Wednesday, February 21, 2007

Απαγορευμένα σε Ευρώπη και Αμερική, όχι όμως και στην Ελλάδα!


Φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ε.Ε., στην Αυστραλία και στην Αμερική, χρησιμοποιούνται ακόμα στην Ελλάδα με παρατάσεις που δίδονται με υπουργικές αποφάσεις, «έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων», θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των χρηστών όσο και των καταναλωτών. Και βέβαια η χρήση τους «κοστίζει» στις εξαγωγές δεδομένου ότι οι άλλες χώρες δεν δείχνουν καμία ανοχή σε ενδεχόμενα υπολείμματα των συγκεκριμένων ουσιών εφόσον έχουν απαγορευτεί. Αλλωστε στις αγροτικές περιοχές όλοι γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν ληγμένα και παράνομα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες καθώς τα βρίσκουν σε φθηνότερες τιμές ή τα θεωρούν περισσότερο αποτελεσματικά.

Εως το τέλος του 2007 μπορεί να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του δάκου το εντομοκτόνο με τη δραστική ουσία fenthion, η χρήση της οποίας έχει απαγορευτεί στην Αμερική και την Αυστραλία. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες από την ανίχνευση υπολειμμάτων σε ελαιόλαδο που εξάγεται στους δύο προορισμούς.

Μια ακόμα δραστική ουσία, το endosulfa(οργανοχλωριωμένο εντομοκτόνο τύπου DDT), που απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη έχει λάβει παράταση χρήσης με υπουργική απόφαση το 2006 (20/6) για την καλλιέργεια μήλων, αμπελιού, τεύτλων, πεπονιού καρπουζιού και τριφυλλιού έως τον Ιούνιο του 2007 και για τις καλλιέργειες αχλαδιών, ντομάτας, πιπεριάς και μηδικής έως το τέλος του έτους. Ειδικά το endosulfa σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει πτητικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να «εμφανίζεται» σε περιοχές αλλά και σε προϊόντα όπου δεν χρησιμοποιείται. Το γεγονός της παρουσίας υπολειμμάτων του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου σε πολλά προϊόντα έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς που εξάγουν προϊόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου τέθηκε το θέμα χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Πηγή: Η κακή χρήση φυτοφαρμάκων παρατείνεται

Δες:

Στοπ στα παράνομα φυτοφάρμακα!

ΕΣΥΦ-Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας

Αειφόρος χρήση των φυτοφαρμάκων

Ψεκασμοί

Ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα

Διευκρινίσεις για τα "επικινδύνως ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα"

Φυτοφάρμακα στο πιάτο μας

Φυτοφάρμακα: Προκαλούν καρκίνο και λευχαιμία;

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα από Τουρκία, Βαλκάνια


3 comments:

ΦΑΝΤΙ said...

Τεράστιο πρόβλημα της Ελληνικής υπαίθρου! Στο δικό μου το χωριό πολλοί κάτοικοι πεθαίνουν απο καρκίνο. Οι χωρικοί χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις ... Διαισθάνονται πως κάτι δεν πάει καλά, λένε συχνά πως φταίνε τα τρεχούμενα νερά τους, αλλά δεν το συνδέεουν αυτό με την "κακή" γεωργία.

ΦΑΝΤΙ said...

Και κάτι άσχετο σου έχω στείλει πρόσκληση για συμμετοχή Στην Πυραμίδα της Παρέας

kalliopi said...

Ναι mirage τεράστιο πρόβλημα.

Για το παιχνίδι δεν ξέρω αν θα προλάβω να μπω στην διαδικασία, ευχαριστώ όμως για την πρόσκληση :)