Tuesday, October 24, 2006

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα αναψυκτικά

10 λόγοι για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τα αναψυκτικά





1)Τα αναψυκτικά περιέχουν μηδαμινά θρεπτικά συστατικά, και είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη. Μελέτες δείχνουν έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και την παιδική παχυσαρκία.

2)Τα αναψυκτικά καταστέλλουν την όρεξη κι έτσι τα παιδιά δεν θα προτιμήσουν τροφές με θρεπτικά συστατικά. Οι πότες αναψυκτικών δεν είναι πιθανό να πάρουν τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης Α, ασβεστίου και μαγνησίου.

3)Ο φώσφορος, κοινό συστατικό στα αναψυκτικά, μπορεί να εξαντλήσει τα κόκκαλα από το ασβέστιο. Τα κορίτσια που πίνουν περισσότερα αναψυκτικά είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο κοκκάλων. Οι γιατροί αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την επίδραση στην υγεία από την κατανάλωση των ανθρακούχων οινοπνευματωδών ποτών στα έφηβα κορίτσια.



4)Μελέτες δείχνουν έναν απόλυτο δεσμό ανάμεσα στην αποσύνθεση των δοντιών και στα αναψυκτικά. Η ζάχαρη προκαλεί κοιλότητες και τα οξέα στα αναψυκτικά χαράζουν και διώχνουν απ’ τα δόντια την αδαμαντίνη (σμάλτο). Τα οξέα μπορούν ν’ αρχίσουν να διαλύουν την αδαμαντίνη μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Οι οδοντίατροι αναφέρουν παντελής έλλειψη αδαμαντίνης από τα μπροστινά δόντια εφήβων που πίνουν τακτικά αναψυκτικά.

5)Η καφεϊνη είναι γνωστό ότι προκαλεί σωματική εξάρτηση και ταράζει την φυσιολογική ισορροπία της νευροχημείας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Η καφεϊνη διεγείρει το επινεφρίδιο χωρίς να παρέχει την θρεπτικότητα που χρειάζεται. Σε μεγάλες ποσότητες, η καφεϊνη μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του επινεφριδίου, ειδικά στα παιδιά. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν 35-38 mg καφεϊνης σε ένα αλουμινένιο κουτάκι. Οι diet colas συχνά περιέχουν πολύ περισσότερα. Ένα κουτάκι από Pepsi One έχει περίπου 56mg καφεϊνης. Η sprite, 7-up, το ginger (πιπερόριζα) και άλλα δεν περιέχουν καφεϊνη.

6)Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.



7)Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, είναι μια ισχυρή εγκεφαλική τοξίνη και ενδοκρινικός διαταραχέας.

8)Το κιτρικό οξύ, που συχνά βρίσκουμε στα αναψυκτικά, περιέχουν ίχνη από MSG. Το MSG είναι άλλο ένα ισχυρό εγκεφαλικό τοξικό. Τα τεχνητά αρώματα που περιέχονται στα αναψυκτικά μπορεί επίσης να περιέχουν ίχνη MSG.

9)Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να ταράξει την ευαίσθητη, οξινο-αλκαλική ισορροπία του στομάχου, δημιουργώντας ένα συνεχές όξινο περιβάλλον. Αυτό το παρατεινόμενο όξινο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.

10)Τα αναψυκτικά δρουν όπως τα αφυδατωμένα διουρητικά, σχεδόν σαν το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ και μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική λειτουργεία της πέψης.



Πηγή:
  • 10 Reasons to keep kids off soda


  • Δείτε και:

  • Καφεϊνη

  • Κινδυνεύουμε από την ασπαρτάμη;

  • Aσπαρτάμη

  • Συντηρητικά

  • Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά τον χρόνο!

  • Τα Ε στις τροφές
  • 1 comment:

    Anonymous said...

    καλημέρα! τα μικρά παιδιά δεν έχουν κανένα λόγο να πίνουν αναψυκτικά, φρέσκος χυμός πορτοκάλι και φρούτα στον αποχυμωτή είναι ότι πρέπει.
    Εγώ που είμαι μεγαλύτερο παιδί :)
    το καλοκαίρι πίνω πράσινο τσαϊ- το φτιάχνω μόνη μου- με παγάκια. Το ίδιο και με ροφήματα ayurveda. Επίσης φυσικό ανθρακούχο νερό με λεμόνι και μια σταγόνα μέλι για όσους δεν αρέσουν τα ξινά!!
    (τρέχω τώρα, πολλή πολλή δουλειά..
    :(