Thursday, September 20, 2007

Έγκλημα στην Κορώνεια


SOS από το 1986

Χρόνο με τον χρόνο τα νερά των ποταμών που την τροφοδοτούν μαύριζαν από τα βιομηχανικά απόβλητα των 30 και πλέον βαφείων και άλλων εργοστασίων και μαζί με τα λύματα της πόλης του Λαγκαδά, των γύρω οικισμών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα κατέληγαν στην Κορώνεια. Τα «κανονάκια» του ποτίσματος ήθελαν το δικό τους μερτικό και 2.300 γεωτρήσεις αντλούσαν ασταμάτητα τα νερά της για τη γεωργική εκμετάλλευση και παραγωγή. Το 1986 εξέπεμψε το πρώτο SOS.

Τον Αύγουστο του 1995 η λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης δεν… άντεξε τον συνδυασμό ρύπανσης και υπεράντλησης και «σκότωσε» όλα της τα ψάρια. Τα πουλιά αραίωσαν, το κολύμπι σταμάτησε και οι δεκάδες ψαράδες της που κάποτε περηφανεύονταν για το γριβάδι και την περιβόητη «λιπαριά» της (ενδημικό ψάρι) αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι αρμόδιοι φορείς της Θεσσαλονίκης τρόμαξαν. Ξεκίνησαν νέες μελέτες, σχέδια, προγράμματα, κατατέθηκαν προτάσεις, ευαισθητοποιήθηκαν όλοι - και η πολιτεία. Περισσότερες από 40 μελέτες και πακέτα προτάσεων, όπως είχε συνοψίσει σε μια επίσκεψή του στη λίμνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, κατατέθηκαν για να σωθεί η λίμνη. Αποκορύφωμα, το 1998 το master plaτης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης που προέβλεπε σωτηρία με 20 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές από το ταμείο συνοχής και εθνικούς πόρους. Κούφια λόγια…

Παρ’ όλο που τα κονδύλια υπήρχαν, σκανδαλωδώς κανένα σημαντικό έργο δεν... ωρίμασε και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν υλοποιήθηκε για την πραγματική σωτηρία της Κορώνειας. Η λίμνη αργοπέθαινε και το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού ιστού μιας ολόκληρης περιοχής, που είχε στηριχθεί σ’ αυτήν, άρχισε να καταρρέει.


Περισσότερα


Δες και:

Κορώνεια - η λίμνη-φάντασμα


Εκατοντάδες νεκρά πουλιά βρέθηκαν πάλι στη λίμνη Κορώνεια

1 comment:

Crisis and Critique said...

Αποχαιρετισμός στη λίμνη
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/01/blog-post.html