Friday, November 02, 2007

Τι οπτάνθρακας τι λιθάνθρακας;

Αδίστακτοι, άπληστοι και παρανοϊκοί

ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Θα πρέπει, δηλαδή, να περιέλθει η χώρα σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής συμφοράς για να βάλουμε μυαλό -όταν πια θα ‘ναι πολύ αργά; Δεν μας φτάνει για να συνετιστούμε ό,τι ζήσαμε τούτο το καυτό καλοκαίρι;

Στα αποκαΐδια των δασών μας θα στηθούν οι κάλπες (για ποια τάχα προσδοκία, ποια ελπίδα;)· χάσαμε την ανάσα μας τσουρουφλισμένοι από τους καύσωνες, με την Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις απέραντους θαλάμους τοξικών αερίων· η λίμνη Κορώνεια σβήστηκε από τον χάρτη· μπετόν τα χωράφια στον θεσσαλικό κάμπο· κατάφορτα τουρίστες τα νησιά μας, είπαν το νερό νεράκι· φρούτα και οπωροκηπευτικά καταστράφηκαν - εισάγουμε τώρα, λέει, και… ντομάτες· καμπανάκι συναγερμού τα μπλακ άουτ της ΔΕΗ για την κατεπείγουσα πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής προς τις εναλλακτικές πηγές της -αλλά πού

Σε κατάφωρη σύγκρουση και με τον «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», που κατέθεσε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) είναι έτοιμη να δώσει τις άδειες για τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από (άκουσον, άκουσον!)… λιθάνθρακα! Της ΔΕΗ, στο Αλιβέρι η μεγαλύτερη. Από ιδιώτες επενδυτές οι άλλες τρεις: στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας (Μυτιληναίος), στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Edison) και στο Μαντούδι Ευβοίας (ΤΕΡΝΑ - Γ. Περιστέρης).

Από πού αντλούν το δικαίωμα να καταστρέφουν ασύδοτοι αυτόν τον πανέμορφο τόπο, να μας δηλητηριάζουν και να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας αδίστακτοι, άπληστοι και άφρονες κερδοσκόποι;

Σε ένα αυστηρό κύριο άρθρο της (2-8-07) αυτή η εφημερίδα στιγμάτισε την εγκληματική ανευθυνότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση με την εμμονή στην ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα, κόντρα στην κοινή λογική και τις δεσμεύσεις μας στην Ε.Ε. από το Κιότο -καθώς βιώνουμε ήδη τον εφιάλτη από τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές.

Την ίδια μέρα τα ‘γραψε καλά στο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Μιχ. Καϊταντζίδης:

Οι μονάδες με λιθάνθρακα έχουν αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα - δηλαδή την κερδοσκοπία. Αφού το εισαγόμενο (κυρίως από την Κίνα) καύσιμο είναι πάμφθηνο και οι μονάδες «λειτουργούν» πολύ περισσότερες ώρες σε σύγκριση με τις μονάδες φυσικού αερίου».

Αλλά -κατά την ίδια σύγκριση: Οι εκπομπές «είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδιο του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδιο του αζώτου. Επιπλέον, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα».

Αυταπόδεικτος κίνδυνος-θάνατος, δηλαδή. Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει τις πλέον ρυπογόνες μονάδες στην Ευρώπη, προσθέτουμε αφρόνως κι άλλες -μεγαλοεπιχειρηματιών κερδοσκόπων

Ο αντίλογος στο «ΒΗΜΑ» (πού αλλού…): Ολοσέλιδο ρεπορτάζ (22-7-07) του Α. Γ. Χριστοδουλάκη, που θα ‘πρεπε να απασχολήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σαν κραυγαλέο δείγμα κατευθυνόμενης (παρα)πληροφόρησης, έχει τον προκλητικό τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ». Κάνοντας κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο, υποστηρίζει χωρίς αιδώ ότι με τη μονάδα λιθάνθρακα της ΤΕΡΝΑ «μια ολόκληρη περιοχή στη βόρεια Εύβοια, με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας (…) προσπαθεί να αποκτήσει και πάλι οικονομική και συνάμα αξιοπρεπή κοινωνική ζωή…»!

Κι αυτό γιατί «θα αρχίσουν σταδιακά να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι από την περιοχή, οι οποίοι στην πλήρη ανάπτυξη της μονάδας θα φτάσουν τους 300».

Ούτε λέξη ότι γι’ αυτές τις (αμφισβητούμενες) 300 θέσεις εργασίας οι Μαντουδιανοί ούτε θα κολυμπούν πια ούτε θα ψαρεύουν και ότι θα καταδικαστεί σε μαρασμό από τη ρύπανση ολόκληρη η κατ’ εξοχήν προσφερόμενη για τουρισμό βόρεια Εύβοια, προικισμένη αφείδωλα από τη φύση.

Η εξήγηση για το άθλιο δημοσίευμα ίσως είναι ότι στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη «ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.» που θα επενδύσει στο Μαντούδι, είναι, όπως λένε, μέτοχος και ο περιώνυμος εκδότης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Στ. Ψυχάρης. Ναι ντε, αυτός που διόρισαν παρανομούντες Σημίτης και Πάγκαλος… διοικητή του Αγίου Ορους! Ο ξαφνικά μεγαλοεπιχειρηματίας κι όχι μόνο με τις κουμπαριές, που ουδείς εισαγγελέας ασχολήθηκε ποτέ με το «πόθεν έσχες» του -κι έμεινε μόνος στη Βουλή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος να καταγγέλλει τον «ψυχαρισμό» σαν το χυδαιότερο δείγμα διαπλοκής.

Για να χρυσώσουν το χάπι (τι πιο αποτρόπαιο από το να εμπορεύεται τη στέρηση και την ανέχεια -θα πει ο φίλος, πρώην τοπικός βουλευτής Β. Αποστόλου) οι νέοι επενδυτές που αγόρασαν ήδη τα 3.800 στρέμματα και ολόκληρες τις εγκαταστάσεις της χρεοκοπημένης ΒΙΟΜΑΓΝ, κατέβαλαν στους ανέργους τα καθυστερημένα επί επτά χρόνια δεδουλευμένα -κάπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Πρώτοι στη μαυλιστική τελετή με φανφάρες οι βουλευτές Σ. Κεδίκογλου (Ν.Δ.) και Δ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ), που ελπίζουν και σε ψηφοθηρία από τη συνέργειά τους στο έγκλημα…

Διερωτώμαι αν οι διαχειριστές της μοίρας μας Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Σουφλιάς έχουν επισκεφθεί ποτέ τη βόρεια Εύβοια του ανεκτίμητου φυσικού κάλλους - για να συνειδητοποιήσουν τι έγκλημα ετοιμάζονται να διαπράξουν.

Διερωτώμαι γιατί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κάνουν μόκο -και προσωπικά οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, που οψίμως το παίζουν και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μπροστά στις κάλπες.

Διερωτώμαι, πάνω απ’ όλα, αν η κοινωνία της βόρειας Εύβοιας θα κλείσει τα αυτιά της στις Σειρήνες και θα ξεσηκωθεί οργισμένα να προασπίσει την ποιότητα της ζωής της και το αύριο των παιδιών της. Οπως ακριβώς έκανε προς τιμήν της, πριν από μόλις ένα χρόνο, σύσσωμη η Μεσσηνία και απέτρεψε παρόμοιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δεν έχουμε πια τα περιθώρια να αδρανούμε…

Πηγή: Το πετ - κοκ σκοτώνει


Δες και: Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS

Η Ελλάδα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές

Από το 1990 έως το 2004 η Ελλάδα είχε αύξηση των ρύπων κατά 26.6%, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κόσμο. Μας ξεπέρασε μόνο η Τουρκία, Πορτογαλία και Ισπανία. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρύπων στην Ελλάδα προέρχεται από τα εργοστάσια της ΔΕΗ που καίνε ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και πετρέλαιο). Από το Κιότο προβλέπεται μια αύξηση των ρύπων για την Ελλάδα μόνο κατά 25% μέχρι το 2010. Έτσι, επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε αυτό το όριο είναι ανάγκη η μείωση τους και για να μην πληρώνουμε βαριά πρόστιμα και γιατί το κλίμα έχει φτάσει στα όρια του.

4 comments:

ΦΑΝΤΙ said...

Ώχου μωρέ ΚΑΛΙΟΠΗ τι παιδεύεσαι, αλλάζουν οι άνθρωποι μέσα σε 1-2 γεννιές; Έτσι και αλλιώς δεν προλαβαίνουμε

http://www.guardian.co.uk/environment/2007/oct/29/climatechange.sciencenews

Άστους, άστους, καλύτερα να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Έτσι όπως πάμε κάτι θα προλάβουμε να ζήσουμε και εμείς απο την καταστροφή. Να έχουμε την δυνατότητα απόλαυσης του ανθρώπινου "μεγαλείου".

Αλλά γιατί τα βάζουμε μόνο με την ΔΕΗ και τους κερ(δ)οσκόπους; Γιατί κάθε ένας απο εμάς χρειάζεται όλο και περισσότερη ενέργεια; Γιατί δεν μπορούμε να μειώσουμε το ρεύμα που καταναλώνουμε; Γιατί αδυνατούμε να ζήσουμε με λιγότερα;; Μήπως δεν είμαστε όλοι μας μέρος του προβλήματος;

Έχεις διαβάσει το "Γιατί και πως καταρέουν οι Κοινωνίες;" του Jared Diamond ?

http://www.thelavinagency.com/articles_covers/Diamond/transcript%20of%20Jared%20Diamond%20speech.pdf

kalliopi said...

Εχμ... Αν το αφήσουμε και μείς όχι σε 1-2 γενιές, σε 12 θ' αλλάξουν, αν δηλαδή, λέμε τώρα...
Άλλωστε για μένα αυτό που κάνω είναι τρόπος ζωής, δεν προσπαθώ ν' αλλάξω κάποιον που δε θέλει ν' αλλάξει, αλλά τουλάχιστον όποιος θέλει ν' ακούσει θ' ακούσει...

Ναι, είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος γιατί ακριβώς για εμάς καίγεται ό,τι καίγεται, και για την υπερκατανάλωσή μας. Είναι αλληλένδετα όλ' αυτά κι αν ο άνθρωπος κατανοήσει αυτή τη σύνδεση, έχει κατανοήσει πολλά...

Δεν το έχω διαβάσει αλλά θα το κοιτάξω, ευχαριστώ :)

Anonymous said...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ


Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού συλλόγου Σούρπης '' ΟΙ ΝΗΕΣ'' εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στην περιοχή Αλμυρού μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Anonymous said...

Το θέμα του περιβάλλοντος ίσως σημάνει το "τέλος του πολιτισμού" και την επιστροφή στη βαρβαρότητα. Πότε θα βρεθεί ο νέος Γίβωνας για να γράψει για την "άνοδο και την πτώση της Δυτικής Αυτοκρατορίας";Θα μας σώσει,όμως,ο αποικισμός του Διαστήματος όμως!