Friday, March 30, 2007

Κίνδυνος για την υγεία από εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!


Σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και στα νεφρά παρουσίασαν πειραματόζωα που τράφηκαν με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ863. Η σχετική μελέτη έγινε από τον ειδικό στον τομέα της γενετικής, καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σιραλινί και τη Greenpeace. Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε η ίδια η Monsanto στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να πάρει έγκριση για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές συνέπειες σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, ενώ αυτό έχει ήδη λάβει έγκριση για κατανάλωση από ανθρώπους. Η ίδια η Monsanto είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να πάρει έγκριση για την κυκλοφορία του ΜΟΝ863 στην ευρωπαϊκή αγορά. Παρότι τα πειράματα έδειχαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για τη χρήση του σε ζωοτροφές και τρόφιμα. Η Monsanto ζήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία να μη δημοσιοποιηθούν, επειδή είναι απόρρητα... επαγγελματικά μυστικά! Μετά από δικαστικό αγώνα η Greenpeace πήρε τα αποτελέσματα των πειραμάτων της Monsanto και τα παρέδωσε για αξιολόγηση σε ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ζιλ Ερίκ Σεραλινί, ειδικό στον τομέα της γενετικής, στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καέν. Η αξιολόγηση έδειξε ότι ο έλεγχος που είχε γίνει ήταν εξαιρετικά αμφισβητήσιμος. Δεν έγινε αρκετή έρευνα για την απώλεια βάρους στα πειραματόζωα και ταυτόχρονα η Monsanto απέκρυψε σημαντικά στοιχεία από αναλύσεις ούρων.

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είχε πάρει την έγκριση παρά την αντίθεση πολλών κρατών της ΕΕ. Η μελέτη του καθηγητή Σεραλινί, έρχεται σήμερα να τους επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με τη μελέτη, "με αυτά τα δεδομένα δε μπορούμε να καταλήξουμε ότι το ΜΟΝ863 είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Η Greenpeace απαιτεί την άμεση απόσυρση του καλαμποκιού ΜΟΝ863 σε όλο τον κόσμο και την επανεξέταση όλων των προϊόντων που έχουν πάρει έγκριση.


Πηγή: Greenpeace

No comments: