ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΣΜΟ
Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένας νέος αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης: 00 800 6 7 8 9 10 11
Περισσότερες πληροφορίες :
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τι συμβαίνει;
Οι δραστηριότητες του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία 50 χρόνια η κατάσταση χειροτέρευσε σοβαρά: άνοδος των θερμοκρασιών, απώλεια της βιοποικιλότητας, υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όλο και περισσότερα απόβλητα, μεγαλύτερη χρήση χημικών ουσιών… όλα αυτά μπορούν δυστυχώς να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον μας.
Αλλά βρήκαμε ποτέ το χρόνο να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή; Μολονότι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε όλοι ευθύνες για το περιβάλλον μας, έχουμε την τάση να ασκούμε κριτική σε τρίτους π.χ. στη βιομηχανία ή στους διάφορους κυβερνητικούς φορείς. Συχνά ξεχνάμε ότι επηρεάζουμε σοβαρά το περιβάλλον με τον τρόπο που ζούμε και τις πράξεις μας. Κάνοντας τις σωστές επιλογές στις καθημερινές μας δραστηριότητες, μπορούμε να μετατρέψουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον από αρνητικές σε θετικές. Κάποιες μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Υπάρχει κάποιος που να κάνει κάτι για όλα αυτά;
Η πολιτική της ΕΕ κατόρθωσε να μειώσει με επιτυχία ορισμένες από τις πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον και οι εθνικές κυβερνήσεις έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για σχεδόν όλους τους τομείς κοινοτικής πολιτικής. Η βιομηχανία έχει επίσης καταστήσει το περιβάλλον μια από τις βασικές της προτεραιότητες και λαμβάνει μέτρα ώστε να επιτύχει υψηλές επιδόσεις εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια και σεβόμενη το περιβάλλον. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως δεν αρκεί να παίξουν κάποιον ρόλο η ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις και η βιομηχανία. Είναι πολύ σημαντικότερο να αντιληφθούμε ότι εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, έχουμε τη δύναμη να συμβάλλουμε στην ουσιαστική περιστολή των πιέσεων που υφίσταται το περιβάλλον.
Λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε;
Τα μικρά πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα μπορούν συλλογικά να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον μας. Κάνοντας τις σωστές επιλογές, στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σούπερ-μάρκετ μπορεί να συμβάλλουμε σοβαρά στο να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Γι’ αυτό δημιουργήσαμε την Περιβαλλοντική Εργαλειοθήκη, ελπίζοντας να σας βοηθήσουμε ώστε η συμπεριφορά σας να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον και έτσι να…
ξε - καθαρίσετε τη θέση σας!
Τι είναι η Περιβαλλοντική εργαλειοθήκη;
Η περιβαλλοντική εργαλειοθήκη θα σας βοηθήσει να αλλάξετε κάποιες μικρές συνήθειες και να επιτύχετε μεγάλα αποτελέσματα. Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει το οικολογικό παιχνίδι ερωτήσεων του Τζίφυ, που σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για να είσαστε φίλοι με το περιβάλλον, καθώς και τη βάση δεδομένων της εργαλειοθήκης, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για να γίνεστε καθημερινά φίλοι του περιβάλλοντος.
Και γιατί να χρησιμοποιήσω την περιβαλλοντική εργαλειοθήκη;
Ας το πούμε κάπως έτσι: κάθε φορά που αποφασίζουμε να πάρουμε το αυτοκίνητό μας αντί για το τρένο, για παράδειγμα, προκαλούμε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος κατά μέσο όρο τριάντα φορές. Όταν αντί να κλείσουμε εντελώς τις ηλεκτρικές συσκευές τις αφήνουμε σε κατάσταση ετοιμότητας, εξακολουθούμε να καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού να αυξάνει 10% κάθε χρόνο. Λοιπόν είναι φανερό ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση, μεταβάλλοντας λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε είναι ελάχιστη, τα αποτελέσματα όμως μπορεί να είναι πολύ θεαματικά.
Ωραία λοιπόν, πότε αρχίζω;
Ε λοιπόν είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήδη κάνατε την αρχή! Η ανάγνωση αυτού του φυλλαδίου θα σας βοηθήσει να αλλάξετε συμπεριφορά, να γίνετε φιλικότεροι προς το περιβάλλον και, επιπλέον, να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα!
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Από τις αρχές του 20ου αιώνα η θερμοκρασία στη Γη αυξάνει με ταχύ ρυθμό - έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,6 βαθμούς C παγκόσμια και 0,95 βαθμούς C στην Ευρώπη. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνουν οι θερμοκρασίες ανέρχεται πλέον σε 0,2 βαθμούς C ανά δεκαετία και θεωρείται πολύ υψηλός αν συγκριθεί με τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα της αύξησης των θερμοκρασιών είναι ήδη αντιληπτά και αναμένεται να γίνουν αισθητότερα όσο συνεχίζουν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα φαινόμενο για το οποίο καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερο. Τι σημαίνει όμως ακριβώς; Και γιατί αλλάζει το κλίμα μας; Κι ακόμη, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;
Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα υπόλοιπα αέρια θερμοκηπίου προκύπτουν από φυσιολογικές διαδικασίες και συμβάλλουν στο να διατηρείται ζεστός ο πλανήτης μας. Χωρίς αυτά η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 30 βαθμούς. Ωστόσο διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η θέρμανση των κατοικιών, η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή η οδήγηση αυτοκινήτων απαιτούν ενέργεια που αντλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η προσθήκη επιπλέον αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως αποτέλεσμα την αφύσικη αύξηση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια του πλανήτη και αυτό είναι το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν πλέον επιβεβαιωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πλέον επιφανών ειδικών σε θέματα κλίματος.
Στην ΕΕ, η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου παραγωγής ενέργειας) ευθύνεται για την παραγωγή του 48% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για ένα επιπλέον 21% και η γεωργία για το 10%. Το υπόλοιπο 17% των εκπεμπόμενων αερίων θερμοκηπίου προέρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Είμαστε όμως υπεύθυνοι και για τις εκπομπές από τους υπόλοιπους τομείς. Για παράδειγμα τα νοικοκυριά από μόνα τους χρησιμοποιούν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ, και οι μισές εκπομπές από τις μεταφορές οφείλεται στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης!
Μερικά στοιχεία
- Στην Ευρώπη ο μέσος ετήσιος αριθμός καταστροφών που σχετίζονται με τις μερεωρολογικές συνθήκες και το κλίμα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, διπλασιάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
- Τα τελευταία 100 χρόνια η στάθμη της θάλασσας αυξάνει από 0,8 ως 3 mm κάθε χρόνο ενώ ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης κατά την τρέχουσα εκατονταετία αναμένεται να είναι κατά 2 με 4 φορές μεγαλύτερος.
- Σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η κάλυψη του βορείου ημισφαιρίου από χιόνι έχει μειωθεί κατά 10%. Μέχρι το 2050 οι παγετώνες στις ελβετικές Άλπεις αναμένεται να εξαφανισθούν.
Το πρωτόκολλο του Κιότο
Το πρωτόκολλο που υπογράφτηκε στο Κιότο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επικυρώθηκε από 148 κυβερνήσεις και τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2005. Μέχρι το 2012, το πρωτόκολλο απαιτεί 36 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν ή να περιορίσουν τα εκπεμπόμενα αέρια θερμοκηπίου κυρίως κατά 5 με 8% ως προς τα επίπεδα εκπομπών τους κατά το 1990.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αλλαγή του Κλίματος
Το 2000 η ΕΕ εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αλλαγή του Κλίματος με σκοπό να ληφθούν μέτρα για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με οικονομικό τρόπο εξασφαλίζοντας έτσι την συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η ΕΕ ανέπτυξε και εφάρμοσε σε επίπεδο επιχειρήσεων ένα σύστημα εμπορίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, για κάθε κράτος μέλος προβλέφθηκε συγκεκριμένη ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για διανομή στις βιομηχανίες του, οι οποίες έχουν πλέον το δικαίωμα να αγοράζουν και να πωλούν τα εν λόγω δικαιώματα εκπομπής με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος συμμόρφωσης.
Το σύστημα αυτό καλύπτει το μισό περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης πάνω από 40 επιπλέον μέτρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι στόχοι για την αύξηση της χρήσηης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, η θέσπιση προτύπων ενεργειακής αποδοτικότητας για τα νέα κτήρια, οι αυτοδεσμευτικές ρυθμίσεις των παραγωγών επιβατηγών αυτοκινήτων που τίθενται σε κυκλοφορία στην ΕΕ, να μειώσουν το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα που παράγουν, κλπ.
Πώς μπορώ να εξοικονομήσω ενέργεια;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια χωρίς να υποχρεωθεί να αλλάξει ριζικά τις συνήθειές του. Ιδού κάποιες συμβουλές του Τζίφυ, μην ξεχνάτε όμως ότι η εργαλειοθήκη περιέχει πολλές περισσότερες:
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ!
Στο σπίτι πολλοί από μας έχουν την συνήθεια να αφήνουν τα φώτα αναμμένα όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα πρέπει να καούν για την παραγωγή της και τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Αν απλά και μόνο φροντίζετε να σβήνετε κάθε βράδυ πέντε φώτα στο σπίτι σας, σε ένα χρόνο θα έχετε εξοικονομήσει κατά μέσον όρο 60 ευρώ από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε ενέργεια αν χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης - που είναι πενταπλάσιας αποδοτικότητας ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι αλαφρά ακριβότεροι αλλά η διαφορά τιμής αντισταθμίζεται με το παραπάνω χάρη στη μείωση της κατανάλωσης και το μεγαλύτερο χρόνο ζωής τους - που κατά μέσον όρο είναι δεκαπλάσιος.
ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
Τα ψυγεία ευθύνονται κατά μέσον όρο για το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Ενέργεια χάνεται κάθε φορά που αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή, όταν δεν κάνουμε τακτικά απόψυξη και κάθε φορά που βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Αρκούν 3mm πάγου στο ψυγείο σας για να το κάνουν να καταναλώνει 30% επιπλέον ενέργεια. Όταν αγοράσετε νέο ψυγείο, προτιμήστε κάποιο μοντέλο με αυτόματη απόψυξη.
Φροντίστε οι οικιακές συσκευές να ανήκουν στην κατηγορία “Α” και αυτό να πιστοποιείται στην υποχρεωτική ευρωπαϊκή σήμανση που είναι κολλημένη σε αυτές και αφορά την ενεργειακής του αποδοτικότητα. Για παράδειγμα ένα πλυντήριο της κατηγορίας “Α” καταναλώνει τη μισή ενέργεια απ’ ό,τι μια συνηθισμένη συσκευή αυτού του είδους.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ!
Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήνετε τα ρούχα να στεγνώνουν μόνα τους. Έτσι εξοικονομείτε ενέργεια και τα ρούχα δεν καταστρέφονται. Αν είναι αδύνατον αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου - φροντίστε τα ρούχα να έχουν στραγγιστεί καλά και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε τη μέση αντί της υψηλής κλίμακας για το στέγνωμα. Η υπέρ- και η υποφόρωση του στεγνωτηρίου σας συνεπάγεται υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα πρέπει να ελέγχετε το φίλτρο τακτικά ώστε να εξασφαλίζετε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΣΑΣ!
Στην Ευρώπη, το 60% περίπου της μέσης κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών οφείλεται στην οικιακή θέρμανση. Αν χαμηλώσουμε το θερμοστάστη κατά 1 βαθμό C, η διαφορά είναι ανεπαίσθητη, η οικονομία όμως μπορεί να φθάσει το 7% του λογαριασμού του ηλεκτρικού.
ΜΟΝΩΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!
Μεριμνήστε ώστε το σπίτι σας να έχει καλή μόνωση. Για παράδειγμα, τα παράθυρα με διπλά τζάμια μπορούν να μειώσουν έως και κατά 20% τις θερμικές απώλειες ενώ το κόστος τους κατά μέσον όρο αποσβένεται σε 6 χρόνια. Οι απώλειες θερμότητας στο σπίτι μπορούν να αποφευχθούν και με άλλα απλά μέσα όπως κλείνοντας τις κουρτίνες το βράδυ ή αερίζοντας το δωμάτιο μόνο για λίγα λεπτά, το οποίο επαρκεί για την ανανέωση μεγάλου μέρους του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Μπορείτε επίσης να μονώσετε το θερμοσίφωνο σας καλύπτοντάς το με μονωτική επένδυση.
ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ!
Καλύπτοντας την κατσαρόλα όταν ψήνεται το φαγητό, μπορείτε να εξοικονομήσετε το 60% με 70% της ενέργειας που απαιτείται για το μαγείρεμα. Το μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητας μειώνει επίσης την κατανάλωση ενέργειας. Βράστε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε για το τσάι σας.
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΣΒΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ!
Μην αφήνετε την τηλεόραση, το βίντεο, το DVD και τους ηλεκτρονικούς σας υπολογιστές ή τα στερεοφωνικά σας συγκροτήματα σε κατάσταση ετοιμότητας, ούτε τον φορτιστή του κινητού σας τηλεφώνουν στην πρίζα όταν δεν χρειάζεται. Όταν τις σβήσετε μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 10% του λογαριασμού του ηλεκτρικού.
Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις συσκευές που παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας ισοδυναμεί περίπου με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του Βελγίου!
No comments:
Post a Comment