Saturday, July 01, 2006
ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ
ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ
Η Αγιουρβέδα, η αρχαία αδελφή επιστήμη τής γιόγκα, είναι η σοφία της ζωής και της ζωτικότητας. Ακολουθεί τους ρυθμούς και τις τάσεις που δίνει με την απλότητά της ως παράδειγμα η Μητέρα Φύση. Θα φύτρωνε ποτέ ο σπόρος μακριά από τον ήλιο; Θα αποδημούσαν ποτέ τα πουλιά βόρια και όχι νότια τον χειμώνα; Θα έτρωγαν τα ζώα του αγρού και του δάσους τροφή από τη Φύση που δεν είναι στην εποχή της; Όλα τα ζώα και τα φυτά διαθέτουν την εσωτερική γνώση να κρατούν την ισορροπία διατηρώντας αυτούς τους κύκλους. Αν επιθυμούμε ισορροπία στη ζωή μας, τότε και εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψη τις φυσικές μας τάσεις και τους ρυθμούς του σώματος, του νου και των συναισθημάτων μας με σκοπό να τα εναρμονίσουμε με τους εξωτερικούς μας κύκλους. Μπορούμε να κολυμπήσουμε αντίθετα στο ρεύμα της ζωής ή μπορούμε να κάνουμε στροφή και να ακολουθήσουμε τη ροή του.
Μέσα από τον φακό τής αγιουρβέδα μπορούμε να δούμε ότι όλα τα πράγματα στο σύμπαν τα κυβερνούν τρεις δυνάμεις – ο άνεμος, η φωτιά και το νερό. Η Βάτα, η στοιχειώδης αρχή του ανέμου, είναι ψυχρή και ξερή σαν τον χειμώνα και κυβερνά κάθε κίνηση και μετάβαση όπως η Ανατολή και η Δύση, τα σημεία που ενώνεται το φως με το σκοτάδι. Η κίνηση διενεργείται στο σώμα μας μέσω του νευρικού μας συστήματος. Η Πίττα, η στοιχειώδης αρχή της φωτιάς, είναι καυτή και υγρή σαν το καλοκαίρι, λαμπερή και έντονη σαν τον ήλιο το καταμεσήμερο. Η Πίττα κυβερνά τη μεταμόρφωση όλων των πραγμάτων. Ακριβώς όπως η φωτιά μπορεί να μεταμορφώσει το ξύλο σε στάχτες, η φωτιά της χώνεψης μπορεί να μεταμορφώσει την τροφή σε ενέργεια για το σώμα μας. Η στοιχειώδης αρχή του νερού, η Κάφα, είναι δροσερή και υγρή όπως η άνοιξη ή η πρωινή πάχνη. Η Κάφα συνδυάζει την υγρασία του στοιχείου του νερού με τη σταθερότητα του στοιχείου της γης για να δημιουργήσει όλα τα στέρεα, κατασκευαστικά τμήματα του σώματός μας – τα κόκαλα, τις αρθρώσεις και τους μυς. Αυτές οι τρεις δυνάμεις είναι παρούσες σε όλα τα πράγματα, από το ένα και μοναδικό κύτταρο ως τον κύκλο της ημέρας ή της εποχής και κρατάνε το ένα το άλλο σε απόλυτη ισορροπία. Η ξηρασία του χειμώνα (βάτα) εξισορροπείται με την υγρασία της άνοιξης (κάφα) και το ψύχος που συγκεντρώνεται εκείνες τις εποχές λειώνει και χάνεται με τη ζέστη του καλοκαιριού. Έπειτα ο κύκλος ολοκληρώνεται καθώς η υπερβολική θερμότητα του καλοκαιριού καταπραΰνεται από την ψύχρα τους ερχόμενου χειμώνα. «Τα αντίθετα χαρακτηριστικά φέρνουν ισορροπία», είναι η βάση κάθε αγιουρβεδικής θεραπείας.
Στο ανθρώπινο σώμα συμβαίνει το ίδιο, επειδή είμαστε ένας μικρόκοσμος του μακρόκοσμου. Τα χαρακτηριστικά της εποχής και της ώρας της ημέρας εισχωρούν μέσα μας. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τρώμε μεσημεριανό; Το αποκορύφωμα του ήλιου είναι η σπουδαιότερη ώρα της ημέρας για τη φωτιά και η φωτιά της χώνεψής μας είναι κι αυτή δυνατότερη εκείνη την ώρα. Δυσκολευτήκατε ποτέ να σηκωθείτε από το κρεβάτι μια βροχερή μέρα; Η βαριά υγρασία της βροχής έκανε το σώμα σας βαρύ και ληθαργικό. Η αγιουρβέδα είναι μια γνώση που την κατέχουμε και τη βιώνουμε καθημερινά όλοι. Αν αφιερώσουμε χρόνο για να αφουγκραστούμε, η εσωτερική μας σοφία θα μας πει τι έχουμε ανάγκη. Όταν νιώθεις κρυωμένος, αναζητάς τη ζεστασιά της φωτιάς ή ένα ζεστό ρόφημα. Όταν δουλεύεις μέσα στον ήλιο και ζεσταίνεσαι, ψάχνεις για σκιά και αναψυκτικά. Αυτό είναι αγιουρβέδα.
Η αγιουρβέδα πιστεύει στη φυσική ικανότητα του σώματος για αυτο-ίαση. Το σώμα αποτοξινώνεται από μόνο του κάθε νύχτα και αν θέλουμε να εμποδίσουμε αυτές τις τοξίνες να ξανα-απορροφηθούν από το σύστημα, πρέπει να ακολουθούμε μερικές απλές πρακτικές καθαρισμού κάθε πρωί. Αυτές οι πρακτικές καθαρισμού που ονομάζονται ντιναχάρια, περιλαμβάνουν την πόση χλιαρού νερού με λεμόνι, την αφόδευση, το καθάρισμα του στόματος με βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, το καθάρισμα της μύτης με χλιαρό αλατόνερο (με ένα σκεύος «νέτι») και το μασάζ του σώματος με λάδι. Το μασάζ πρέπει να ακολουθείται από ένα ζεστό ντους ή μπάνιο που θα βοηθήσει το λάδι να εισχωρήσει στο σώμα.
Το μασάζ με λάδι είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία τής αγιουρβέδα. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς στην πανχακάρμα, μια παραδοσιακή, θεραπευτική καταφυγή που αποκαθιστά τη φυσική κατάσταση σε σώμα, πνεύμα και νου. Στην πραγματικότητα η αγιουρβέδα διακηρύττει ότι «κάθε άνθρωπος χρειάζεται μασάζ». Το καθημερινό μασάζ που θα κάνουμε οι ίδιοι στο σώμα μας μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος απελευθερώνοντας τις περιοχές με ένταση ή πόνο και μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινώντας το λεμφικό υγρό που μεταφέρει τα απόβλητα και τις τοξίνες έξω από το σώμα. Το λάδι λιπαίνει το δέρμα και λειτουργεί σαν κάλυμμα για το νευρικό σύστημα ηρεμώντας τον νου και μειώνοντας τις επιδράσεις τού στρες. Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος στην πραγματικότητα απορροφά και χωνεύει κάθε τι που του βάζουμε, επομένως το λάδι τρέφει και το σώμα. Γι' αυτόν τον λόγο η αγιουρβέδα προτείνει να μη βάζετε τίποτε στο δέρμα σας που δεν θα βάζατε στο στόμα σας. Αυτό κάνει την επιλογή του λαδιού σημαντική, γιατί είναι τροφή.
Κάθε λάδι που είναι οργανικό και έχει ληφθεί με ψυχρή συμπίεση είναι κατάλληλο, αλλά το σησαμέλαιο συνιστάται συνήθως γιατί έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Αν χρησιμοποιείται σησαμέλαιο στο μασάζ, καθαρίζεται τόσο πολύ το δέρμα που δεν χρειάζεται μετά να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι στο ντους παρά μόνο στα τριχωτά μέρη. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται τα φυσικά έλαια του σώματος και κρατά το δέρμα καθαρό και λαμπερό και παρέχει επίσης μια φυσική ανοσία στους ιούς και τα βακτήρια. Το σησαμέλαιο είναι ελαφρώς θερμαντικό, οπότε αν το δέρμα σας ερεθιστεί ή σας φαγουρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας. Είναι καλό να φυλάτε το λάδι σε γυάλινο μπουκάλι ώστε να μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς πριν το αλείψετε στο δέρμα σας. Το στοιχείο της θερμότητας είναι απαραίτητο όχι μόνο στο λάδι, αλλά και στον χώρο όπου κάνετε το μασάζ σας. Αν το σώμα σας είναι κρύο οι μύες θα συσπαστούν και αυτό θα περιορίσει το αίμα και τα λεμφαγγεία. Η θερμότητα είναι απαραίτητη στη χαλάρωση και την αποτοξίνωση.
Η abhyanga είναι το στιλ τού μασάζ που προτείνει η ντιναχάρια. Πριν αρχίσετε, ετοιμάστε το ζεστό σας λάδι, καθίστε σε ένα άνετο μέρος και μείνετε ακίνητοι μερικά λεπτά. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και παρατηρήστε πώς νιώθετε σε διάφορα σημεία του σώματος. Αν νιώσετε κάποια ενόχληση στο κάτω μέρος της μέσης ή στον αυχένα, τότε θυμηθείτε να κάνετε λίγο περισσότερο μασάζ σ’ εκείνο το σημείο. Αρχίστε αλείφοντας λάδι στην κοιλιακή σας χώρα με κυκλικές κινήσεις με τη φορά του ρολογιού. Αυτό βοηθά στο άδειασμα του εντέρου, είναι βασικό και εξαιρετικά καταπραϋντικό. Τρίψτε κάθε άρθρωση με κυκλικές κινήσεις συμπεριλαμβανομένων των δάχτυλων των χεριών και των ποδιών. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νεύρων βρίσκονται στις αρθρώσεις κι έτσι βοηθάτε να χαλαρώσει το νευρικό σας σύστημα. Χρησιμοποιήστε κινήσεις μακρουλές και κατωφερείς στα πόδια, τα χέρια και τον θώρακα για να απομακρύνετε τη λέμφο. Ασχοληθείτε περισσότερο με το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια τρίβοντάς τα με όποιον τρόπο σάς ευχαριστεί. Αυτές οι περιοχές έχουν πολλά «μάρμα» ή σημεία συνειδητότητας που όταν διεγερθούν θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του σώματος και του νου σας.
Το όλο μασάζ μπορεί να πάρει από 5 έως και 50 λεπτά ανάλογα με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Μετά συνεχίστε με ένα ζεστό μπάνιο ή ντους και θα αρχίσετε την ημέρα σας με μεγαλύτερη σύνδεση με τον Εαυτό σας και την Πηγή. Αυτή η σύνδεση είναι η αγιουρβέδα.
Kimberly Larson
Από το περιοδικό Yoga World - Τεύχος 6
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment