Monday, April 03, 2006

Όσπρια




Όσπρια

Τα όσπρια θεωρούνται αντικαταστάτες του κρέατος. Τρώγοντας όσπρια, παίρνουμε ένα πλήρες γεύμα. 100 γρ. φακές αμαγείρευτες ισοδυναμούν με 60γρ. μαγειρεμένο κρέας. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα πιάτο φακές ή φασόλια έχει την ίδια θρεπτική αξία με μια μπριζόλα. Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που μπορεί ν΄ αποτελούν και το 90% της σύστασής τους, αλλά και από την υψηλή ενεργειακή τους αξία. Αποτελούν τέλεια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με άλλες πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης, καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, έτσι μπορούν να καταναλωθούν από υπερτασικούς ασθενείς. Οι τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια) αυξάνουν σταδιακά στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδου διαβήτη τύπου 2. Συνίσταται κατά μέσον όρο η κατανάλωση μιας μικρομερίδας (περίπου 100γρ.) μέρα παρά μέρα.

No comments: