Monday, October 09, 2006

Όταν ο πλανήτης ζεσταίνεται...

...οι πρώτες βοήθειες είναι και στο χέρι μας


Μικρός οδηγός
για μια καθημερινότητα
πιο φιλική
προς το περιβάλλον
και το κλίμα

ΟΤΑΝ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ…
δεν αρκεί να φοράμε πιο ελαφρά ρούχα

Η “κλιματική κρίση” είναι ένα φαινόμενο που φαντάζει να εξελίσσεται με αργό ρυθμό.

Σε πολύ πρόσφατη έρευνα του περιοδικού TIME, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι κλιματικές αλλαγές και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία κατάσταση “έκτακτης πλανητικής ανάγκης”.

Τα στοιχεία πλέον είναι αδιάψευστα. Μόνο με αποφασιστικές και ταχείς πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποφευχθούν καταστροφές σε πλούσια και φτωχά κράτη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με την εκτεταμένη υλοτομία, τις δασικές πυρκαγιές και την εξαφάνιση κρίσιμων οικοσυστημάτων - βλέπε Αμαζόνιος - προκαλεί την απομείωση ζώντων ειδών, σε ρυθμό συγκρίσιμο με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται κανένας γιγαντιαίος αστεροειδής.

Παν μέτρον άριστον

Δίχως την ύπαρξη των, από την φύση τροφοδοτούμενων, αερίων του θερμοκηπίου, η ζωή στη γη δεν θα υπήρχε όπως την ξέρουμε. Η ηλιακή ενέργεια απορροφάται από τη γη κι αντανακλάται ως ενέργεια. Τα αέρια της ατμόσφαιρας όπως το διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύουν αυτή την ενέργεια κι έτσι διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα η θερμοκρασία το βράδυ όταν ο ήλιος δεν λάμπει. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και δραστηριότητες προκαλούν την έκλυση όλο και περισσότερων ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται περισσότερη θερμότητα και ο πλανήτης μας αποκτά “πυρετό”.

Οι κλιματικές αλλαγές που δημιουργούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σε έναν φαύλο κύκλο, αποτελούν πρόβλημα για όλη την κοινωνία, ένα πρόβλημα που επηρρεάζει την υγεία, τη γεωργία, την ασφάλεια, την οικονομία και πλείστους άλλους τομείς. Μια αποτελεσματική παγκόσμια και τοπική στρατηγική περιορισμού των κινδύνων που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, προϋποθέτει ικανότητες προσαρμογής και βούληση για περιορισμό των αιτίων.

Η λύση στο… κρασί και… στα γουρούνια

Η ανάγκη για “καθαρές” ή πιο καθαρές από τις συμβατικές τεχνολογίες καύσης ή καθαρότερα καύσιμα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αν και η διαδεδομένη χρήση τους θα αργήσει λόγω των περιορισμών που τίθενται από τα πετρελαϊκά συμφέροντα και τις περιφερειακές αυτών δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία τα προϊόντα όπως τα βιοκαύσιμα - ήδη στη χώρα μας έχουν δρομολογηθεί αρκετές επενδύσεις - ορισμένες φορές μάλιστα προερχόμενων από ευγενείς καταγωγές όπως το γαλλικό κρασί, με το οποίο σε μορφή βιοκαυσίμου οι γάλλοι αυτοκινητιστές θα μπορούν να “φουλάρουν” τα τεπόζιτά τους.

Η Γαλλία παράγει σήμερα πάνω από 200,000 τόνους αιθανόλης το χρόνο και είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα παραγωγός αιθανόλης μετά την Ισπανία και την Πολωνία, στις οποίες η παραγωγή στηρίζεται κυρίως στα ζαχαρότευτλα και τα δημητριακά - ενεργειακές καλλιέργειες. Την ίδια στιγμή τα αρμόδια όργανα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του KYOTO (KYOTO CLEAN DEVELOPMENT MECHANISM) αναζητούν έργα, τα οποία να συμβάλλουν είτε με την υποκατάσταση συμβατικών και εξαιρετικά ρυπογόνων καυσίμων ή διεργασιών με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, είτε με την προώθηση και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι βεβαίως της πυρηνικής.

Για παράδειγμα, στο τέλος του 2005 στο Μεξικό επελέγη η υιοθέτηση ενός έργου, το οποίο έχει ως αντικείμενο την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κοπριά 23 μεγάλων χοιροστασίων. Στόχος είναι το έργο να επιτύχει περικοπή της τάξης των 122,000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι “ανήθικες” κλιματικές αλλαγές

Τέτοια έργα βεβαίως κάνουν απόλυτα σαφές ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει με βάση το πρωτόκολλο του KYOTO να μειώσουν τις εκπομπές τους, επιλέγουν να επενδύσουν σε έργα στις αναπτυσσόμενες χώρες με μικρότερο κόστος, ώστε να κερδίσουν τα πολυπόθητα “δικαιώματα” ρύπανσης.

Τίθεται λοιπόν, ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξης

Κι αυτό γιατί οι χώρες που ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα, είναι εκείνες που θα υποφέρουν περισσότερο από τις αλλαγές του κλίματος. Η Αφρική κάτω από τη Σαχάρα, η Ασία και η Νότιος Αμερική είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στις επιπτώσεις των θερμοκρασιακών αλλαγών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών πεθαίνουν σήμερα περισσότερα από 150,000 άτομα το χρόνο, ενώ το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται για τουλάχιστον 5,000,000 περιπτώσεις ασθενειών. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μοντέλα, προβλέπουν ότι ο κίνδυνος επιδημιών σχετικών με το κλίμα θα διπλασιαστεί το 2030 και οι πλημμύρες θα επηρεάσουν πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους το 2080.

Σε έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας - αντίστοιχη της ΠΑΣΕΓΕΣ - το ένα τρίτο των άγγλων αγροτών πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές απειλούν την παραγωγή τους και την οικονομική τους ευμάρεια. Η έκθεση σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο καιρός δεν ήταν “όπως συνήθως”, μειώθηκε η παραγωγή σε ορισμένες καλλιέργειες λόγω των περιορισμένων καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, ενώ παρουσιάσθηκαν αυξημένες ασθένειες και προβλήματα με έντομα και τρωκτικά.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η γεωργία στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την ανάπτυξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Δεν παραλείπουν τέλος οι βρετανοί αγρότες να σημειώσουν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία, προκειμένου να μειωθεί το μεθάνιο - σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου - το οποίο παράγεται φυσικά κατά τη χώνεψη των αιγοπροβάτων και βοοειδών. Άραγε τα ερωτήματα στα οποία παίρνουν θέση οι άγγλοι αγρότες θα απασχολήσουν τα ελληνικά αντίστοιχα συλλογικά όργανα;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ

Εάν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου των κλιματικών αλλαγών, οι επιστήμονες μεταξύ άλλων προβλέπουν:
-Άνοδο της θερμοκρασίας της γης από 1,4οC έως 5,8οC μέχρι το 2100.
-Άνοδο της στάθμης θάλασσας λόγω του λιώσιμου των παγετώνων κατά πενήντα εκατοστά το 2100.
-Πολύπλοκες αλλαγές καιρικών φαινομένων όπως εντονότερες περίοδοι ξηρασίας ή πλημμυρών και πιο έντονες βροχοπτώσεις.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ…

Ο όγκος ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα γεμίζει ένα μεγάλο οικιακό ψυγείο.

Ο όγκος ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα γεμίζει ένα σπίτι τεσσάρων δωματίων.

Ψυχαγωγία, άθληση, ρύπανση

Η επίπτωση μεγάλων αλλά και μικρότερων διοργανώσεων στο κλίμα, απασχολούν τις τελευταίες αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τορίνο ή το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Οι διοργανωτές αναγνωρίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν το περιβάλλον, έχουν προχωρήσει στον υπολογισμό του ισοδύναμου των τόνων διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τη διοργάνωση και στη συνέχεια “αγοράζουν” τα δικαιώματα ρύπανσης από έργα που αντισταθμίζουν την έκλυση ρύπως ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνουν και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα των μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενεργειακής κατανάλωσης, δημιουργώντας μια καλύτερη σχέση του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας με το περιβάλλον.

Τα ασφάλιστρα και το φθηνό κινέζικο μπλουζάκι

Οι ζημιές του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού κλάδου διεθνώς που προήλθαν από τις τρεις - διάσημες πλέον - καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ το 2004, υπολογίζονται σε 57,6 δις δολάρια, καθιστώντας τες αθροιστικά ως ποσό ρεκόρ. Οι διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες ήδη επεξεργάζονται σενάρια επιβολής επασφαλίστρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απαιτήσεις που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα και που αυξάνονται με ρυθμό 2-4% ετησίως.

Η παγκοσμιοποίηση και η εύκολη μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων προς χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι μικρό, όπως στην Κίνα, δημιουργούν ένα νέο εξαγωγικό προϊόν, τη ρύπανση.

Λόγω της έντονης βιομηχανοποίησής της, χωρίς τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, η Κίνα σήμερα ευθύνεται για το 12,1% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και μαζί με την “πρωτοπόρο” Αμερική δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο του KYOTO.

Με το θερμόμετρο στο χέρι;

Πόσες φορές μας έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ένα αεροπορικό ταξίδι έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση ανεπιθύμητων αέριων ρύπων; Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας πολλών. Υπολογισμένα ανά επιβάτη, ένα ταξίδι από τη Ζυρίχη στη Νέα Υόρκη με επιστροφή, αποδεσμεύει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο σε έναν χρόνο. Φυσικά η λύση δεν είναι να μην ταξιδεύουμε…

Δεν είναι δουλειά του καθενός και της καθεμιάς να συλλέγει στοιχεία για τη θερμοκρασία του πλανήτη. Κατανοώντας όμως το πρόβλημα, αντιλαμβανόμαστε τα όρια και συμμετέχουμε στη λύση. Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο των διακηρύξεων και στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία, είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να επισπευθεί.

Η υπεύθυνη στάση ωστόσο, ατομική και συλλογική είναι επιβεβλημένη. Η ιδέα ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα πρέπει να ζήσουνε με ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όλοι μας τροφοδοτούμε με τις επιλογές μας, δε μοιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Είτε από άγνοια είτε από “τεμπελιά”, δεν κάνουμε μικρά πράγματα που περνάνε από το χέρι μας.

Στην ερώτηση πόσο επηρεάζει μία ατομική υπεύθυνη στάση όταν δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη παγκόσμια πολιτική τόλμη για λήψη ρηξικέλευθων μέτρων, η απάντηση έχει δοθεί πριν από αιώνες στην… Κίνα: “Το δικό μου λίγο είναι πιο ωφέλιμο από το δικό σου καθόλου”.

———————————————————————————-
120,000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράχθηκαν από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006.

28,5% μεταφορές/μετακινήσεις.
0,4% διαχείρηση απορριμάτων
11,8% φιλοξενία/διαμονή.
59,3% λειτουργία εγκαταστάσεων.

100,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα παραχθούν για τη διοργάνωση του FIFA WORLDCUP 2006 στη Γερμανία.
————————————————————————————

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

ΟΧΙ στην αγορά συσκευασμένων προϊόντων, όταν δεν είναι απαραίτητο.

ΝΑΙ στην ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και αλουμινίου, γιατί έτσι κάνετε οικονομία στα υλικά της φύσης.

ΟΧΙ στα προϊόντα μιας χρήσης.

ΝΑΙ στο μάζεμα των σκουπιδιών μετά από το πικνίκ στην εξοχή.

ΟΧΙ στις νάιλον σακούλες για τα ψώνια. Να έχετε πάνινες, για πολλές χρήσεις.

ΝΑΙ στη διατήρηση της παραλίας καθαρής, γιατί εσείς την απολαμβάνετε.

ΟΧΙ στο… ξεφόρτωμα αντικειμένων, αν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πάλι.

ΝΑΙ στην τακτική απόψυξη του ψυγείου, αν δεν γίνεται αυτόματα. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

ΟΧΙ στο… ξεφόρτωμα των σκουπιδιών από το μπαλκόνι ή το παράθυρό σας, ούτε από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

ΝΑΙ στην αγορά βιολογικών προϊόντων.

ΟΧΙ στη χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι και τον κήπο. Προτιμάτε βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης.

ΝΑΙ στο άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό του σπιτιού. Αποφύγετε τα αποσμητικά χώρων.

ΟΧΙ στο βγάλσιμο των σκουπιδιών όταν δεν γίνεται αποκομιδή για κάποιους λόγους (απεργία κλπ.)

ΝΑΙ στα φιλικά προς το περιβάλλον,καθαριστικά.

ΟΧΙ στις βρύσες που στάζουν και στο ζεστό νερό που τρέχει άσκοπα.

ΝΑΙ στην εκτύπωση και στις δύο όψεις του χαρτιού, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

ΟΧΙ στα… νευρικά γκάζια στην οδήγηση. Ξοδεύετε επιπλέον βενζίνη και ρυπαίνετε το περιβάλλον.

ΝΑΙ στην καλλιέργεια δέντρων για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό “μικροκλίμα”, όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον. Βάλτε φυτά στην ταράτσα, σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους.

ΟΧΙ στο πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο. Ξοδεύετε έως και 300 λίτρα νερό, ενώ με τον κουβά μόνο 30.

ΝΑΙ στον γενικό χαμηλό φωτισμό και τον πρόσθετο τοπικό στα σημεία όπου χρειάζεται.

ΟΧΙ στη μετακίνηση σε κοντινές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, αλλά με τα πόδια ή με ποδήλατο.

ΝΑΙ στο σκέπασμα της κατσαρόλας με το καπάκι της όταν βράζετε νερό. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

ΟΧΙ στη συνεχή και ανεξέλεγκτη χρήση του θερμοσίφωνα. Ανάψτε τον τόσο μόνο όσο χρειάζεται.

ΝΑΙ στη ρύθμιση του θερμοστάτη του ψυγείου, ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7οC και στον καταψύκτη -18οC. Έτσι κάνετε οικονομία έως και 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΟΧΙ στην αναμμένη τηλεόραση, καφετιέρα, σίδερο, κ.α., όταν δεν τα χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

ΝΑΙ στο σβήσιμο όλων των συσκευών (τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό) από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι μένουν σε λειτουργία αναμονής και συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

ΟΧΙ στα φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα. Προτιμήστε τα οργανικά.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Επειδή η δράση για το περιβάλλον ξεκινά και από το σπίτι, κάποια πράγματα είναι στο χέρι σας να τα κάνετε. Αρκεί να τα έχετε πάντα… στην άκρη του μυαλού σας.

TEST ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΙ;

1) Όταν κάνεις μπάνιο, γεμίζεις την μπανιέρα;
α) Πάντα.
β) Μερικές φορές.
γ) Όχι, συνήθως κάνω ένα γρήγορο ντους.

2)Όταν ξυρίζεσαι ή βουρτσίζεις τα δόντια σου, αφήνεις τη βρύση να τρέχει;
α) Μερικές φορές.
β) Πάντα.
γ) Ποτέ.

3) Στο σπίτι σου έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα ή boiler;
α) Ναι.
β) Όχι, αλλά σκέφτομαι να εγκαταστήσω.
γ) Όχι.

4) Πώς διάλεξες το ψυγείο και τις άλλες συσκευές σου;
α) Προτίμησα συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και χωρίς φρέον στα ψυκτικά τους κυκλώματα.
β) Διάλεξα με άλλα κριτήρια.

5) Πώς χρησιμοποιείς το πληντύριο ρούχων και πιάτων;
α) Φροντίζω να είναι εντελώς γεμάτο και το χρησιμοποιώ μόνο τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
β) Συνήθως βάζω πλυντήριο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρτητα από το αν είναι γεμάτο ή άδειο.

6) Στο σπίτι ή στη δουλειά σου έχεις λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος;
α) Ναι.
β) Όχι, αλλά σκέφτομαι να εγκαταστήσω.
γ) Όχι.

7) Χρησιμοποιείς air condition στο σπίτι ή στο γραφείο;
α) Κάθε μέρα, τουλάχιστον 6 ώρες.
β) Μερικές φορές ή/και κατά μέσο όρο 3 ώρες.
γ) Σπάνια ή/και λιγότερο από 2 ώρες.

8) Πόσες ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο είναι αναμμένος ο θερμοσίφωνας στο σπίτι σου;
α) Περισσότερες από 3 ώρες.
β) Περίπου 1-2 ώρες.
γ) Λιγότερο από 1 ώρα.

9) Αφήνεις συχνά την τηλεόραση ή τον υπολογιστή αναμμένα χωρίς να τα χρησιμοποιείς;
α) Ναι.
β) Όχι.

10) Μαζεύεις ξεχωριστά τα απορρίμματά σου από χαρτί και τα πηγαίνεις για ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους στην περιοχή σου;
α) Πάντα.
β) Μερικές φορές.
γ) Ποτέ.

11) Για το βάψιμο του σπιτιού σου, έχεις χρησιμοποιήσει υδατοδιαλυτά χρώματα και βερνίκια;
α) Ναι.
β) Όχι/Δεν γνωρίζω.

12) Πώς ποτίζεις τα λουλούδια και τα φυτά στο μπαλκόνι;
α) Με το λάστιχο.
β) Με ποτιστήρι ή/και προσέχοντας την κατανάλωση νερού.
γ) Με σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

13) Έχεις αυτοκίνητο;
α) Ναι.
β) Όχι. (Αν όχι, παρέλειψε τις ερωτήσεις 14-17 και συνέχισε με την ερώτηση 1 8)

14) Φροντίζεις για τη συστηματική έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων του αυτοκινήτου σου;
α) Ναι.
β) Όχι.

15) Κάνεις συστηματικά την απαιτούμενη συντήρηση και τις αλλαγές ελαστικών στο αυτοκίνητό σου;
α) Ναι.
β) Όχι.

16) Πώς αλλάζεις τα λάδια, τα υγρά φρένων, τα υδραυλικά υγρά και τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου;
α) Πάντα σε αδειοδοτημένο συνεργείο ή βενζινάδικο.
β) Μόνος μου, φροντίζοντας όμως να τα δώσω σε κάποιο αδειοδοτημένο συνεργείο ή βενζινάδικο για την περαιτέρω διαχείρισή τους.
γ) Μόνος μου, πετώντας τα στην αποχέτευση του σπιτιού, σε κάποιο φρεάτιο ή ακάλυπτο χώρο.

17) Πώς πλένεις το αυτοκίνητό σου;
α) Με το λάστιχο του ποτίσματος.
β) Με τον κουβά.
γ) Το πηγαίνω στο πλυντήριο.

1 8) Πώς πηγαίνεις στη δουλειά σου;
α) Με το αυτοκίνητό μου.
β) Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα πόδια ή ποδήλατο.
γ) Με το μηχανάκι μου ή με αυτοκίνητο, μαζί με άλλα άτομα, συναδέλφους ή φίλους που δουλεύουν στην ίδια περιοχή.

19) Στη δουλειά σου συνηθίζεις να χρησιμοποιείς τα χαρτιά από τις αποτυχημένες εκτυπώσεις σου για πρόχειρα;
α) Πάντοτε.
β) Μερικές φορές.
γ) Ποτέ.

20) Στη δουλειά, συνηθίζεις να κάνεις εκτυπώσεις ή φωτοτυπίες διπλής όψεως;
α) Ναι.
β) Όχι.

21) Όταν αγοράζεις λαχανικά και φρούτα, ποια προτιμάς;
α) Αυτά με τα λιγότερα υλικά συσκευασίας.
β) Τα συσκευασμένα, χωρίς να με απασχολεί η ποσότητα των υλικών συσκευασίας τους.
γ) Προτιμώ τα χύμα, που δεν είναι συσκευασμένα.

22) Όταν χρειάζεσαι υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι, τι αγοράζεις;
α) Νέα συσκευασία κάθε φορά.
β) Μόνο το ανταλλακτικό.
γ) Το προϊόν με την πιο ελκυστική συσκευασία ή αυτό που έχω δει σε διαφήμιση.

23) Πώς μεταφέρεις τα ψώνια σου;
α) Με πλαστικές σακούλες, αλλά φροντίζω να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερες.
β) Με πλαστικές σακούλες που έχω κρατήσει από τα προηγούμενα ψώνια μου ή με ειδική τσάντα, δίχτυ ή καροτσάκι.
γ) Χρησιμοποιώ καινούριες σακούλες κάθε φορά, χωρίς να με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα.

24) Σε τι συσκευασία αγοράζεις τα αναψυκτικά και τις μπύρες;
α) Σε γυάλινες ή αλουμινένιες συσκευασίες, που τις επιστρέφω στο κατάστημα ή τις ανακυκλώνω σε κάποιο μεγάλο super market.
β) Αγοράζω συνήθως γυάλινες ή αλουμινένιες συσκευασίες, όμως σπάνια φροντίζω για την επιστροφή ή για την ανακύκλωσή τους.
γ) Δεν με απασχολεί το υλικό συσκευασίας των προϊόντων που αγοράζω.

25) Χρησιμοποιείς τις σακούλες από τα ψώνια σου ξανά στο σπίτι για άλλες χρήσεις όπως αποθήκευση, μεταφορά αντικειμένων ή συλλογή απορριμμάτων;
α) Ναι.
β) Όχι, συνήθως τις πετάω.

26) Διαλέγοντας προϊόν ή υπηρεσία, πόσο θα σε επηρέαζε η οικολογική σήμανση ενός προϊόντος (Eco-Label) ή η πιστοποίηση για την οικολογική περιβαλλοντική διαχείρηση κάποιας υπηρεσίας (ΕΜΑS ή ISO Ι400Ι);
α) Πολύ.
β) Λίγο.
γ) Καθόλου. Δεν γνωρίζω τη σήμανση και η επιλογή μου θα βασιζόταν σε άλλα κριτήρια.

27) Προτιμάς να αγοράζεις τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας ή προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά, π.χ. χαρτί;
α) Συχνά.
β) Μερικές φορές και μόνο αν αυτό συνδυάζεται με άλλες προϋποθέσεις, όπως οικονομικότερη τιμή.
γ) Όχι, η επιλογή μου βασίζεται σε άλλα κριτήρια.

2 8) Όταν ταξιδεύεις ή οδηγείς για μεγάλες αποστάσεις, μαζεύεις τα απορρίμματα από φαγητά, τσίχλες κλπ. που δημιουργήθηκαν στη διαδρομή, για να τα πετάξεις σε ένα κάδο απορριμμάτων όταν φθάσεις στον προορισμό σου;
α) Πάντα.
β) Τις περισσότερες φορές.
γ) Σπάνια.

29) Όταν μένεις σε ξενοδοχείο, πόσο συχνά ζητάς να σου αλλάζουν τα σεντόνια ή/και τις πετσέτες του δωματίου;
α) Κάθε μέρα.
β) Μόνο εφόσον χρειάζεται.
γ) Δεν με έχει απασχολήσει.

30) Στην εκδρομή, αν δεις κάποιους να πετούν ή να αφήνουν τα σκουπίδια τους στην εξοχή ή στην παραλία, θα τους κάνεις σύσταση;
α) Οπωσδήποτε.
β) Όχι, αν και με ενοχλεί ιδιαίτερα αυτή η συμπεριφορά.
γ) Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι δική μου υποχρέωση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέτρησε τη βαθμολογία σου, υπολογίζοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσες συνολικά με τις απαντήσεις σου.

1. α:0, β:5, γ:10 6. α:10, β:5, γ:0 11. α:5, β:0
2. α:5, β:0, γ:10 7. α:0, β:5, γ:10 12. α:0, β:5, γ:10
3. α:10, β:5, γ:0 8. α:0, β:5, γ:10 13. α:0, β:10
4. α:5, β:0 9. α:0, β:5 14. α:5, β:0
5. α:10, β:0 10. α:10, β:5, γ:0 15. α:5, β:0

16. α:10, β:5, γ:0 21. α:5, β:0, γ:10 26. α:10, β:5, γ:0
17. α:0, β:10, γ:5 22. α:5, β:10, γ:0 27. α:10, β:5, γ:0
18. α:0, β:10, γ:5 23. α:5, β:10, γ:0 28. α:10, β:5, γ:0
19. α:10, β:5, γ:0 24. α:10, β:5, γ:0 29. α:0, β:10, γ:5
20. α:5, β:0 25. α:5, β:0 30. α:10, β:5, γ:0

Περισσότεροι από 150 βαθμοί: Είσαι αληθινός φίλος για το περιβάλλον. Το προσέχεις κάθε στιγμή, όπου κι αν βρεθείς. Συνέχισε!

Από 100 έως 150 βαθμοί: Με λίγη προσπάθεια, μπορείς να γίνεις καλύτερος φίλος για το περιβάλλον. Αρκεί ν’ αλλάξεις μερικές από τις συνήθειές σου!

Λιγότεροι από 100 βαθμοί: Είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζεις να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και να βελτιώσεις τις περιβαλλοντικές επιδόσεις σου!

Πηγή:ΥΠΕΧΩΔΕ

ΞEΡΕΤΕ ΟΤΙ…

1) 40% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι ανακυκλώνει περισσότερο από το 50% του όγκου του χαρτιού που χρησιμοποιεί;

2) Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 5,5 εκατ. τόνοι σκουπιδιών ετησίως, δηλαδή γύρω στα 400 κιλά ανά άτομο;

3) Αν ανακυκλώνονταν όλα τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουν οι Έλληνες σε ένα χρόνο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250,000 τόνους ετησίως;

4) Ο κάθε Έλληνας καταναλώνει ημερησίως για τις ανάγκες του κατά μέσο όρο 100-200 λίτρα νερού, ενώ μια βρύση που στάζει μπορεί να κοστίζει επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα έως 200 λίτρα;

5) Από το σύνολο των προϊόντων που αγοράζονται από σούπερ μάρκετ, το 10-20% πηγαίνει κατ’ ευθείαν στα σκουπίδια, δίχως να χρησιμοποιηθεί;

6) Οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή (δηλαδή με το κόκκινο λαμπάκι να ανάβει, αν και είναι κλειστές) στο σύνολο της Ε.Ε. καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση χρειάζεται σε ημερήσια βάση όλη η Ελλάδα;

7) Ένα μαρούλι ή ένα μπιφτέκι που έχει θαφτεί μέσα σε πλαστική σακούλα χρειάζεται από 30 έως και 70 χρόνια για να αποσυντεθεί; 8) Μειώνοντας τη θερμοκρασία του λέβητα μόνον κατά ένα βαθμό, εξοικονομούμε μέχρι και το 7-10% των καυσίμων;

9) Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, το 2004 ανακυκλώθηκε το 7-8% του συνόλου των απορριμμάτων στην Ελλάδα;

10) Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί, με την πλήρη ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου, αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη των Αθηνών σε τέσσερις μήνες;

11) Αν ένα παλιό σπίτι ανακαινιστεί με βιοκλιματικές παρεμβάσεις μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 60%;

12) Κάθε χρόνο καταναλώνουμε στην Ελλάδα 60,000 τόνους πλαστικό μίας χρήσης; Αυτό μεταφράζεται σε 300,000,000 ευρώ, τόσο όσο κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας στο σπίτι;

Δείτε και:

  • Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ανά χώρα
  • Πώς να φτιάξετε φυσικά φυτοφάρμακα
  • Επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Καζαντζόπουλος, Ανδρέας Λουκάκης

    2 comments:

    Anonymous said...

    ωραίο άρθρο kalliopi! Το να αλλάξουμε μικρές καθημερινές συνήθειες είναι πολύ σημαντικό και όχι δύσκολο. Π.χ. γνωστό super market (δε λεω ποιο, δεν κάνω διαφήμιση) έχει κέντρα ανακύκλωσης μέχρι και για μπαταρίες, δεν είναι κόπος μια φορά το μήνα να μαζεύουμε τα υλικά και να ανακυκλώνουμε!

    εδώ ένα ωραίο άρθρο του bee happy για τη φυτοπροστασία

    ακόμα, πολλές λύσεις μπορούμε να βρούμε στο
    ΟΙΚΟ της «Κ»

    καλή σου μέρα :)

    kalliopi said...

    τέλεια witch
    σ' ευχαριστώ για την συμβολή :)

    και όντως δεν είναι καθόλου δύσκολο και όχι μόνον αυτό αλλά πλέον πρέπει να το βάλουμε καλά στο νου μας ότι οτιδήποτε γίνεται είναι και δική μας ευθύνη

    ...Η υπεύθυνη στάση ωστόσο, ατομική και συλλογική είναι επιβεβλημένη. Η ιδέα ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα πρέπει να ζήσουνε με ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όλοι μας τροφοδοτούμε με τις επιλογές μας, δε μοιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητική...

    "Το δικό μου λίγο είναι πιο ωφέλιμο από το δικό σου καθόλου".

    καλημέρα