Monday, March 12, 2007

Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη


Οι Έλληνες φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο πολίτη σε θέματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Αυτό προέκυψε από το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο «Απόψεις σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ», που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.

Με ποσοστό 68%, μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (50%), οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι ανησυχούν πάρα πολύ για την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υψηλά ποσοστά ανησυχίας καταδεικνύουν και οι χώρες του κοινοτικού νότου: Ισπανία και Κύπρος 70%, Μάλτα 68%.

Εξάλλου, με ποσοστό 95% (ευρωπαϊκός μέσος όρος 82%), το υψηλότερο ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, οι Έλληνες δηλώνουν ότι η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες κατανάλωσης ενέργειας (87%) και η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών μεθόδων για θέρμανση και ψύξη (81%) θα βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 76% και 72% αντίστοιχα. Για να μειώσουν οι πολίτες την κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να βοηθηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι η κρατική επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων. Υπέρ αυτή της άποψης τάσσεται το 50% των Ελλήνων πολιτών έναντι του 48% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η πλειονότητα των Ελλήνων (68%) αλλά και των υπολοίπων ευρωπαίων (62%) πιστεύουν ότι «ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση ενεργειακών ζητημάτων» είναι μέσα από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Μπροστά σε αυτή τη διάχυτη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών, θα περίμενε κανείς να υπάρχει η σχετική ανταπόκριση από τους Έλληνες πολιτικούς. Δυστυχώς, όμως, οι ηγέτες της χώρας μας δε φαίνεται να συμμερίζονται την ανησυχία των Ελλήνων πολιτών. Η Ελληνική Πολιτεία, έχει μεν υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη χρήση βιοκαυσίμων, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει άλλα σημαντικά σημεία της προτεινόμενης ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

H Ελλάδα δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης με δηλώσεις του στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 15 Φεβρουαρίου 2007, υποστηρίζει ότι οι στόχοι για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας πρέπει να είναι ενδεικτικοί και όχι δεσμευτικοί.

Διαβάστε περισσότερα : WWW-Το κλίμα είναι στο χέρι σου

Δες και:

Ο ήλιος κι ο αέρας εφοδιάζουν τη "Βαλανιδιά"

Εναλλακτική ενέργεια

Εναλλακτική θέρμανση

Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης


Ήπιες μορφές ενέργειας

Let's explore alternative energy

No comments: