Friday, February 16, 2007

Πληγή η ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων

H αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον Θεσσαλικό κάμπο, με κυριότερο τη μόλυνση των νερών του Πηνειού αλλά και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορύπανσης στον Θεσσαλικό κάμπο, αν και ξεκίνησε καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα, εντούτοις δεν προχωρεί πλέον, καθώς οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, όπως δηλώνουν, γιατί δεν έχουν πληρωθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπρεπε να μειωθεί κατά 75% η χρήση λιπασμάτων και παράλληλα να μειώνεται η επιδιωκόμενη από τον αγρότη παραγωγή. Μάλιστα, τα λιπάσματα που έπρεπε να χρησιμοποιούν ήταν κρυσταλλικά, ειδικής τεχνολογίας, πράγμα που είχε ως συνέπεια τη μείωση της νιτρορύπανσης.

Από τη χρήση λοιπόν των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων το μεγάλο θύμα είναι ο Πηνειός, που τα τελευταία χρόνια είναι νεκρός. Σ' αυτό έχουν συμβάλει κατά ένα ποσοστό και κάποιες βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι και στους παραποτάμους του. Αποτέλεσμα είναι να καταρρέει όλο το οικοσύστημα του Πηνειού με τον αφανισμό των ψαριών, διάφορων πτηνών και την καταστροφή σημαντικού τμήματος της χλωρίδας στην κοίτη του.


Δες αναλυτικά εδώ

Δες και :

Ασωπός

Ασωπός-Το ποτάμι λυμάτων

Ο υδρολογικός κύκλος


Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας, κληρονομιά για τις επόμενες γενιές



No comments: