Monday, October 13, 2008

Ρόδι

Τα ρόδια δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή φρούτα. Ενώ άλλα φρούτα θέλουμε να τα έχουμε στο τραπέζι μας , τα ρόδια - οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς - τα περιφρονούμε. Κι όμως το φρούτο αυτό έχει προσελκύσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των εκπληκτικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Το ρόδι ( Ροιά, Ροϊδια, Punica Granatum) αποδεικνύεται ότι είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών ανάμεσα στα διατροφικά φυτά, επιδεικνύοντας μια σειρά από δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Το ρόδι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρωση, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια αλλά και την υψηλή πίεση του αίματος. Το εκχύλισμα του ροδιού επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του κόλου εντέρου.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως πολυφαινόλες. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών του ροδιού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.

Από το άρθρο "Ρόδι: Το περιφρονημένο αλλά θαυματουργό φρούτο" - Μάριος Δημόπουλος (Κλινικός Διατροφολόγος)
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δείτε και:

Το ρόδι, ο καρκίνος και η καρδιά

Η ροδιά

Ρ για ρόδι

No comments: