Thursday, October 30, 2008

Συνήθειες...

Συνήθεια, είναι κάθε πράξη που επαναλαμβάνουμε τόσο συχνά ώστε, στο τέλος γίνεται ακούσια αντίδραση: κάθε φορά που το στρες μας «πνίγει» ανάβουμε ένα τσιγάρο ή κάθε φορά που νιώθουμε κουρασμένοι αναζητάμε ένα ποτό. Τις περισσότερες φορές, η συνήθεια επαναλαμβάνεται από το σώμα χωρίς καν τη συμμετοχή του μυαλού: δεν σκεφτόμαστε πριν ανάψουμε τσιγάρο και σίγουρα δεν σκεφτόμαστε πριν χάσουμε την ψυχραιμία μας και αρχίζουμε να ουρλιάζουμε! Η συνήθεια χαρακτηρίζεται από το αποτέλεσμα. Εάν μας βοηθάει να πετύχουμε τους στόχους μας, βελτιώνει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, δίνει νόημα στη ζωή μας και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, προφανώς είναι θετική. Αντίθετα, αν μας περιορίζει, μας αποξενώνει και μακροπρόθεσμα μας καταστρέφει είναι σίγουρα αρνητική.

«Καταφεύγουμε στις κακές συνήθειες για να καλύψουμε άλλες ανάγκες», λέει η Βίκυ Σίμου, «και με τον ίδιο τρόπο μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας, τα οποία θα αναπτύξουν επίσης τέτοιες συνήθειες και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να φτάσουν μέχρι την εξάρτηση. Οι κακές συνήθειες είναι «οδοί αυτοταλαιπωρίας»: για να αντέξουμε πράγματα και καταστάσεις ή για να καλύψουμε, πρόσκαιρα, ανάγκες μας, καταφεύγουμε σ' αυτές».

Ο λόγος είναι απλός: οι κακές συνήθειες προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Αντί δηλαδή, μετά από μια έντονη μέρα στη δουλειά να πιούμε ένα ποτό, μπορούμε να πάμε σπίτι μας και να χαλαρώσουμε με ένα μπάνιο. Όμως, δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε και υποκύπτουμε στην κακή συνήθεια που είναι πιο άμεση. Φυσικά, η πραγματική ανάγκη της ξεκούρασης δεν καλύπτεται, αντίθετα επιβαρύνεται από το αλκοόλ και το τσιγάρο. Όμως, οι ζημιές είναι μακροπρόθεσμες, δεν φαίνονται άμεσα και η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση «δείχνει πιο δελεαστική». Ας μη ξεχνάμε, ότι έτσι έχουμε μάθει: να τα θέλουμε όλα «εδώ, και τώρα».

Έτσι, χτίζονται οι περισσότερες κακές συνήθειες. Υπερβαίνουμε τις δυνάμεις μας - γιατί πρέπει να αντέξουμε - δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε ανεύθυνοι απέναντι του, εξωθώντας τον σε βλαβερές συνήθειες».

Αλλαγή πλεύσης

«Είσαι ανίκανος να αντιδράσεις», «δεν έχεις τη δύναμη να τα καταφέρεις» ή «παίρνεις αυτό που σου αξίζει». Έτσι προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας να πειθαρχήσει, στην αλλαγή που αποφασίσατε; Κάντε κάτι άλλο: πετάξτε όλες αυτές τις φράσεις στα σκουπίδια, και αντικαταστήστε τες με τις εξής: «σου αξίζει κάτι καλύτερο», «άνθρωπος είσαι, έκανες ένα λάθος» ή «περνάς δύσκολα, σου χρειάζεται μια ανάσα». Μήπως έτσι, νιώθετε λίγο καλύτερα;

«Η αρνητική αντιμετώπιση δεν βοηθάει», μας λέει η Βίκυ Σίμου. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας αυτό που κάνει, χωρίς όμως να τον ενοχοποιούμε. Οι ενοχές, το μόνο που κάνουν είναι να μας σπρώχνουν πάλι στο ίδιο λάθος. Εάν όμως, αποδεχτούμε τη φύση και τις αδυναμίες μας και σταματήσουμε να είμαστε αμείλικτοι με τον εαυτό μας, τότε έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή.

»Η επιτυχία ξεκινάει από την αγάπη και τη σοβαρή δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας: αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι σε εμάς τους ίδιους, συνειδητοποιώντας τις πραγματικές μας ανάγκες και τις ελλείψεις, μπορούμε να αλλάξουμε και στάση ζωής. Ας αρχίσουμε λοιπόν από σήμερα, να αντιμετωπίζουμε τις κακές μας συνήθειες σαν «σύμπτωμα» ή σαν ένα «φίλο», που προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή στο «κρυμμένο» μας πρόβλημα, το οποίο πιθανώς δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει. Εάν ανακαλύψουμε πίσω από την κάθε εξάρτηση που μας κρατάει δέσμιους, τη δύναμη μας που είναι κρυμμένη και την κινητοποιήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας, δεν θα έχουμε πλέον ανάγκη την εξάρτηση»!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Κόψτε τις κακές συνήθειες - Δρ. Βίκυ Σίμου, Ψυχολόγος

Friday, October 24, 2008

Έλληνες και Διατροφή

Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα που διενήργησε η Alco για λογαριασμό των Europe Corporate Games 2007 και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν ασκούνται και δεν περπατούν. Χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ακόμη και για κοντινές αποστάσεις, κάνουν γενικά καθιστική ζωή, καπνίζουν και καταναλώνουν έτοιμο φαγητό...

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά.
  • Ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους (55%) δεν ασκείται καθόλου ή ασκείται λίγο (δηλαδή, έως 100 λεπτά/ εβδομάδα). Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απαντούν ότι θεωρούν πιο δύσκολη την άσκηση (54%), από τη δίαιτα (38%).
  • Την ίδια ώρα, το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ιδιωτικό μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή) για να πάει στη δουλειά, ενώ το 55% κάνει χρήση του μεταφορικού του μέσου ακόμα και στην περίπτωση που διανύει κοντινές αποστάσεις. Έτοιμο ή πρόχειρο φαγητό καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα.
  • Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% των εργαζομένων έχει κάνει στο παρελθόν δίαιτα, ενώ από αυτούς το 48% κατάφερε να χάσει λιγότερο από 5% του αρχικού του βάρους. Το 31% όσων έχασαν βάρος από δίαιτα, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους ύστερα από αυτήν.

Η έρευνα έδειξε για ακόμη μια φορά έναν πληθυσμό που τρέφεται λάθος, τόσο σχετικά με την ποιότητα όσο και την ποσότητα, καπνίζει πολύ, αλλά κυρίως δεν έχει καθόλου δραστηριότητα και βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει οποιασδήποτε μορφής άσκηση. Έναν πληθυσμό που κινδυνεύει από την παχυσαρκία και όσα μεταβολικά νοσήματα τη συνοδεύουν.

Πηγή: paxysarkia.gr

Wednesday, October 22, 2008

Φιλοσοφία του οικοΤόπου

Ο οικοΤόπος προσπαθεί να καλύψει ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου κενού που υπάρχει στη σημερινή κοινωνία. Αυτό είναι η διάθεση της δημόσιας πληροφορίας στους πολίτες, αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στην ίδια την πολιτεία ή στα ίδια τα προβλήματα της πολιτείας. Δε μιλάμε καν εδώ για εθελοντική συμμετοχή αλλά για πολιτική συμμετοχή, για τη συμμετοχή του κάθε πολίτη στα κοινά.

«Ο οικοΤόπος», όπως αναφέρεται στο άρθρο Ο Καθεδρικός και το Παζάρι της πολιτικής ΙΙΙ: Ο οικοΤόπος στο Παζάρι «είναι κάτι σαν aggregator για περιβαλλοντικές ειδήσεις, με γεωγραφική αναφορά: κάθε πληροφορία αρχειοθετείται με βάση το είδος του προβλήματος και τον τόπο όπου συμβαίνει. Οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται από παρατηρήσεις αναγνωστών ή από ειδήσεις σε ιστοσελίδες τρίτων. Ιστολόγια ή ιστοσελίδες που έχουν θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μπορούν να αναρτούν στον οικοΤόπο συνοπτικές περιγραφές με συνδέσμους προς τις ειδήσεις τους, δίνοντας στους αναγνώστες του οικοΤόπου ή τους χρήστες της ροής του (feed) τη δυνατότητα να τις επισκεφτούν για να διαβάσουν ολόκληρα τα άρθρα στις σελίδες τους».

Όπως αναφέρει και ο δημιουργός του οικοΤόπου στο πρώτο μέρος του άρθρου, με τίτλο Ο Καθεδρικός και το Παζάρι της Πολιτικής Ι: «Ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες εύρεσης λύσης σε αρκετά περιβαλλοντικά αλλά και πολιτικά προβλήματα είναι η αποκοπή των πολιτών από τις διαδικασίες αντιμετώπισής τους. Η σταθερή προτίμηση της πολιτείας και των πολιτικών για "κάθετα" σχήματα, όπου τις λύσεις τις γνωρίζουν μόνον οι "ειδικοί", τις αποφασίζουν μόνον οι αντιπρόσωποι και τις υφίστανται μόνον οι πολίτες, οδηγεί τους πολίτες στην αδράνεια, την δυσπιστία και την οργή, όπως καταδεικνύουν η αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και η τρέχουσα κρίση του πολιτικού συστήματος. Στα μάτια του πολίτη η δημόσια διοίκηση ταυτίζεται σχεδόν στο σύνολό της με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά».

Στο παράδειγμα με τον «καθεδρικό» και το «παζάρι» που αναφέρεται στο άρθρο, ο «καθεδρικός» είναι ακριβώς μια κάθετη οργάνωση, που απαιτεί αυτούς τους ειδικούς και τους αντιπροσώπους αλλά δεν απαιτεί τους πολίτες. Εν αντιθέσει, το «παζάρι» είναι μια οργάνωση, η οποία προϋποθέτει τους πολίτες και την προσφορά τους, όσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή.

Η ίδια η λειτουργία του κράτους είναι ένας «καθεδρικός», δηλ. απαιτεί τη χρήση κάθετων δομών, ειδικών και αντιπροσώπων. Το κράτος, ως ένας «καθεδρικός» καλεί απλώς τους πολίτες να γίνουν οι πιστοί του, χωρίς να τους εντάσσει σε μια διαδικασία συνεργασίας μέσα από την οργανωτική λειτουργία της πολιτείας. Ο πολίτης όμως καλεί το κράτος να βγει στο «παζάρι», να τον βοηθήσει και να βοηθηθεί. Εμπλέκονται έτσι, κράτος και πολίτες, σε μια συνεργατική διαδικασία με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ' όσες έχουν τα μέρη ξεχωριστά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα λειτουργούν και αυτές περισσότερο ως ένας «καθεδρικός» και όχι ως ένα «παζάρι», «αφού φαίνεται να μην καταφέρνουν να προσδιορίσουν το αντικείμενο και τους τρόπους μαζικής συνέργειας των πολιτών χωρίς να εγείρονται πιεστικές απαιτήσεις δέσμευσης και συνέπειας. Διάφορες εκδηλώσεις του τύπου "Η ημέρα του περιβάλλοντος" ή "60': Η Ώρα της Γης" δίνουν την εντύπωση της παγκόσμιας συμμετοχής χωρίς να έχουν όμως κάποιο άλλο πρακτικό αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι «πώς μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να συνεισφέρουν στη δημιουργία απτού αποτελέσματος, εκεί που τα όργανα της πολιτείας αδρανούν ή αδιαφορούν» και «θα μπορούσε να απαντηθεί με τη λογική του "παζαριού" των πολιτών: οι ίδιοι οι πολίτες συνεργάζονται για τη δημιουργία του αποτελέσματος, βοηθώντας ή, στη χειρότερη περίπτωση, υποκαθιστώντας τους μηχανισμούς της πολιτείας. Το πλήθος και η διασπορά των πολιτών είναι δύο μεγέθη που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε μία πολιτεία που μπορεί να τα αξιοποιήσει», όπως και αναφέρεται στο δεύτερο μέρος του άρθρου.

«Το βάρος των μεγάλων προβλημάτων και των οικολογικών καταστροφών που συμβαίνουν καθημερινά ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της οργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας με τρόπο που να συμβάλουν περισσότεροι στις λύσεις: στον εντοπισμό των προβλημάτων, στην πρόταση των λύσεων και στην εφαρμογή τους. Το βάρος των προβλημάτων φαίνεται να δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία. Η αναζήτηση σωτήρων, κουβαλάει μέσα της το σπέρμα της ίδιας αποτυχίας: χτίζει κάθετες δομές ειδικών, αδιαφορώντας για τη σημασία και τις πρακτικές της οργάνωσης της λειτουργίας της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο με τίτλο ecoTopos στο Οικολόγιο.

Saturday, October 18, 2008

Γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες

Οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες είναι πολύ ανθεκτικές και ταχέως αναπτυσσόμενες, έτσι εύκολα μπορούν να αφανίσουν τις συμβατικές. Ειδικά για τη χώρα μας, η μορφολογία καθιστά ανέφικτη τη συνύπαρξη γενετικώς τροποποιημένων και μη καλλιεργειών.

Η γη παράγει αρκετά τρόφιμα για όλους, το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν η ανισοκατανομή.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή.
Συλλογή από αφισάκια ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Monday, October 13, 2008

Ρόδι

Τα ρόδια δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή φρούτα. Ενώ άλλα φρούτα θέλουμε να τα έχουμε στο τραπέζι μας , τα ρόδια - οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς - τα περιφρονούμε. Κι όμως το φρούτο αυτό έχει προσελκύσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των εκπληκτικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Το ρόδι ( Ροιά, Ροϊδια, Punica Granatum) αποδεικνύεται ότι είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών ανάμεσα στα διατροφικά φυτά, επιδεικνύοντας μια σειρά από δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Το ρόδι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρωση, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια αλλά και την υψηλή πίεση του αίματος. Το εκχύλισμα του ροδιού επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του κόλου εντέρου.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως πολυφαινόλες. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών του ροδιού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.

Από το άρθρο "Ρόδι: Το περιφρονημένο αλλά θαυματουργό φρούτο" - Μάριος Δημόπουλος (Κλινικός Διατροφολόγος)
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δείτε και:

Το ρόδι, ο καρκίνος και η καρδιά

Η ροδιά

Ρ για ρόδι

Monday, October 06, 2008

Έλεγχοι και μηνύσεις

Είκοσι έξι (26) τόνους ακατάλληλων τροφίμων κατέσχεσαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών κατά το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 18.344 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Προστασίας Καταναλωτή. Κατατεθήκαν 568 μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμα συνολικού ποσού 218.700 ευρώ για παραβάσεις των περιβαλλοντικών διατάξεων.

Aπό τους 26 τόνους οι 12 κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ κατατέθηκαν 78 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα.

Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Επαναλαμβάνω πως δεν είναι δυνατόν με 70 επόπτες υγείας και 19 κτηνιάτρους να ελεγχθούν τουλάχιστον 120.000 φορείς, ειδικά το καλοκαίρι που είναι κρίσιμη περίοδος από άποψη υγειονομική και ασφάλειας τροφίμων. Όπως δεν είναι δυνατόν, συγκεκριμένοι κρατικοί φορείς να αρνούνται στη Νομαρχία Αθηνών να παραδώσουν κατάλογο με μητρώα επιχειρήσεων και καταστημάτων, ώστε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι να γίνονται περισσότερο συντονισμένα. Εμείς, ως Νομαρχία Αθηνών, με τις λιγοστές μας δυνάμεις, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα άνισο με τους παραβάτες. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για την πρόσληψη 400 μονίμων υπαλλήλων και 400 συμβασιούχων που θα ενισχύσουν τη Νομαρχία Αθηνών στο έργο της. Δυστυχώς όμως ο Υπουργός Οικονομίας μοιράζει τις θέσεις όπως μαθαίνω σε αρεστές Νομαρχίες και Δήμους και οδηγεί τη Νομαρχία Αθηνών σε λουκέτο».

Διαβάστε
αναλυτικά τις επιχειρήσεις που παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.