Wednesday, December 06, 2006

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙΙ)

  • Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Εισαγωγή)

  • Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Ι)




  • Τροφές υπακτικές (κατά της δυσκοιλιότητας)

    Για να έχει κανείς δύο κενώσεις στο 24ωρο πρέπει καθημερινώς να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του άφθονες υπακτικές τροφές, χωρίς βέβαια να παραλείψει και την τακτική του γυμναστική.

    Οι υπακτικές τροφές εκτός από τη μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης που περιέχουν, έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και άλλα χρήσιμα οργανικά άλατα καθώς και βιταμίνες.

    Υπακτικές τροφές είναι οι εξής:


    Δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, ανανάς, φράπα, πορτοκάλια, αχλάδια, βερύκοκα, ροδάκινα, σταφίδες, μήλα, τομάτες, κορόμηλα, σπανάκι, κουνουπίδι, μαρούλι, κρεμμύδια, σέλινο, μπιζέλια (αρακάς), φασολάκια, ραδικοβλάσταρα, πατζαροβλάσταρα, ραπανάκια, λάχανο, καρότα, γογγύλια, ξυνόγαλο.


    Δυσκοιλιότητα προκαλούν οι εξής τροφές:

    Άσπρο ψωμί, πάστες (όλες), γάλα με ζάχαρη, μπισκότα, αβγά, ρύζι, αλάτι, τσάϊ, κακοί συνδυασμοί, παστά κρέατα, καρυκευμένα φαγητά, τυρί (αλατισμένο).

    Τα φρούτα και τα χόρτα έχουν μεγάλη αξία γιατί ελαττώνουν τα οξέα που παράγονται στο σώμα. Είναι δε γνωστό ότι οι τροφές είναι όξινες ή αλκαλικές. Δηλαδή άλλες τροφές έχουν όξινον αντίδραση και άλλες αλκαλική. Ο παρακάτω πίναξ που πήραμε από τη μελέτη των Sherman και Gettler, μας δεικνύει μερικές τροφές που έχουν όξινον ή αλκαλικήν αντίδραση.


    Τροφές με όξινον αντίδραση

    Οι παρακάτω αριθμοί αντιπροσωπεύουν το περίσευμα των οξέων πάνω από τη βάση.

    Επί 100γρ.
    Ψωμί σιταρίσιο 2,7
    Καλαμπόκι 5,95
    Μπισκότα 7,81
    Αβγά 11,10
    Ασπράδι αβγού 26,69
    Ψάρι (μπακαλιάρος) 16,07
    Ψάρι (πέστροφα) 11,81
    Κότα 17,01
    Χοιρινό κρέας 11,87
    Χελώνα 10,36
    Λαγός 14,80
    Βοδινό 13,52
    Στρείδια 30,00
    Κουάκερ 12,93
    Φυστίκια 3,9
    Ρύζι 8,1

    Τροφές με αλκαλικήν αντίδραση
    Οι παρακάτω αριθμοί αντιπροσωπεύουν το περίσευμα της αλκαλικότητος πάνω από τη βάση.

    Επί 100γρ.
    Μήλα 3,78
    Αμύγδαλα 12,38
    Σπαράγγια 21
    Μπανάνες 5,56
    Φασόλια (γίγαντες) 41,65
    Πατζάρια 10,86
    Λάχανο 4,34
    Καρότα 10,82
    Κουνουπίδι 5,33
    Σέλινο 7,78
    Κάστανα 7,42
    Φραγκοστάφυλλα 5,97
    Λεμόνια 5,45
    Μαρούλια 7,37
    Γάλα αγελάδος 2,37
    Μοσχοπέπονο 7,47
    Πορτοκάλια 5,61
    Ροδάκινα 5,04
    Πατάτες 7,19
    Σταφίδες 23,67

    Πηγή: Υγιεινή μαγειρική-Δρ.Ηλίας Πέτρου

    No comments: