που υποφέρουν σήμερα από χρόνια πείνα. Στην Ευρώπη, η καλλιεργητική περίοδος επιμηκύνθηκε κατά δέκα ημέρες μεταξύ του 1962 και του 1995. Ενώ το φαινόμενο αυτό ωφέλησε τη γεωργία στη Βόρεια Ευρώπη, ακόμη και εκεί οι παραγωγές θα αρχίσουν να μειώνονται μόλις οι θερμοκρασίες αυξηθούν πέραν των 2ο Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    - Ενδέχεται να εμφανιστούν επιδημίες τροπικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, επειδή θα αυξηθεί η επιφάνεια της γης όπου οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν το κουνούπι - φορέα της ελονοσίας. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2ο Κελσίου θα εξέθετε σε κίνδυνο άλλα 210 εκατ. άτομα, πέραν των ήδη εκτεθειμένων.

    - Από το 2070 περίπου και μετά, η Ευρώπη πιθανότατα θα πλήττεται ανά διετία από καύσωνα ανάλογο εκείνου του 2003. Ο θερινός καύσωνας του 2003 συνέβαλε στον πρόωρο θάνατο 20,000 Ευρωπαίων, προκάλεσε μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και γεωργικές ζημιές άνω των 10 δισ. ευρώ.

    - Πολλά ζώα και φυτά δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την αλλαγή των θερμοκρασιών, ούτε θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε περιοχές με κατάλληλο για αυτά κλίμα. Από μια ανησυχητική μελέτη που εκπονήθηκε προκύπτει ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ενός τρίτου των ειδών της γης μέχρι το 2050. Ιδιαίτερα απειλούνται θηλαστικά και πτηνά που ζουν σε ψυχρά κλίματα, όπως οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες, οι θαλάσσιοι ίπποι και οι πιγκουίνοι. Στο δάσος του Αμαζονίου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μεγαλύτερα, και με ταχύτερους ρυθμούς αναπτυσσόμενα δένδρα που απορροφούν περισσότερο CO2 αναπτύσσονται εις βάρος άλλων φυτικών ειδών.

    - Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, οι εκτεταμένες κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιφερειακές συγκρούσεις, λοιμούς και μετακινήσεις προσφύγων, στο μέτρο που θα σπανίζουν τα τρόφιμα καθώς και οι υδατικοί και ενεργειακοί πόροι.

    - Ένα άλλο καταστροφικό ενδεχόμενο θα ήταν η αναστολή της ροής του Ρεύματος του Κόλπου, το οποίο μεταφέρει θερμά ύδατα στις βόρειες περιοχές του Ατλαντικού - ένα σενάριο που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία του 2003 “Η μεθαυριανή ημέρα” (Τhe day after tomorrow). Ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί τον αιώνα που διατρέχουμε, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν υλοποιείτο θα ακύρωνε τις θερμαντικές τάσεις στη βορεία Ευρώπη και θα είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολύ ψυχρότερου κλίματος στις περιοχές αυτές.

    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ (ΩΣ ΑΤΟΜΟ) ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

    Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα’ παρ’ όλα αυτά, ο καθένας από μας μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της κατάστασης. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον δε οι αλλαγές αυτές μας οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

    - Ανακύκλωνε τα αντικείμενα. Η ανακύκλωση ενός κιλού παλιών κουτιών αλουμινίου απαιτεί το ένα - μόλις - δέκατο της ενεργειακής κατανάλωσης που απαιτείται για να παραχθούν εξαρχής νέα κουτιά, και τα εργοστάσια χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράγουν χαρτί από παλιές εφημερίδες απ’ ό,τι από χαρτοπολτό.

    - Όταν ετοιμάζεις ένα ζεστό ρόφημα, βράσε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεται γι’ αυτό.

    - Εξοικονόμησε ζεστό νερό κάνοντας ντους και όχι κανονικό μπάνιο σε μπανιέρα - το ντους απαιτεί το ένα τέταρτο της ενέργειας ενός μπάνιου σε μπανιέρα.

    - Μην ξεχνάς να σβήνεις τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεσαι. Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην ΕΕ’ ως εκ τούτου, εάν όλοι εξοικονομούσαμε ηλεκτρισμό, το όφελος θα ήταν τεράστιο.

    - Όταν αγοράζεις νέους ηλεκτρικούς λαμπτήρες, διάλεξε αυτούς που εξοικονομούν ενέργεια - διαρκούν περισσότερο και χρησιμοποιούν το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού που καταναλώνουν οι συμβατικοί λαμπτήρες.

    - Μην αφήνεις την τηλεόραση, το συγκρότημα στέρεο και τον υπολογιστή στη θέση “αναμονής”, όταν δηλαδή ανάβει ένα μικρό λαμπάκι. Κατά μέσον όρο, μια συσκευή τηλεόρασης χρησιμοποιεί το 45% της ενέργειάς της στη θέση αναμονής. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι απέφευγαν να αφήνουν τις συσκευές τους στη θέση αναμονής, θα εξοικονομείτο ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να τροφοδοτήσει μια χώρα του μεγέθους του Βελγίου.

    - Επίσης, μην αφήνεις στην πρίζα το φορτιστή του κινητού τηλεφώνου σου όταν δεν το φορτίζεις. Εάν αφήνεις το φορτιστή στη πρίζα, το 95% του ηλεκτρισμού χάνεται, ενώ μόνο 5% χρησιμοποιείται για την πραγματική φόρτιση του τηλεφώνου σου.

    - Όταν εσύ ή οι γονείς σου αγοράζετε μια νέα ηλεκτρική συσκευή, λόγου χάριν ένα ψυγείο ή πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι φέρει την ένδειξη “Α” στην ευρωπαϊκή ετικέτα, η οποία χαρακτηρίζει την ενεργειακή απόδοση, και την οποία κάθε συσκευή οφείλει να φέρει. Η ένδειξη “Α” σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι εξαιρετικά αποδοτική από ενεργειακής πλευράς.

    - Αναζήτησε τα προϊόντα που φέρουν το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, σύμβολο του οποίου είναι ένα μικρό λουλούδι, στα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν κατασκευαστεί βάσει αυστηρών περιβαλλοντικών προτύπων.

    - Μην υπερθερμαίνετε το σπίτι σας. Η μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σας κατά έναν μόνο βαθμό Κελσίου μπορεί να περιορίσει κατά 7% τον ενεργειακό λογαριασμό της οικογένειάς σας.

    - Όταν αερίζετε το δωμάτιό σας, αφήνετε ανοικτό για λίγα λεπτά το παράθυρο και στη συνέχεια ξανακλείστε το, αντί να αφήνετε τη θερμότητα να διαφεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    - Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 10% των εκπομπών CO2 της ΕΕ. Τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, τα ποδήλατα και το βάδισμα είναι φθηνότερες και υγιέστερες εναλλακτικές επιλογές.

    - Εάν οι γονείς σας πρόκειται να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο, ζητήστε από αυτούς να αγοράσουν ένα μικρό και οικονομικό - από πλευράς καυσίμων - μοντέλο. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για τις ποσότητες CO2 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητά τους.

    - Οι πτήσεις αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών CO2. Όμως για αποστάσεις μερικών μόνο εκατοντάδων χιλιομέτρων είναι καλύτερο να κάνεις χρήση εναλλακτικών επιλογών, όπως είναι το τρένο ή το λεωφορείο.

    - Φύτεψε ένα δένδρο στο σχολείο, στον κήπο ή τη γειτονιά σου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πέντε δένδρα απορροφούν περίπου 1 τόνο CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ


    Αλλαγή του κλίματος Ι

    Αλλαγή του κλίματος ΙΙ

    Wednesday, November 01, 2006

    Αλλαγή του κλίματος (IΙ)

    TI ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

    Τη δεκαετία του 1980 αυξάνονταν οι ενδείξεις αλλαγής του κλίματος. Οι κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν το μέγεθος του προβλήματος καθώς και την ανάγκη να λάβουν σχετικά μέτρα. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν προκειμένου να έχουν κάποια ελπίδα επιτυχίας. Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα επειδή όλες οι χώρες συμβάλλουν, στον ένα ή τον άλλον βαθμό, στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και όλες οι χώρες υφίστανται τις σχετικές συνέπειες. Εξάλλου, καμία χώρα δεν είναι σε θέση να επιλύσει από μόνη της το πρόβλημα.

    Η ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Το 1992, οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν τη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC). Μέχρι στιγμής, η διεθνής αυτή συμφωνία έχει γίνει επισήμως δεκτή από 189 χώρες - σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Τελικός στόχος της σύμβασης είναι:

    η σταθεροποίηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδα που θα αποτρέψουν επικίνδυνες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κλιματικό σύστημα. Τα επίπεδα αυτά πρέπει να επιτευχθούν σε κατάλληλα χρονικά όρια, ούτως ώστε τα οικοσυστήματα να κατορθώσουν να προσαρμοστούν φυσιολογικά στην αλλαγή του κλίματος, να εξασφαλιστεί η επάρκεια της παραγωγής τροφίμων και να καταστεί δυνατή η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης κατά τρόπο αειφόρο.

    Στο πλαίσιο της σύμβασης, οι 189 κυβερνήσεις παρακολουθούν και υποβάλλουν εκθέσεις σχετικές με τα αέρια θερμοκηπίου που παράγουν, επεξεργάζονται στρατηγικές σχετικές με την αλλαγή του κλίματος και βοηθούν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος. Συναντώνται μία φορά το χρόνο προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα και να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η σύμβαση σχεδιάστηκε υπό μορφή πλαισίου, υπό το οποίο θα συμφωνηθούν στο μέλλον περαιτέρω μέτρα.

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

    Το 1997, στην ιαπωνική πόλη του Κιότο, οι κυβερνήσεις προχώρησαν στο επόμενο βήμα και κατέληξαν στο σημαντικό πρωτόκολλο του Κιότο. Η συνθήκη αυτή δεσμεύει τις εκβιομηχανισμένες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό να περιορίσουν - ή και να μειώσουν - τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους εκπομπών μέχρι το 2012. Σε κάθε χώρα αντιστοιχεί ένας στόχος.

    Το πρωτόκολλο του Κιότο εστιάζεται στις εκβιομηχανισμένες χώρες, επειδή αυτές ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου στο παρελθόν και στο παρόν και, εξάλλου, διαθέτουν την τεχνογνωσία και τους χρηματικούς πόρους για να τις περιορίσουν. Λόγου χάριν, οι ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που παράγονται στην ΕΕ ανέρχονται σε 11 τόνους ανά πολίτη ετησίως, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η ποσότητα αυτή ανέρχεται μόνο σε 1 τόνο ανά πολίτη ετησίως.

    Το πρωτόκολλο του Κιότο ετέθη σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005. Μέχρι στιγμής 150 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των 25 χωρών ΕΕ, το έχουν επισήμως προσυπογράψει (κυρώσεις του πρωτοκόλλου μέχρι τις 29 Απριλίου 2005). 36 από τις εν λόγω χώρες είναι εκβιομηχανισμένες και έχουν στόχους τύπου Κιότο, οι περισσότεροι από τους οποίους απαιτούν μείωση των αερίων θερμοκηπίου της τάξεως του 5 έως 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012. Μόνο οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο πρωτόκολλο του Κιότο, μολονότι αρχικά σχεδίαζαν να συμμετάσχουν.

    Το πρωτόκολλο του Κιότο συνιστά απλώς ένα πρώτο βήμα - ακόμη και την εποχή της διαπραγμάτευσής του ήταν σαφές ότι δεν αρκούσε για να αναστείλει την αλλαγή του κλίματος. Το πρωτόκολλο όμως είναι πολύ σημαντικό επειδή διαλαλεί στον υπόλοιπο κόσμο ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκβιομηχανισμένων εθνών είναι πρόθυμη να αλλάξει πορεία προκειμένου να σώσει το κλίμα του πλανήτη. Επίσης, θέσπισε διάφορους μηχανισμούς στο πλαίσιο των οποίων οι χώρες συνεργάζονται για τον περιορισμό των εκπομπών, γεγονός που θα περιορίσει το σχετικό κόστος.

    ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Είναι πεπεισμένη ότι μια μείζων οικονομική δύναμη οφείλει να ηγείται δίνοντας το παράδειγμα.

    Κατά τις διαπραγματεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο οι 15 χώρες που συνιστούσαν τότε την ΕΕ, υιοθέτησαν έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: να μειώσουν μέχρι το 2012 τις συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Στη συνέχεια καθόρισαν το μέγεθος της συνεισφοράς της καθεμιάς στον συνολικό αυτό στόχο, συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση και βιομηχανική δομή της καθεμιάς χώρας. Οι περισσότερες χώρες οφείλουν να περιορίσουν τις οικείες εκπομπές, πλην όμως ορισμένες, αντιθέτως, έχουν τη δυνατότητα να τις αυξήσουν μέχρι ενός ορισμένου επιπέδου, ενώ άλλες οφείλουν να διατηρήσουν τις εκπομπές τους στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 1990.

    Οι δέκα χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 έχουν ατομικούς στόχους στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, με την εξαίρεση της Κύπρου και της Μάλτας για τις οποίες δεν έχουν καθοριστεί στόχοι.

    ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο μείωση σε ποσοστό 8% στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο

    Αυστρία -13%
    Βέλγιο -7,5%
    Δανία -21%
    Φιλανδία 0%
    Γαλλία 0%
    Γερμανία -21%
    Ελλάδα +25%
    Ιρλανδία +13%
    Ιταλία -6,5%
    Λουξεμβούργο -28%
    Κάτω χώρες -6%
    Πορτογαλία +27%
    Ισπανία +15%
    Σουηδία +4%
    Ηνωμένο Βασίλειο -12,5%

    Κράτη μέλη της ΕΕ με ατομικούς στόχους στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο

    Τσεχική Δημοκρατία -8%
    Εσθονία -8%
    Ουγγαρία -6%
    Λεττονία -8%
    Λιθουανία -8%
    Πολωνία -6%
    Σλοβακική Δημοκρατία -8%
    Σλοβενία -8%

    Τον Μάρτιο 2000 η ΕΕ δρομολόγησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αλλαγή του κλίματος (ECCP). Από κοινού με εκπροσώπους της βιομηχανίας, περιβαλλοντικές ενώσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η ΕΕ κατέληξε σε 42 μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της να περιορίσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά αποδοτικό από πλευράς κόστους τρόπο. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στην έννομη τάξη των κρατών μελών ή βρίσκονται στη διαδικασία της έγρισής τους.

    Ένας από τους λίθους των πολιτικών της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος είναι το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων της ΕΕ το οποίο δρομολογήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2005. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέσπισαν όρια ως προς τις ποσότητες CO2 που επιτρέπεται να εκπέμπουν ετησίως περίπου 12,000 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια μεγάλης ενεργειακής έντασης. Οι μονάδες αυτές ευθύνονται για τις μισές περίπου εκπομπές CO2 της ΕΕ. Οι μονάδες που εκπέμπουν λιγότερο CO2 απ’ό,τι δικαιούνται έχουν το δικαίωμα να πωλήσουν τα αχρησιμοποίητα ποσοστά εκπομπών σε άλλες μονάδες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν τόσο καλά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό συνιστά ένα χρηματοοικονομικό κίνητρο για τον περιορισμό των εκπομπών.

    Επίσης, το σύστημα εξασφαλίζει την ύπαρξη αγοραστών των δικαιωμάτων εκπομπών. Στις εταιρίες που υπερβαίνουν τα οικεία όρια εκπομπών και δεν τα καλύπτουν με την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών από άλλες θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις. Το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων θα εξασφαλίσει την περικοπή των εκπομπών εκεί όπου τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από οικονομικής πλευράς και θα βελτιώσει το συνολικό κόστος του περιορισμού των εκπομπών.

    Άλλα μέτρα του ECCP αποβλέπουν, λόγου χάριν, στη βελτίωση της απόδοσης, από πλευράς καυσίμων, των αυτοκινήτων, καθώς και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (η βελτίωση της μόνωσης μπορεί να περιορίσει το κόστος θέρμανσης κατά 90%!)’ η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων ενεργειακών μορφών, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, οι παλίρροιες, η βιομάζα (οργανικό υλικό όπως το ξύλο, τα κατάλοιπα των μύλων, φυτά, ζωικά κατάλοιπα κλπ.)και η γεωθερμική ενέργεια (θέρμανση από θερμές πηγές και ηφαίστεια)’ η προηγμένη συνδυασμένη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή έτσι απαιτείται λιγότερη ενέργεια’ ο περιορισμός των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται στον κλιματισμό’ ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής (χωματερές)’ οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης’ και, τέλος, η ενίσχυση της έρευνας και η ανάπτυξη και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

    Υφίσταται ήδη πολλές φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες οι οποίες χρειαζεται απλώς να βελτιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ευρέως. Λόγου χάριν, είναι δυνατόν να δεσμευθεί μέρος του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, το οποίο στη συνέχεια υφίσταται ταφή σε παλαιά ορυχεία ή παλαιά κοιτάσματα πετρελαίου. Η τεχνολογία αυτή καλείται “δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα” και μειώνει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα. Μία άλλη ελπιδοφόρος τεχνολογία, η οποία ωστόσο απαιτεί σημαντικές ακόμη ερευνητικές προσπάθειες, είναι η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες ενεργειακές μορφές και η χρήση της σε “στοιχεία καυσίμου”. Τα στοιχεία καυσίμου συνδέουν το υδρογόνο με οξυγόνο για την παραγωγή νερού και στη διαδικασία αυτή παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

    Η ΕΕ θα πετύχει τους οικείους στόχους του Κιότο για το 2012 εφόσον όλα τα προγραμματισθέντα από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της μέτρα εφαρμοστούν καταλλήλως. Έως το 2002, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δεδομένα όταν καταρτίστηκε το ανά χείρας φυλλάδιο, οι πρώην 15 χώρες ΕΕ είχαν περιορίσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 2,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 (ο στόχος του Κιότο γι’αυτές είναι 8%). Από κοινού, οι 25 χώρες ΕΕ είχαν περιορίσει τις εκπομπές τους κατά 9%.

    ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Οι εταιρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Κατανοούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό ότι, περικόπτοντας τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όχι μόνο προστατεύουν το κλίμα, αλλά και εξοικονομούν χρήματα, εξασφαλίζουν προβολή και πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους.

    Επί παραδείγματι, μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει ευρύ φάσμα προϊόντων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, έχει εξοικονομήσει, από το 1990 και μετά, 1,5 δις ευρώ, περιορίζοντας την ενεργειακή κατανάλωσή της και υιοθετώντας νέες, φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες στα εργοστάσιά της. Επιπλέον, εξοικονομεί ετησίως 7 έως 11 εκατ. ευρώ με τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών μορφών. Με τα μέτρα αυτά έχει περιορίσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 67% σε σύγκριση με τα επίπεδά της του 1990 (Βλέπε “Λιγότερο ίσον περισσότερο”: 14 πρωτοπόροι στη μείωση των εκπομπων αερίων θερμοκηπίου από το Climate Group (ομάδα για το κλίμα), μια σύμπραξη οργανώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό των οικείων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σχετικά έγγραφα υπάρχουν στον δικτυακό τόπο

  • the climate group
  • )

    Οι ενώσεις των ευρωπαίων, ιαπώνων και κορεατών κατασκευαστών αυτοκινήτων δεσμεύθηκαν να περιορίσουν τις μέσες εκπομπές CO2 από νέα επιβατηγά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μέχρι το 2008 (ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων) ή το 2009 (ιάπωνες και κορεάτες κατασκευαστές αυτοκινήτων) σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1995.

    Επίσης, η ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες αγορές. Χάρη σε προγράμματα υποστήριξης της αιολικής ενέργειας σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφαλίζουν τώρα παραγγελίες της τάξεως του 90% της - ανθούσας - παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού αιολικής ενέργειας. Στη Γερμανία η υιοθέτηση της αιολικής ενέργειας δημιούργησε 40,000 θέσεις εργασίας.

    Εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινηθούν δραστήρια για την ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών, θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους όταν αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση τέτοιου είδους τεχνολογιών.

    ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη ότι είμαστε ικανοί να περικόψουμε τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να βελτιώσουμε ταυτοχρόνως το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι δύο στόχοι δεν είναι καθόλου ασύμβατοι. Αλλά αυτό θα απαιτήσει την προσαρμογή του τρόπου ζωής μας και του τρόπου της εκ μέρους μας παραγωγής και χρήσης ενέργειας.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξηθούν σε επίπεδα άνω των 2ο Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα - επειδή, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αυξάνονταν υπερβολικά οι κίνδυνοι μείωσης των διαθέσιμων τροφίμων και των αποθεμάτων νερού, καθώς και των περιβαλλοντικών καταστροφών ανά τον κόσμο. Προκειμένου να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος, θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη δράση μετά το 2012, έτος κατά το οποίο πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του πρωτοκόλλου του Κιότο.

    Ενδέχεται να χρειαστεί εκ μέρους των εκβιομηχανισμένων χωρών μείωση των οικείων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά περίπου 15-30%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020 και κατά 60-80% μέχρι το 2050. Είναι όμως επίσης σημαντικό να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική συμφωνία οι αναπτυσσόμενες χώρες που εμφανίζουν ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, επειδή οι εκπομπές τους αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

    Οι διεθνείς διαβουλεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς σ’ ό,τι αφορά την αλλαγή του κλίματος αρχίζουν τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δημοσιεύσει έγγραφο στο οποίο υπογραμμίζονται ορισμένα βασικά στοιχεία που θα όφειλε να ενσωματώσει το νέο καθεστώς, όπως, λόγου χάριν, η ευρεία συμμετοχή απ’ όλες τις χώρες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, καθώς και μια αποφασιστική ώθηση των νέων, φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών.

    Η αλλαγή του κλίματος δεν θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας’ όμως, όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις της και κινητοποιηθούμε για την αντιμετώπισή της τόσο περισσότερο θα είμαστε ικανοί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να εξασφαλίσουμε μια άνετη ζωή και να διαφυλάξουμε για το μέλλον όλη την ομορφιά και ποικιλότητα του πλανήτη μας.

    Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Ευρωπαϊκές Κοινότητες, 2006

  • europa
  • Δείτε και:

  • An Inconvenient Truth
  • How can you control climate change?
  • Global warming effects
  • Information about Antarctica
  • Watching Earth’s Climate Change in the Classroom
  • The SEA O2 Kyoto Protocol Party

  • Αλλαγή του κλίματος Ι

    Αλλαγή του κλίματος ΙΙΙ