Tuesday, October 03, 2006

Η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται!



Υγιεινό πρωινό

Το πρωινό παρέχει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα. Όταν ξυπνάμε το πρωί, δεν έχουμε φάει για 8-12 ώρες. Το πρωινό βοηθά στο να εφοδιάσουμε εκ νέου τα ενεργειακά μας αποθέματα που έχουν εξαντληθεί κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης μας δίνει ενέργεια για τις πρωινές μας δραστηριότητες. Το πρωινό θεωρείται το καλύτερο γεύμα όλης της ημέρας, ωστόσο το 10-33% των ανθρώπων το παραλείπουν τακτικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην βελτίωση διανοητικής και φυσικής απόδοσης και συνεισφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στην δίαιτά μας.

Η παράλειψη του πρωινού δεν είναι ένας καλός τρόπος για να κόψετε τις θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας... πιθανώς θα καταλήξετε να τρώτε περισσότερο στο γεύμα, ή θα εκτονώσετε την πείνα σας με πρόχειρα φαγητά υψηλά σε λιπαρά και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.

Τι έχουμε για πρωινό;


Καλό πρωινό είναι ένα από αυτά που:

-είναι υψηλό σε υδατάνθρακες και χαμηλότερο σε λιπαρά (τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν: ψωμί, δημητριακά, άλλα προϊόντα σιτηρών, λαχανικά και φρούτα)

-περιλαμβάνει 3 τουλάχιστον επιλογές από τις 4 κύριες κατηγορίες τροφίμων (1. δημητριακά, 2. λαχανικά και φρούτα, 3. γαλακτοκομικά, 4. κρέας ή εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης)

Εύγεστες προτάσεις για πρωινό:

-δημητριακά με γάλα χαμηλών λιπαρών γαρνιρισμένα με φρούτα και ξηρούς καρπούς

-ένα τόστ με φυστικοβούτυρο (ή ένα τοστ με φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα)κι ένα ρόφημα φτιαγμένο από γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμό και φρούτα

-συνδυάστε χαμηλών λιπαρών γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα


Ό,τι και να διαλέξετε, η κατανάλωση πρωινού (ακόμη και "στο πόδι") δίνει στο σώμα και στο νου την ενέργεια που χρειάζονται για να σας κρατήσουν όλη την ημέρα.

Πηγή:
  • Healthy eating-Breakfast
  • No comments: