Thursday, April 10, 2008

Προωθείστε την κομποστοποίηση


Προωθείστε την κομποστοποίηση στους χώρους εργασίας, στα εστιατόρια ή στα σχολεία.

Τα οργανικά οικιακά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα (κομπόστ), ένα φυσικό λίπασμα που αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία και να μη διαβρώνεται, καθώς και να μειώνει την ανάγκη των χημικών λιπασμάτων. Το κομπόστ παράγεται με τη δράση των μικροοργανισμών του χώματος, το οποίο απορροφά τα οργανικά σκουπίδια και τα αποσυνθέτει. 1 κιλό οργανικών αποβλήτων παράγει περίπου 300γρ. κομπόστ.

Η κομποστοποίηση ωφελεί όλη την κοινωνία. Πάρτε την πρωτοβουλία και πλησιάστε τα κυλικεία των σχολείων, την κουζίνα των χώρων εργασίας σας ή γνωστά σας εστιατόρια και εξηγήστε την περιβαλλοντική και οικονομική ωφέλεια της κομποστοποίησης. Ακόμα κι αν δεν αποφασίσουν να κομποστοποιήσουν, ίσως σκεφτούν τις ποσότητες οργανικών αποβλήτων που πετάνε.

Μάθε περισσότερα

6 comments:

zero2one said...

Χαιρετώ!
Παρακολουθώ καιρό το ιστολόγιο χωρίς να έχω σχολιάσει ποτέ.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο παράγω οικιακό κομπόστ στο πατρικό μου σπίτι, και το διαθέτω στον κήπο του ίδιου σπιτιού. Αυτά στο ...εξωτικό Χαλάνδρι.

Αυτές τις μέρες όμως μετακομίζω σε δικό μου σπίτι στους ...αστικούς Αμπελόκηπους όπου δεν υπάρχει υποψία κήπου. Φυσικά, θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι για να μην πηγαίνουν χαμένα τα οργανικά μου απορίμματα, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της διάθεσής τους. Νοικιάζω ένα μικρό σπίτι με πολύ μικρό μπαλκόνι, άρα ούτε ζαρντινιέρες. Μόνο ό,τι γλάστρες βάλω.

Έχω σκεφτεί λοιπόν, χωρίς να προλάβω να κάνω κάτι, ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί κάποια ομάδα ενδιαφερόμενων στην περιοχή, οι οποίοι να μαζεύουμε το κομπόστ μας και σε τακτά χρονικά διαστήματα να το διαθέτουμε σε κάποιο πάρκο, δημόσιο κήπο, ή δεν ξέρω τι άλλο, ενδεχομένως σε συννενόηση με κάποιο δήμο. Είναι μια -δεν ξέρω πόσο πρωτοποριακή και πόσο πραγματοποιήσιμη- ιδέα.

Με αφορμή την εδώ ανάρτησή σας λοιπόν, αν υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, ίσως μπορούμε να μαζέψουμε λίγο κόσμο κι από κει και πέρα βλέπουμε τι θα κάνουμε.

Όσοι πιστοί...

Ευχαριστώ!

kalliopi said...

Γεια σου!

Είναι πραγματικά αξιοθάμαυστη η ιδέα σου. Και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο αυτό. Μακάρι να βρεθούν κάποια άτομα από την περιοχή και να συγκροτηθεί μια ομάδα. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικά τα οργανικά απόβλητα για να τα πετάμε σα σκουπίδια.

Θα ήθελα επιπρόσθετα να σου ζητήσω να επισκεφτείς το Οικολόγιο και αν το θεωρείς χρήσιμο να γίνεις μέλος και να αναφέρεις την ιδέα σου στο φόρουμ, όπου μπορεί να βρεις μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει ειδική κατηγορία για Ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Να είσαι καλά!

vangelakas said...

Γιά έναν εντελώς ερασιτέχνη; Πώς μπορεί νά ξεκινήση;

kalliopi said...

Μπορείς να προμηθευτείς κάδο κομποστοποίησης εδώ .

Για να φτιάξεις μόνος σου σε γλάστρα ή κήπο βρες μερικές πληροφορίες εδώ .

και εδώ .

Τι κομποστοποιείται και τι όχι:

ΠΡΑΣΙΝΑ (πολύ άζωτο [Ν] )

* γκαζόν
* κλαδέματα
* φρούτα και λαχανικά
* οικιακά φυτά
* κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
* απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)
* υπολείμματα από αφέψημα
* φλούδες από φρούτα και λαχανικά

ΚΑΦΕΤΙΑ (πολύς άνθρακας [C] )

* φύλλα
* φλούδες κορμών
* άχυρα
* πριονίδια
* χαρτί κουζίνας
* χαρτοπετσέτες
* στέλεχος καλαμποκιού

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!
* κόκαλα
* απορρίμματα σκύλων/γατών
* λάδια
* λίπη
* λιπαρές ουσίες
* υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
* γαλακτοκομικά
* σπόρους ζιζανίων
* άρρωστα φυτά

zero2one said...

Σ' ευχαριστώ Καλλιόπη μου. Το ψάχνω περαιτέρω.

Anonymous said...

Ωραίο άρθρο!Και πολύ εκπαιδευτικό!