Saturday, April 26, 2008

Ανάβουμε τη φλόγα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνής Αμνηστία

Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008

«Αν οι κινέζικες αρχές δεν λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον επόμενο χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να αμαυρώσουν την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008».
Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αύγουστος 2008

Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως μία ευκαιρία για θετικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και μέχρι το καλοκαίρι θα παλέψει για αλλαγές σε 4 βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Θανατική ποινή: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο. 1.010 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί μέσα στο 2006, το 63% των εκτελέσεων παγκοσμίως. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για 68 εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία και μη βίαια εγκλήματα όπως η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για τις εκτελέσεις, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός τους να παραμένει μυστικός. Κινέζοι δικηγόροι εκτιμούν πως 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στο 2006.

Ελευθερία των ΜΜΕ: Η Κίνα έχει αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τα ΜΜΕ και φυλακίζει, βασανίζει ακόμα και εκτελεί ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν την άποψή τους. Από το 2004 η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που φυλακίστηκαν γιατί διέδωσαν πληροφορίες ή εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω Ίντερνετ. Ιστοσελίδες λογοκρίνονται ή μπλοκάρονται, έντυπα που αντιπολιτεύονται κλείνουν, ενώ η υποσχόμενη ελευθερία του τύπου περιορίζεται μόνο στον ξένο τύπο που έχει ως βάση το Πεκίνο.

Κράτηση χωρίς δίκη: Η κράτηση χωρίς δίκη είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα και φαίνεται ότι εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Πεκίνου ως «κατ' οίκον κράτηση», «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» και «υποχρεωτική απεξάρτηση από τα ναρκωτικά» ώστε να «καθαρίσει» το Πεκίνο πριν τους Αγώνες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρα «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας» για «διάδοση φημών», «πρόκληση αναστάτωσης», σχεδίαση «παράνομων συναντήσεων και διαδηλώσεων» και άλλους ασαφείς ορισμούς «παράνομης συμπεριφοράς».

Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά καταδιώκονται ή συλλαμβάνονται. Ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για το AIDS και συνδικαλιστές. Περισσότερο από 1.000.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Πεκίνο λόγω των Ολυμπιακών προετοιμασιών. Ακτιβιστές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις εξαναγκαστικές εξώσεις φυλακίστηκαν.

Tuesday, April 22, 2008

Προστατεύω το δάσος από την αμέλεια


ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΛΕΙΑ

  1. Τα αναμμένα τσιγάρα που πετιούνται στα δάση, αλλά και μακριά από αυτά, είναι η πρώτη αιτία φωτιάς εξ αμελείας. Η καύτρα του τσιγάρου δημιουργεί υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 800ο C. Δηλαδή μπορεί εύκολα να προκαλέσει φωτιά σε ξηρές βελόνες ή ξερά φύλλα.
  1. Το κάψιμο της καλαμιάς και των κλαδεμένων κλαδιών από τους αγρότες αποτελεί απαραίτητη γεωργική εργασία. Χωρίς τους κανόνες ασφαλείας όμως γίνεται η δεύτερη αιτία φωτιάς εξ αμελείας. Το κάψιμο πρέπει να γίνεται μόνο πολύ νωρίς την Άνοιξη και πολύ αργά στο τέλος του Φθινοπώρου, όταν η βλάστηση στο δάσος είναι υγρή και είναι πρακτικά αδύνατον να πάρει φωτιά. Δεν πρέπει να γίνεται αργά την Άνοιξη και νωρίς το Φθινόπωρο και κυρίως όχι το Καλοκαίρι, γιατί μπορεί χωρίς να το θέλουμε να προκαλέσουμε φωτιά.

Τα χόρτα του κήπου, για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να καίγονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30ο C και υπάρχει δάσος σε απόσταση μέχρι και 500μ. Τα οργανικά σκουπίδια, όπως τα χόρτα και τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν, μπορούν να γίνουν λίπασμα για τον κήπο, μ’ έναν πολύ απλό τρόπο.

  1. Οι επισκέπτες του δάσους:

α. Δεν πρέπει ν’ ανάβουν φωτιές μέσα στο δάσος ή και σε απόσταση 500μ. μακριά από το δάσος, όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30ο C και φυσούν δυνατοί άνεμοι. Αν πάτε στο δάσος πάρτε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα και μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές.

Αν ζείτε κοντά σε δάσος καλύψτε όλα τα ανοίγματα των καπνοδόχων και τις υπαίθριες ψησταριές με σήτα. Η σήτα προστατεύει το δάσος από τις καύτρες της δικής μας φωτιάς αλλά και το σπίτι από τις καύτρες ενός δάσους που καίγεται.

β. Πρέπει να προσέχουν πού πετάνε τα σκουπίδια τους, να έχουν μαζί τους μια σακούλα και να μην τα πετούν μέσα στο δάσος. Ένα γυάλινο μπουκάλι, για παράδειγμα, ή κομμάτι γυαλιού που το βλέπει ο ήλιος, όταν έχει πολύ ζέστη, μεταμορφώνεται σε φακό και εστιάζει τις ακτίνες του ήλιου στην καύσιμη ύλη του εδάφους, όπως στα φύλλα, στα χόρτα ή στις βελόνες και προκαλείται φωτιά.

γ. Πρέπει ν’ αποφεύγουν να περιφέρονται με μοτοσικλέτες στα δάση, όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 30ο C. Οι σπινθήρες της εξάτμισης μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Τα καταλυτικά αυτοκίνητα, επίσης, διατηρούν τη θερμότητά τους γι’ αρκετή ώρα αφού σταματήσουν και μπορούν να δημιουργήσουν ανάφλεξη στα άγρια χόρτα.

  1. Οι εργαζόμενοι στο δάσος πολλές φορές προκαλούν φωτιές εξ αμελείας. Η ανάγκη χρήσης της φωτιάς από δασοφύλακες ή θηροφύλακες κυρίως για μαγείρεμα, ζεστό νερό ή το άναμμα ενός τσιγάρου, δημιουργεί κινδύνους. Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν καπνό για την εργασία τους στις κυψέλες και πετούν τις άχρηστες κυψέλες στα δάση. Τα αλυσοπρίονα των υλοτόμων δημιουργούν σπινθήρες που μπορούν να εξελιχθούν σε φωτιά μετά από πολύ ώρα αφού αυτοί φύγουν. Επίσης, αφήνουν υλικά που δεν μπορούν να πουλήσουν, όπως λεπτά κλαδιά με τις βελόνες ή τα φύλλα τους, φλοιούς δέντρων, πριονίδια και ροκανίδια που μπορούν εύκολα να πάρουν φωτιά. Οι ρητινοσυλλέκτες αφήνουν πλαστικούς σάκους. Οι βοσκοί αφήνουν παλιά ξύλινα σκεύη, έπιπλα, κουβέρτες και ρούχα που αποσυντίθεται πολύ αργά ή καθόλου.
  1. Άλλες αιτίες: Τα κλαδιά των δέντρων που μπλέκονται με τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, που περνούν μέσα από τα δάση βραχυκυκλώνουν και μπορεί να προκαλέσουν φωτιά. Πριν το καλοκαίρι τέτοια κλαδιά πρέπει να κλαδεύονται.
Πηγή: Μαθαίνοντας να ζούμε με τις δασικές πυρκαγιές - Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης

Tuesday, April 15, 2008

Δάσος και δημόσια πληροφορία

Creative director: Γιώργος Πήττας

Στο datablog Τήλαφος-αναδασωτέα επιχειρείται η καταγραφή των αναδασωτέων εκτάσεων της Ελλάδας, προς το παρόν, του 2007 και 2008. Αν έχεις λίγο χρόνο, βοήθησε κι εσύ καταγράφοντας δεδομένα από τα ΦΕΚ. Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις. Δες εδώ μερικά πρώτα στατιστικά.

Thursday, April 10, 2008

Προωθείστε την κομποστοποίηση


Προωθείστε την κομποστοποίηση στους χώρους εργασίας, στα εστιατόρια ή στα σχολεία.

Τα οργανικά οικιακά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα (κομπόστ), ένα φυσικό λίπασμα που αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία και να μη διαβρώνεται, καθώς και να μειώνει την ανάγκη των χημικών λιπασμάτων. Το κομπόστ παράγεται με τη δράση των μικροοργανισμών του χώματος, το οποίο απορροφά τα οργανικά σκουπίδια και τα αποσυνθέτει. 1 κιλό οργανικών αποβλήτων παράγει περίπου 300γρ. κομπόστ.

Η κομποστοποίηση ωφελεί όλη την κοινωνία. Πάρτε την πρωτοβουλία και πλησιάστε τα κυλικεία των σχολείων, την κουζίνα των χώρων εργασίας σας ή γνωστά σας εστιατόρια και εξηγήστε την περιβαλλοντική και οικονομική ωφέλεια της κομποστοποίησης. Ακόμα κι αν δεν αποφασίσουν να κομποστοποιήσουν, ίσως σκεφτούν τις ποσότητες οργανικών αποβλήτων που πετάνε.

Μάθε περισσότερα

Saturday, April 05, 2008

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!

Στείλτε το αλυσιδωτό μέηλ που υπάρχει εδώ σε όσους ξέρετε.

Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι ζητώντας τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους ταυτόχρονα σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Νέα Μάκρη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σπάρτη, Κομοτηνή, Ζάκυνθο

Σε όσους ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατα απαντάμε Στις πόλεις μας δεν χωρούν άλλα αυτοκίνητα.

Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι πιο γρήγορη, πιο ευχάριστη, πιο υγιεινή, πιο οικολογική και πιο οικονομική από το μποτιλιάρισμα, τον εκνευρισμό, την αναζήτηση στάθμευσης. Κι όμως, στη χώρα μας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πολιτική για την προστασία και την ενίσχυση του ποδηλάτου.

Είναι καιρός για: • Δίκτυα ποδηλατοδρόμων • Προώθηση της συνδυασμένης μετακίνησης (ποδήλατο στον ΟΣΕ, στα ΚΤΕΛ στο ΜΕΤΡΟ κτλ) • Ενταξη του ποδηλάτου στις προδιαγραφές των νέων έργων και στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. • Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να προστατεύει τις μετακινήσεις με ποδήλατο • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ώστε να επιβραβεύεται η επιλογή του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου

Καλούμε την πολιτεία να περάσει από τις ανέξοδες εξαγγελίες και προφορικές “εκδηλώσεις συμπάθειας” στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προώθηση του ποδηλάτου.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Συναντιόμαστε στις γειτονιές και ποδηλατούμε όλοι μαζί ως το Πεδίο του Αρεως Πειραιάς, Πλατεία Δημαρχείου στη σκακιέρα 11.ΟΟ Καλλιθέα, Σταθμός Καλλιθέας 11.30 Περιστέρι Αγιος Γεώργιος (Κηπούπολη) 10.30 Σταθμός μετρό Αγιος Αντώνιος 11.15 Αιγάλεω Θηβών&Ιερά Οδός 11.15 Νέα Σμύρνη Πλατεία Νέας Σμύρνης 11.00 Ηλιούπολη Σταθμός Αγίου Δημητρίου 11.00 Ανω Γλυφάδα Αγιος Τρύφωνας 10.30 Μαρούσι Σταθμός ΗΣΑΠ 11.00 Ανω Πατήσια Σταθμός ΗΣΑΠ 11.30 Νέο Ψυχικό Σταθμός Εθνικής Αμυνας 11.15 Ζωγράφου, Είσοδος Πανεπιστημιούπολης Ουλ Πάλμε 11.15 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Πεδίο του Αρεως, Αγαλμα Αθηνάς, 12.00

Eπικοινωνία Φίλιππος Φραγκούλης 694 5396052 Κώστας Δουβής 697 7275365 Λυδία Χατζηαλεξίου 697 9928855

Ομάδα ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ, Σύλλογος Φιλων του Ποδηλάτου Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών από όλη τη χώρα και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη στο www.podilates.gr

Δες και: What street party?


Thursday, April 03, 2008

Το ζεν στο εργαστήριο

Με τον διαλογισμό αλλάζει η λειτουργία αλλά και η δομή του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες εξερευνούν τα μονοπάτια που οδηγούν στη συνείδηση του ζεν.

Το ότι ο διαλογισμός γίνεται αντικείμενο έρευνας δεν είναι κάτι νέο. Τώρα όμως όλο και περισσότεροι δυτικοί νευροεπιστήμονες, μελετητές της εγκεφαλικής λειτουργίας, ύστερα από σχετικές μετρήσεις αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος διαλογισμού όπως τον παραδίδουν οι δάσκαλοι του ζεν εντείνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης, αλλάζει μόνιμα και προς το καλύτερο τον εγκέφαλο, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του συνδρόμου του μετατραυματικού στρες και ακόμη είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει έξω από τα ναρκωτικά. Το ζεν, μια πνευματική κίνηση που εκδηλώθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. όταν η φιλοσοφία του βουδισμού συναντήθηκε με τον ταοϊσμό, συνεχίζεται σήμερα ως παράδοση από την Ιαπωνία ως τα επαναστατημένα μοναστήρια στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, ενώ κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στον δυτικό κόσμο.

ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΔΑΔΑΣ

Πηγή: Βήμα Science

Περισσότερα: ΖΕΝ Μια άλλη συνείδηση