Tuesday, September 12, 2006

Ξε-καθαρίστε τη θέση σας! (Μέρος ΙΙΙ : Νερό)

Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένας νέος αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης: 00 800 6 7 8 9 10 11
Περισσότερες πληροφορίες :
  • Europa


  • Το νερό μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σπάνιους φυσικούς πόρους ανά την υφήλιο, δεδομένου ότι ποσοστό χαμηλότερο του 1% των συνολικών αποθεμάτων ύδατος του πλανήτη προσφέρεται για ανθρώπινη κατανάλωση και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Ευτυχώς στην Ευρώπη το νερό είναι κατά κανόνα άφθονο, μολονότι σε ορισμένες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου η έλλειψη νερού και η ξηρασία είναι όλο και πιο διαδεδομένα φαινόμενα. Ενώ λοιπόν η ποσότητα του νερού στην ήπειρό μας δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, η ποιότητα και η διαχείριση του απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές και υφίστανται σοβαρές πιέσεις.

    Το 35% περίπου του νερού της βρύσης προέρχεται από επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποταμοί) το 20% των οποίων απειλείται σοβαρά από τη ρύπανση. Το υπόλοιπο 65% προέρχεται από υπόγεια ύδατα που αποκαλούνται υδροφόροι ορίζοντες και κατακρατούν τα νερά της βροχής τα οποία διαπερνούν το έδαφος.

    Η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γενικά πολύ καλή και το νερό της βρύσης είναι πόσιμο σχεδόν παντού. Ωστόσο όλο το νερό πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να καταστεί ασφαλές πρός πόσιν, δεδομένου ότι μπορεί να μολυνθεί από ουσίες οι οποίες μπορεί να εκπλυθούν στα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, τοξικές χημικές ουσίες από τη βιομηχανία ή μικροοργανισμοί από ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα). Η επεξεργασία του νερού είναι δαπανηρή και ενεργειοβόρα διαδικασία.

    Η μείωση της ρύπανσης του νερού είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θέλουμε να χρησιμοποιούμε το νερό αλλά και για να προστατέψουμε τα φυτά και τα ζώα που ζουν στους ποταμούς, τις λίμνες και τις θάλασσες μας. Μολονότι κατά την τελευταία τριακονταετία η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά για να μειωθεί η ρύπανση, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και ο καθένας μας μπορεί να παίξει το ρόλο του.

    Ενδεχομένως θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η βιομηχανία αν και συμβάλλει στη ρύπανση, δεν θεωρείται ο κύριος υπαίτιος γι’ αυτήν. Είναι σχετικά εύκολο να θεσπιθούν νόμοι που να υποχρεώνουν τη βιομηχανία να μειώσει την κατανάλωση νερού, να βελτιώσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και να μειώσει τη ρύπανση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Όταν το νερό έρχεται σε επαφή μαζί τους, τα μεταφέρει στα ποτάμια και μετά στη θάλασσα. Τα θρεπτικά στοιχεία από τα λιπάσματα και τις εκπλύνσεις γεωργικής προέλευσης (κοπριά από τα ζώα) αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων. Έχουν μάλιστα ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάπτυξης φυκιών και πολυπλοκότερων φυτικών οργανισμών που εξαντλούν το οξυγόνο, το φως και καταλαμβάνουν το χώρο που χρειάζονται άλλα φυτικά και ζωικά είδη. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται ευτροφισμός, ζημιώνει τη βιοποικιλότητα και ρυπαίνει τα επιφανειακά μας ύδατα. Χαρακτηριστικό ορατό σύμπτωμα “ευτροφισμού” αποτελεί συχνά η παρουσία υψηλής συγκέντρωσης μικροφυκών στα επιφανειακά ύδατα.

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΙΟ
    ΥΠΕΥΘΥΝΑ;

    Κατά μέσον όρο, το 7% του πόσιμου νερού που καταναλώνουμε είτε το πίνουμε είτε το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Το 22% χρησιμοποιείται στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, το 20% στις τουαλέτες, το 39% για μπάνιο ή ντουζ και το 6% για το πλύσιμο αυτοκινήτων και το πότισμα των κήπων. Ιδού τα έξυπνα κόλπα που σας προτείνει ο Τζίφυ για να χρησμιμοποιείτε το νερό πιο υπεύθυνα:

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΝΑ ΞΕΓΛΙΣΤΡΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΑΣ!

    Για ορισμένες χρήσεις το βρόχινο νερό είναι η τέλεια εναλλακτική λύση σε σχέση με το πόσιμο νερό. Μπορείτε να συλλέξετε τα νερά της βροχής τοποθετώντας άδειους κουβάδες ή άλλα δοχεία έξω από το σπίτι. Αυτό το νερό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε το αυτοκίνητο ή να ποτίσετε τον κήπο. Μην ξεχνάτε ότι η καταλληλότερη στιγμή για το πότισμα του κήπου είναι το βράδυ (γιατί έτσι απορροφάται καλύτερα το νερό).

    ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΣΑΣ!

    Μια βρύση που στάζει όλη την ημέρα σπαταλά 25 λίτρα νερό. Αν κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε 12-15 λίτρα. Αν όλοι οι Ευρωπαίοι έκλειναν τη βρύση όταν βουρτσίζαν τα δόντια τους το νερό που θα εξοικονομούσαν σε ένα χρόνο θα επαρκούσε για να γεμίσουν 6,000 ολυμπιακές πισίνες κολύμβησης. Στο ντουζ χρησιμοποιούμε 4 φορές λιγότερο νερό από την μπανιέρα. Κάντε λοιπόν καλύτερα ντουζ, βοηθάτε το περιβάλλον και περιορίζετε το λογαριασμό του νερού!

    ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ Ή ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ

    Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι εντελώς γεμάτα. Αλλιώς, όταν έχετε λιγότερα πράγματα για πλύσιμο, χρησιμοποιείστε το ειδικό πρόγραμμα για τα μισογεμάτα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτός από το νερό, εξοικονομείτε και ηλεκτρική ενέργεια.

    ΜΠΟΓΙΕΣ, ΒΕΡΝΙΚΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΛΑΔΙΑ…

    Μην πετάτε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα ή φάρμακα στο νεροχύτη. Αποφεύγετε επίσης να πετάτε στο νεροχύτη κάθε είδους λάδι, όπως τα λάδια από το τηγάνισμα ή τις σαλάτες και φυσικά τα μηχανέλαια!
    Όλ’ αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα λειτουργίας στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, σκοτώνοντας την πανίδα ή φράσσοντας τις σωληνώσεις. Εντοπίστε κέντρα συλλογής φαρμάκων και λαδιών στη γειτονιά σας αν υπάρχουν, ώστε να παραδίδετε σε αυτά τα παλιά σας φάρμακα και τα χρησιμοποιημένα λάδια.


    2 comments:

    Anonymous said...

    kalliopi καλημέρα! σας ανακάλυψα μέσω του google blog search και I' am so glad! τα άρθρα σας είναι αναλυτικά και ενημερωτικά. μερσί.

    Απορία σχετικά με το βρόχινο νερό: στις πόλεις και στις βιομηχανικές περιοχές το βρόχινο νερό δε μεταφέρει τους ρύπους της μολυσμένης ατμόσφαιρας; πόσο ακίνδυνη είναι η χρήση του;

    και πάλι καλημέρα!

    kalliopi said...

    Καλημέρα και σε σένα :)
    σχετικά με το βρόχινο νερό, ναι, έχεις δίκιο, το βρόχινο νερό στις βιομηχανικές περιοχές είναι όντως μολυσμένο.
    όσον αφορά τις πόλεις νομίζω ότι άλλοτε είναι και άλλοτε όχι κι αυτό εξαρτάται από τα σωματίδια του αέρα, γι' αυτό άλλωστε βλέπουμε κάποτε να βρέχει και τα αυτοκίνητα να γίνονται καφέ και κάποτε όχι.
    Αυτό το φυλλάδιο είναι για την ΕΕ και η Ελλάδα (οι πόλεις της τουλάχιστον) δυστυχώς είναι από τις πλέον ρυπογόνες χώρες της ΕΕ, οπότε καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε καν το βρόχινο νερό. Στα νησιά μας όμως ή στην εξοχή γενικότερα μπορούμε να το κάνουμε.
    Μπορούμε επίσης να κάνουμε όλα τα άλλα που μας συμβουλεύει το φυλλάδιο και γενικότερα να σεβόμαστε κάθε στοιχείο αυτού του πλανήτη και να το διαχειριζόμαστε με φειδώ και αγάπη.
    σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη, έτσι είδα και γω το πολύ ωραίο και ενδιαφέρον blog σου, να 'σαι καλά.