Thursday, November 16, 2006

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Εισαγωγή)


Το σώμα του ανθρώπου είναι μια χημική σύνθεσις δεκαέξι συστατικών. Κάθ'ένα από αυτά τα στοιχεία επιτελεί ορισμένη εργασία και όταν βρίσκεται σε ανεπαρκή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς, η υγεία κλονίζεται. Με τα στοιχεία αυτά, η Φύσις δημιουργεί, αποκαθιστά και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των λειτουργιών του αναβολισμού (οικοδομήσεως) και του καταβολισμού (φθοράς), δηλαδή του μεταβολισμού. Τα οργανικά άλατα που χρειάζεται να πάρει το σώμα από τις τροφές κάθε μέρα, είναι περίπου 9 δράμια (30γρ. περίπου). Μια δίαιτα που δεν παρέχει στο σώμα αυτά τα άλατα καθημερινώς, δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό. Το κρέας, το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά γενικώς κλπ. δεν παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα αυτά οργανικά άλατα σε επαρκή ποσότητα. Πρώτα γιατί είναι εκ φύσεως φτωχά σε οργανικά άλατα, και ύστερα γιατί κατά το ψήσιμο ή το βράσιμο πολλά από τα υπάρχοντα χάνονται ή μεταβάλλονται και καθίστανται αναλοίωτα. Οι τροφές αυτές έχουν άφθονα οξέα που παράγουν ζυμώσεις στο στομάχι και ελαττώνουν την αλκαλικότητα του αίματος. Τα οξέα και οι τοξίνες του κρέατος που παράγονται κατά την αποσύνθεσή του στο πεπτικό σύστημα, διαπερνούν τα τοιχώματα των εντέρων και φθάνουν με την κυκλοφορία σ'όλο το σώμα - το αίμα ποτίζεται με τοξίνες και διάφορα άχρηστα υλικά, τα τριχοειδή αγγεία φράσσονται - με αποτέλεσμα τις οδυνηρές υπεραιμίες, τις συμφορήσεις και τη χρονία αυτοδηλητηρίασης.

Το αίμα είναι η ζωή του οργανισμου. Το 100% υγιές σώμα έχει 25 δισεκατομμύρια περίπου ερυθρά αιμοσφαίρια. Με τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του πλάσματος του αίματος γίνεται η μεταφορά του οξυγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος καθώς και η μεταφορά της φθαρμένης ύλης στα όργανα της αποκρίσεως.

Τα οξέα και τα δηλητήρια των ζωικών τροφών ελαττώνουν την αλκαλικότητα του αίματος. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά το πλουτίζουν σε αλκαλικότητα γιατί έχουν άφθονα οργανικά άλατα, και δεν παράγουν τοξικές ουσίες γιατί δεν παθαίνουν εύκολα ζύμωση και αποσύνθεση στον πεπτικό σωλήνα. Τα φρούτα, τα χόρτα και οι ξηροί καρποί είναι η φυσική τροφή του ανθρώπου. Χωρίς αυτά δεν μπορεί ούτε ν'ανακτήσει ούτε να διατηρήσει την υγεία του.

Οι φυσικές τροφές βελτιώνουν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού: Διατηρούν το στομάχι καθαρό, τονώνουν τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και απομακρύνουν εύκολα τις τοξίνες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα, προλαμβάνοντας έτσι την αυτοτοξίνωση του σώματος. Το ότι οι φυσικές τροφές είναι καταλληλότερες για τον άνθρωπο, ενώ οι ζωικές προκαλούν ασθένειες, έχει αναγνωρισθεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Το 1907 δεκατρείς Άγγλοι γνωστοί γιατροί δημοσίευσαν ένα αξιόλογο μανιφέστο στο οποίο έγραφαν: "Εμείς, οι υπογεγραμμένοι ιατροί, αφού μελετήσαμε επισταμένως το ζήτημα της φυτοφαγίας από επιστημονικής απόψεως, εκφέρομεν δια του παρόντος μετά πεποιθήσεως την γνώμην ότι όχι μόνον η εφαρμογή ταύτης στηρίζεται επί αληθούς επιστημονικής βάσεως, αλλ' ότι και επιδρά δια την εις ανώτερον βαθμόν εξέλιξιν του οργανισμού". Ο περίφημος Άγγλος Easton παρακολούθησε κι εμελέτησε τους όρους της ζωής πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που πέρασαν τα 100 χρόνια, και βρήκε πως ζούσαν υπό απλές συνθήκες και ήταν σχεδόν όλοι συστηματικοί φυτοφάγοι.

Τα γεράματα καθώς και όλες οι αρρώστειες κυριώτερη αιτία έχουν τις συσωρευμένες στο σώμα ξένες ύλες και τις δηλητηριώδεις τοξίνες που οφείλονται στην ατελή απόκριση κυρίως. Περισσότερο δε υπεύθυνα από κάθε άλλο για την κατάσταση αυτή είναι τα κρέατα και όλες γενικώς οι μετουσιωμένες τροφές που μαγειρεύονται με σάλτσες και καρυκεύματα της παλιάς και ανθυγιεινής κουζίνας. Οι τροφές αυτές εμποδίζουν τον κανονικό μεταβολιστμό. Αυτές είναι κατά 90% αιτία όλων των σωματικών και ψυχικών βασάνων μας.

Όταν οι φυσικές τροφές διαλεχτούν καταλλήλως, συνδυαστούν επιστημονικά και χρησιμοποιηθούν συνετά, μας παρέχουν όλα τα χρειαζούμενα για την εξασφάλιση της υγείας οργανικά άλατα που προφυλάσσουν τους ιστούς από την αποσύνθεση, τη διάλυση. Όταν όμως δεν βρίσκονται σε επαρκή ποσότητα στο σώμα τα οργανικά άλατα, εμφανίζονται διάφορες ασθένειες και το πρόωρο γήρας. Μια διατροφή πλούσια σε οργανικά άλατα, που ανανεώνουν φυσιολογικά τους ιστούς και τα όργανα, θα συντελέσει στην επανάκτηση της υγείας και της ζωτικότητος του λαού μας. Μόνον έτσι θα μπορέσει ο Έλληνας ν' απαλλαγεί από τις βασανιστικές και τυραννικές αρρώστειες που τον σακατεύουν.

Στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που τρέφονται σύμφωνα με το πνεύμα της φυσιοθεραπείας. Σε πολλά εκατομμύρια ανέρχονται οι ανήκοντες στις λεγεώνες των φυτοφάγων που κατήργησαν τη σαρκοφαγία. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί από τους φυτοφάγους που μαζί με τα κρέατα έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους και ορισμένα προϊόντα των ζώων - αβγά, βούτυρο, τυρί, γάλα. Φθάνει ν' αναφέρουμε ότι από 3 εκατομμύρια συστηματικών φυτοφάγων που ανήκουν σε αναγνωρισμένα σωματεία της Αμερικής, οι μισοί και πλέον έχουν εξοστρακίσει τελείως και τ΄ αβγά από την διατροφή τους.

Με τις σημερινές συνθήκες ζωής, ο απόλυτος αποκλεισμός του γάλακτος και των προϊόντων του - τυρί, βούτυρο κλπ. - από τη διατροφή του Έλληνα δεν μπορεί να γίνει. Χωρίς αβγά μπορούμε θαυμάσια να ζήσουμε μ' όλο που δεν βλάπτουν και τόσο, όταν μάλιστα πρόκειται να τρώει κανείς πολύ αραιά. Το κρέας όμως, μ' όλο που αναφέρουμε τον καλύτερο τρόπο της λήψεώς του για εκείνους που δεν το αποφεύγουν τελείως, ποτέ δεν θα πάψουμε να το θεωρούμε ανθυγιεινό και καταστρεπτικό στην υγεία. Υποστηρίζουμε δε τη φυτοφαγία και καταδικάζουμε τη σαρκοφαγία για τον εξής κυρίως σοβαρό λόγο: Ο οργανισμός που τρέφεται κυρίως με κρέατα παθαίνει ό,τι περίπου παθαίνουν τα φυτά που λιπαίνονται με χημικά λιπάσματα. Μεγαλώνουν και ωριμάζουν πρόωρα, αλλά και ξηραίνονται, φθείρονται κι εκφυλίζονται επίσης πρόωρα. Ας εξηγηθούμε καλύτερα. Τα φυτά που δεν έχουν λιπανθεί με χημικές ουσίες αργούν κάπως περισσότερο να μεγαλώσουν και δεν αναπτύσσονται όσο τα φυτά που λιπαίνονται, διατηρούνται όμως και αντέχουν πιο πολύ στις προσβολές και το χρόνο. Αυτό περίπου συμβαίνει και με τους ανθρώπους: Όσοι τρέφονται με φυτικές τροφές δεν παχαίνουν πολύ, αλλά αποκτούν οργανισμό με υγιείς ιστούς που αντέχει στις προσβολές - έχει ανοσία - και διατηρείται πιο πολύ από τον οργανισμό εκείνων που τρέφονται κυρίως με κρέατα. Το κρέας παχαίνει τον άνθρωπο - εννοείται τον άνθρωπο με καλή χώνευση και αφομοίωση - αλλά το σώμα του λόγω του ότι αναπλάσσεται από τους φθαρμένους ιστούς των πτωμάτων, όχι μόνο δεν αντέχει στις προσβολές, δεν έχει ανοσία, αλλά κι εκφυλίζεται και γηράσκει γρήγορα. Μοιάζει με τον πύργο που κτίζεται με χώμα και γκρεμίζεται από τον άνεμο.

Στους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η πιο αφομοιώσιμη για τον άνθρωπο τροφή είναι το κρέας και μάλιστα το κρέας του... ανθρώπου, απαντούμε: Μάλιστα, αυτή είναι η πιο αφομοιώσιμη τροφή, γιατί το κρέας του ανθρώπου και μάλιστα του σημερινού εκφυλισμένου ανθρώπου αποσυντίθεται γρηγορότερα από κάθε άλλη τροφή - ένα σκοτωμένο ανθρώπινο σώμα αρχίζει να σαπίζει και να βρωμά μέσα σε λίγες ώρες - και συνεπώς σε περίπτωση ανθρωποφαγίας οι παραγόμενες τοξίνες θα απορροφώνταν εύκολα και θα αύξαιναν το βάρος του.. καταναλωτού με νοσηρότατα πάχη. Όλοι οι γιατροί - κι αυτοί που υποστηρίζουν θεωρητικά την... ανθρωποφαγική δίαιτα ως την πιο υγιεινή - συμφωνούν πως τα πάχη είναι αρρώστεια. Συμπέρασμα: Η χειρότερη τροφή για τον άνθρωπο είναι το ανθρώπινο κρέας και ύστερα έρχονται τα κρέατα των ζώων που ζουν πιο φυσικά κι έχουν αναπλάσει τους ιστούς τους με φυτικές ουσίες. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τούτο: Ὀταν τρεφόμαστε με φυτικές τροφές παίρνουμε τις απαραίτητες ουσίες απ'ευθείας από το Φυτικό Βασίλειο. Ενώ όταν τρώμε κρέατα, παίρνουμε τις ουσίες αυτές μεταχειρισμένες εφ' όσον τα ζώα τις έχουν πάρει από το Φυτικό Βασίλειο και τις έχουν χρησιμοποιήσει πρώτα για τις δικές τους ενέργειες. Όχι δε μόνον τα συστατικά αυτά είναι πολύ κατώτερα ποιοτικώς στα κρέατα, αλλά μαζί με αυτά παίρνουμε και τις τοξίνες και τα δηλητήρια των κρεάτων. Εάν μάλιστα επρόκειτο να τρώμε και κρέατα σαρκοφάγων ζώων, θα παίρναμε τις ουσίες πολύ κατώτερες ακόμη και με πολύ περισσότερα δηλητήρια, ενώ το κρέας αυτό των σαρκοφάγων ζώων θα ήταν το πιο... αφομοιώσιμο!

Στις τροφές υπάρχουν τα ουσιώδη στοιχεία. Αυτά είναι γνωστά ως Λεύκωμα (πρωτεΐνη), Υδατάνθρακες, Λίπη, Οργανικά άλατα, Βιταμίνες και Κυτταρίνη (Τα οποία θα δούμε αναλυτικώς σε επόμενα κείμενα).


Πηγή: Υγιεινή Μαγειρική - Δρ. Ηλίας Πέτρου

No comments: