Διεθνής Αμνηστία
Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008
«Αν οι κινέζικες αρχές δεν λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον επόμενο χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να αμαυρώσουν την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008».
Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αύγουστος 2008
Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως μία ευκαιρία για θετικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και μέχρι το καλοκαίρι θα παλέψει για αλλαγές σε 4 βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
Θανατική ποινή: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο. 1.010 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί μέσα στο 2006, το 63% των εκτελέσεων παγκοσμίως. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για 68 εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία και μη βίαια εγκλήματα όπως η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για τις εκτελέσεις, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός τους να παραμένει μυστικός. Κινέζοι δικηγόροι εκτιμούν πως 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στο 2006.
Ελευθερία των ΜΜΕ: Η Κίνα έχει αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τα ΜΜΕ και φυλακίζει, βασανίζει ακόμα και εκτελεί ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν την άποψή τους. Από το 2004 η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που φυλακίστηκαν γιατί διέδωσαν πληροφορίες ή εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω Ίντερνετ. Ιστοσελίδες λογοκρίνονται ή μπλοκάρονται, έντυπα που αντιπολιτεύονται κλείνουν, ενώ η υποσχόμενη ελευθερία του τύπου περιορίζεται μόνο στον ξένο τύπο που έχει ως βάση το Πεκίνο.
Κράτηση χωρίς δίκη: Η κράτηση χωρίς δίκη είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα και φαίνεται ότι εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Πεκίνου ως «κατ' οίκον κράτηση», «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» και «υποχρεωτική απεξάρτηση από τα ναρκωτικά» ώστε να «καθαρίσει» το Πεκίνο πριν τους Αγώνες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρα «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας» για «διάδοση φημών», «πρόκληση αναστάτωσης», σχεδίαση «παράνομων συναντήσεων και διαδηλώσεων» και άλλους ασαφείς ορισμούς «παράνομης συμπεριφοράς».
Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά καταδιώκονται ή συλλαμβάνονται. Ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για το AIDS και συνδικαλιστές. Περισσότερο από 1.000.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Πεκίνο λόγω των Ολυμπιακών προετοιμασιών. Ακτιβιστές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις εξαναγκαστικές εξώσεις φυλακίστηκαν.
No comments:
Post a Comment